metalshow

FameLab – Cluj-Napoca

Şi oamenii de ştiinţă pot fi staruri

“Suntem interesaţi să găsim oameni care au scântei în priviri atunci când vorbesc despre ştiinţă, oameni care pot prezenta un astfel de subiect într-un mod distractiv, original, entuziast si atragător pentru un public neavizat” spune Kathy Skyse, Directorul Festivalului de Ştiinţă Cheltenham, Marea Britanie.

Sâmbătă, 24 februarie, ora 9:30, la sediul British Council din Cluj-Napoca a avut loc cea de a doua preselecţie a concursului FameLab. Într-o atmosferă similară cu cea de săptămâna trecută de la Iaşi, au fost prezentate subiecte din domeniul tehnologiei informaţiei, biologiei, chimiei şi protecţiei mediului.

Aşa cum am anunţat, juriul a fost format din Luminita Silaghi-Dumitrescu, Decan al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din Cluj, Iosif Viehmann, profesor asociat, Facultatea de Biologie-Geologie-Speologie, Universitatea Babeş-Bolyai,  Daniel Sârbu, jurnalist liber profesionist, Răzvan Florian, Preşedinte al Asociaţiei Ad Astra şi Gabriel Ivan, Coordonator proiecte educaţie şi ştiinţă, British Council România.

Candidaţii selecţionaţi pentru a participa la Marea Finală din 21 martie sunt următorii:

Octav Zlatior, cu tema „Efectul Doppler”

Iulia Gorban, cu tema „Impactul influenţei omului, poluarea accidentală sau intenţionată a peşterilor turistice”

Camelia Chira, cu tema “Inteligenţa Artificială, Sisteme Multi-Agent”

2 – 3 martie 2007, British Council Bucureşti

Toţi cei care sunt interesaţi să asiste la următoarea preselecţie sunt bineveniţi vineri, 2 martie, şi sâmbătă, 3 martie, începând cu ora 9:30 la sediul British Council din Bucureşti, Calea Dorobanţilor 14.
Juriul va fi format din Roxana Bojariu, membru Consiliul Director, Asociatia Ad Astra, Ilie Pîrvu, profesor, Facultatea de Filosofie Bucureşti, Cătălin Mosoia, jurnalist, Radio Europa FM, Irina Păcurariu, prezentator TVR şi Gabriel Ivan, Coordonator proiecte educaţie şi ştiinţă, British Council România.

Vă reamintim că FameLab este o iniţiativă a Festivalului de Ştiinţă din Cheltenham, a cărei primă ediţie internaţională este organizată de British Council cu scopul de a încuraja tineri oameni de ştiinţă (între 18 şi 35 de ani) să inspire şi să entuziasmeze publicul cu o viziune a ştiinţei din secolul 21.
Acest proiect este implementat de centrele British Council din nouă ţări ale Europei de Sud-Est: Austria, Adzerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, Serbia,Turcia şi România.

Competiţia îşi propune să descopere oameni de ştiinţă care să dorească să-şi dezvolte ideile şi aptitudinile de prezentare a subiectelor ştiinţifice unei audienţe largi, cum este cea atinsă de televiziune. Modelul acestui concurs este similar cu cel al emisiunii Pop Idol sau MegaStar – fiecare candidat are exact trei minute să demonstreze unui juriu că are toate aptitudinile necesare unui comunicator de ştiinţă din noua generaţie. Prezentarea trebuie sa fie suficient de atractivă sau originală, veridică din punct de vedere ştiinţific dar şi capabilă să încânte o audienţă non-ştiinţifică. Numai cel mai bun merge mai departe in runda a doua.

Finaliştii din fiecare oraş vor participa la un training de două zile ţinut de o echipă de specialişti din Marea Britanie şi România în aptitudini de comunicare, prezenţă pe scenă, prezenţă în faţa camerei de televiziune sau transmisiuni tv în direct.

Marea finală va avea loc pe 21 martie la Bucureşti. Câştigătorul din România alături de cei din toate ţările participante vor vizita Festivalul de Ştiinţă din Cheltenham, Marea Britanie, în iunie 2007, ca invitaţi British Council.

FameLab este o componentă a programului Beautiful Science, o nouă iniţiativă regională British Council care uneşte domenii ca ştiinţă, educaţie şi artă, cu scopul de a inspira tinerii să ia în considerare posibilitatea unei cariere în ştiinţă şi să-i încurajeze să comunice cu publicul larg într-o manieră deschisă, clară, inspirată şi interactivă.

Celelalte două componente ale proiectului Beautiful Science sunt: Visualise Science, un spectacol de teatru susţinut de compania de ştiinţă Made Simple şi care accentuează importanţa acesteia ca parte din cultura populară, şi o serie de dezbateri publice pe subiecte de ştiinţă moderate de Jim Al-Khalili, un cunoscut om de ştiinţă şi de media britanic, alături de comunicatori de ştiinţă locali.

British Council mulţumeşte Orange pentru susţinerea concursului în România, partenerilor săi Autoritatea Naţionala de Cercetare Ştiinţifică şi Asociaţia Ad-Astra şi partenerilor media:Televiziunea Română, radio Europa FM, cotidianul Evenimentul Zilei şi ghidul Şapte Seri pentru sprijinul acordat acestui proiect.

Pentru mai multe informaţii despre desfăşurarea concursului în România vă rugăm să accesaţi site-ul www.beautifulscience.org.uk/romania sau contactaţi-l pe Gabriel Ivan, Coordonator proiecte educaţie, la 307 9639 sau pe email la gabriel.ivan@britishcouncil.ro

Bucuresti, 27.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *