metalshow

EXE Software, compania de IT în care aproximativ 40% dintre persoane sunt de sex feminin

Care sunt trendurile proporției de femei în studiile de IT din România

EXE Software, companie existentă pe piața de IT din România de peste 18 ani, are o pondere de aproximativ 40% de persoane de sex feminin, în cadrul echipelor sale. Mai mult, o parte dintre acestea ocupă poziții-cheie în interiorul companiei, fiind leaderi buni, care organizează și coordonează activitatea grupurilor pe care le conduc. Acest lucru se întâmplă în contextul în care clasamentele ultimilor ani plasează România pe locul doi în Uniunea Europeană, în ceea ce privește țările cu cele mai mari procente în rândul femeilor care studiază în domeniul IT, top din care face parte și Suedia, spre exemplu, aflată pe locul al patrulea.

„Femeile din EXE Software crează diversitate și ne oferă echilibru, în cadrul echipelor noastre. Le regăsim impactul din plin în departamentele de creație și dezvoltare software Web și BI, marketing, financiar sau HR, ultimele trei acoperindu-le integral. Avem colege pasionate de munca lor, foarte bine pregătite, care reușesc să îmbine pasiunea pentru tehnologie cu partea creativă. Sunt atente la detalii, au capacitatea de a găsi soluții și dau dovadă de perseverență și răbdare”, declară Karina Tătui (Uță), HR Manager EXE Software.

Karina Uță și Alexandra Cojocariu, departamentul de HR al EXE Software
Karina Uță și Alexandra Cojocariu, departamentul de HR al EXE Software

În ceea ce privește situația din România, statistica pentru anul universitar 2017/2018, legată de proporția fetelor care studiază IT-ul în țara noastră, făcută la nivelul facultăților de profil din București, arată că prezența feminină a fost de 40,89%, cu mai bine de patru procente, față de anul universitar precedent. De asemenea, în cadrul programelor de masterat cu același profil, prezența feminină a fost de 32,78%, apropiată de cea din anul anterior, ne arată datele furnizate de Codette. Așadar, există o creștere constantă, în ceea ce privește numărul tinerelor care devin studente la facultăți cu profil tehnic și acest lucru se reflectă și în forța de muncă, femeile ocupând aproximativ o treime din joburile IT din țara noastră.

„EXE Software este o afacere de familie. Atunci când am început, în 2001, eram opt persoane, printre care și cei trei asociați actuali (eu, Gabi Cosmescu și Răzvan Udrea), iar două erau soțiile a doi dintre noi. Rolul acestora a fost esențial, încă de la început, prin ceea ce au construit la nivel de management financiar, pe de-o parte, dar și pe partea de programare de aplicații, de cealaltă parte. Ele au fost cele care au asigurat stabilitate și au dat consistență, în tot ceea ce a întreprins compania, de-a lungul timpului, meritul lor fiind de necontestat în transformarea EXE Software, dintr-o firmă de tineri entuziaști, în compania solidă de astăzi, recunoscută în piață, cu zeci de angajați și cu o cifră de multe milioane de euro”, a completat istoria companiei CEO-ul Sorin Cosmescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *