metalshow

Fata din tren

Paula Hawkins
Editura Trei

„Fata din tren” este un thriller psihologic captivant si interesant, un roman in care actiunea este bine dozata, astfel ca este greu sa lasi cartea din mana pana nu ii afli deznodamantul.

Povestea pare, la prima vedere, destul de simpla: Rachel face zilnic naveta cu trenul catre serviciu. In drumul ei trece pe langa fosta ei casa, cea in care locuiesc fostul sot, Tom, cu noua sotie, Anna si cu al lor copil. Ca sa nu se concentreze asupra acelei case si stiind ca, inevitabil, trenul opreste in dreptul unui semnal stricat, Rachel se concentreaza asupra unei alte case. Acolo vede un domn si o doamna, pe care ii pobeaza Jess si Jason si despre care crede ca au viata perfecta.

Dupa ceva timp se intampla insa ceva ciudat. Jess dispare, iar Rachel vrea sa afle mai multe, sa rezolve misterul. Asa ca ajunge sa cunoasca familia – si afla ca pe cei doi ii cheama, de fapt, Megan si Scott – si incearca sa afle de ce a disparut Megan. Si de aici pornesc o sumedenie de situatii interesante, surprinzatoare. Dar nu este usor sa iti dai seama care este finalul – detalii sunt oferite de-a lungul cartii, insa trebuie atentie pentru a le descifra si a oferi raspunsul inainte de dezvaluirea din carte. Din acest punct de vedere, cartea este foarte bine construita.

Nu sunt foarte multe personaje create, dar cele imaginate de autoare se completeaza excelent. Cele trei femei – Rachel, o alcoolica, femeie care si-a pierdut sotul (pe Tom), Anna (actuala sotie a lui Tom) si Megan, femeia care dispare sunt toate, in esenta, fatete diferite ale femeii. Fiecare are secrete, fiecare are parti bune. Din acest punct de vedere, „Fata din tren” ofera o viziune de ansamblu si o analiza a societatii aducand in discutie teme precum violenta in familie, maternitatea, impactul imbatranirii, modul in care este femeia perceputa in si de societate.

Dezvaluiri din trecut – si chiar cateva momente romantice – sunt si ele incluse in carte. „Fata din tren” este, cum spuneam, un thriller psihologic care merita citit, iar Paula Hawkins este o autoare de descoperit (de altfel acesta este primul roman pe care il semneaza cu numele ei, nu cu pseudonim).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *