free download 78 travel guides written by experts

Expozitie “Romania. Decembrie 1989”

Muzeul National Filatelic expune timbre si piese filatelice dedicate Revolutiei din 1989 in cadrul expozitiei “Romania. Decembrie 1989” organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (Calea Victoriei nr.12).  

Expozitia „Romania. Decembrie 1989“ poate fi vizitata in perioada 16 decembrie 2009 – 28 februarie 2010 si este structurata tematic, in doua importante capitole.

Organizatorii proiectului si-au propus ca primul capitol sa ilustreze viata romanilor în ultimii ani de existenta ai regimului Ceausescu, anii ’80, caracterizandu-se ca o perioada de privatiuni economice si sociale la care a fost supusa populatia. Acestor constrangeri li s-au adaugat politica represiva bine instrumentata de organismele partidului-stat fata de orice manifestare anticomunista, distrugerea patrimoniului monumental si sistemizarea urbana si rurala agresiva si nu în cele din urma cultul personalitatii propagat de Nicolae Ceausescu – particularitate specifica regimului comunist din Romania. Astfel, sectiunea dedicata anilor ‘80 cuprinde diverse marturii fotografice si documentare, obiecte muzeistice integrate într-un context scenografic sugestiv, scopul fiind acela al ilustrarii coordonatelor opresive din Romania acelor ani.

Al doilea capitol al expozitiei este dedicat Revolutiei din decembrie 1989 care a culminat cu ceea ce parea imposibil dar care a devenit posibil – caderea dictatorului. Semnificativele documente, fotografii, arme si obiecte personale ale martirilor cazuti la Timisoara, Bucuresti, Cluj-Napoca, in alte orase ale tarii în decembrie 1989, ilustreaza Revolutia care a pus capat dictaturii comuniste în Romania. Tuturor acestor marturii li se adauga fotografii care evidentiaza evolutiile politice democratice de la sfarsitul anilor ’80 din Polonia, Ungaria si Cehia.

La organizarea acestei expozitii au colaborat prestigioase institutii: Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I“, Muzeul Banatului, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, Muzeul National Filatelic, Agentia Nationala de Presa, Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Serviciul Roman de Informatii, Centrul Cultural Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare si Institutul Polonez, toate acestea contribuind la proiectul expozitional prin prezentarea unor importante marturii muzeistice si documentare.

Bucuresti, 16.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *