metalshow

Exporturile incep sa prinda viteza in ianuarie

Ianuarie este a doua lună consecutiv în care ritmul de creştere al exporturilor l-a devansat pe cel al importurilor. Creşterea importurilor s-a încetinit la 11,3% comparativ cu luna ianuarie 2007, în timp ce exporturile s-au majorat cu 16,9%. Ca urmare, evoluţia deficitului balanţei comerciale s-a încetinit la 2,8%, până la 1,4 miliarde euro, faţă de peste 80% în ianuarie 2007.

Uniunea Europeană a rămas principalul partener comercial, deţinând aproximativ 72% din total exporturi şi 69% din importuri. La finele lunii ianuarie, ponderea deţinută de mijloacele de transport (inclusiv echipamentele) în total exporturi a înregistrat o creştere semnificativă, deţinând 33% (faţă de 15% în ianuarie 2007) pe fondul creşterii puternice a bunurilor de capital (aproape 25%).

Estimăm că ritmul de creştere al exporturilor se va menţine mai alert în acest an comparativ cu 2007, în special pe segmentul bunurilor de capital şi al produselor cu valoare adăugată mare. De asemenea, estimăm că ponderea deficitului comercial în PIB se va situa la aproximativ 16% din PIB la finele anului curent.

Reacţia pieţei: Evoluţia peste aşteptări a exporturilor în luna ianuarie a determinat o apreciere a monedei naţionale de 0,6% faţă de moneda europeană.

Bucuresti, 11.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *