free download 78 travel guides written by experts

Femeia ca muza in pictura intr-o licitatie Artmark de milioane de euro

Licitaţia de Primăvară Artmark propune o selecţie amplă de peste 200 de picturi şi lucrări de grafică, din secolul al XIX-lea până în Postmodernism. Timp de două săptămâni, în expoziţie se vor afla, alături de picturi de excepţie semnate de Tonitza, Grigorescu, Ressu, Mutzner sau Iser, o serie fermecătoare de portrete şi nuduri feminine. Cu această ocazie, iubitorii de artă românească autentică se pot bucura de un omagiu adus feminităţii pe care o lume întreagă o celebrează azi.

Artmark organizează cea mai valoroasă licitaţie publică de până acum, valoarea maximă a tuturor loturilor fiind de aproximativ 2.000.000 euro. Colecţionarii şi pasionaţii de artă vor putea vizita expoziţia licitaţiei începând de sâmbătă, 10 martie.

Cei mai reprezentativi artişti pentru arta românească şi-au dat întâlnire la principalul eveniment al pieţei de artă din acest început de an, care se mândreşte să prezinte capodopere de importanţă muzeală. O mare parte dintre lucrări sunt dedicate femeii: portrete de ţărăncuţe, tătăroaice, ţigănci, femei simple, nuduri sau baigneuze.

Dintre cele opt lucrări semnate de Tonitza în Licitaţia de Primăvară, patru înfăţişează portrete de femei. Modelele sale preferate erau copiii şi soţia sa, ale căror chipuri ne întâmpină în multe dintre picturile şi desenele perioadei de maturitate a artistului. Cea mai impresionantă dintre operele maestrului aflate în expoziţie este pictura „Nud cu spatele” (ulei pe carton, 69,5 x 49,5 cm, est. € 70.000 – 120.000), a cărui model se presupune că este Irina, fiica lui Tonitza. Opera provine dintr-o importantă colecţie privată bucureşteană.

Un chip feminin încântător, sugestiv pentru o tipologie, apare în opera „Ţărăncuţă cu broboadă galbenă” de Ştefan Luchian (pastel pe carton, 44 x 39,5 cm, est. € 35.000 – 65.000), care provine dintr-o colecţie privată din Iaşi.

În expoziţie se pot întâlni şi opere ale unui alt maestru al picturii româneşti, Theodor Pallady, care semnează un senzual nud în interior, intitulat „Intimitate” (ulei pe carton, 58,5 x 97 cm, est. € 45.000 – 75.000), care vine dintr-o colecţie privată ieşeană. Reprezentativ pentru universul artistic al pictorului, în care intimitatea atelierului juca un rol crucial, nudul feminim culcat reia cu rafinament o tipologie încărcată cu simboluri din arta europeană.

Alături de operele având ca temă femeia în diversele sale ipostaze, selecţia licitaţiei celebrează caracterul feminin prin lucrări semnate de doamnele picturii româneşti: Rodica Maniu, Nutzi Acontz, Maria Bănică Orăscu, Ecaterina Cristescu – Delighioz, Cecilia Cuţescu – Stork şi Denise Iordănescu.

Expoziţia este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă, în perioada 10 – 19 martie, între orele 11.00 – 21.00. De asemenea, operele pot fi admirate şi la J. W. Marriott Grand Hotel, pe data de 20 martie, între orele 9:00 – 19:00.

Licitaţia de Primăvară va avea loc marţi, 20 martie 2012, la J. W. Marriott Grand Ballroom, începând cu ora 19:00.

Bucuresti, 08.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *