free download 78 travel guides written by experts

Excursie la Tindari

Andrea Calogero Camilleri
Editura Nemira

Comisarul Montalbano are o noua investigatie. Sunt, de fapt, doua cazuri diferite. Un tanar moare. Un cuplu retras decide sa faca o excursie – dar cei doi nu se mai intorc in viata. Singura legatura este ca toti locuiau in acelasi imobil.

Par crime diferite. Dar Montalbano are un fler anume de a descoperi lucruri care nu se leaga, de a vedea mici amanunte sau detalii care fac ca piesele de puzzle sa se aseze si sa ofere imaginea de ansamblu.

Ancheta avanseaza insa incet. Despre cei doi oameni – sotii Griffo – care plecasera in excursie se pare ca nimeni nu stie nimic, intrucat traiau foarte retrasi – nici macar nu isi salutau vecinii. Ei trec neobservati si de celelalte persoane care au mers in excursie.

Cat despre tanar, lucrurile nu sunt simple nici in ceea ce-l priveste. O vecina il acuza de nopti de amor zgomotos, altii subliniaza aspectul lui placut – dar multe fapte concrete nu se cunosc.

Totusi Montalbano reuseste sa duca la bun sfarsit si aceste investigatii si, ca de obicei, legatura intre cele doua cazuri este cu totul surprinzatoare. Ah, si de aceasta data apare si mafia in actiune (intr-un mod surprinzator de asemenea).

Tot ca de obicei in cartile lui Andrea Calogero Camilleri avem parte de foarte mult umor: de limbaj dar si de situatie.
„- Iha, dom’le, bine ca venirati, dom’le! ii sari dinainte Catarella de cum il vazu trecand pragul comisariatului. Aflati ca de trei ori dadu tilifon dom’ Lapte, al cu un „es” in fund! Zicea asa, ca vrea subit de indata sa vorbeasca pirsonalmente-n pirsoana cu ‚mneavoastra. Treaba urgenta-i la mijloc, urgentisima!

Intuia cam ce voia sa-i spuna Lattes, seful de cabinet al chestorului, cel supranumit Lattes e mieles, pentru mierosenia lui fatarnica, de popa de tara.” (p. 16)

Cat despre situatiile amuzante – sunt nenumarate. Va sfatuim sa urmariti momentul in care Montalbano ramane in apartamentul tanarului peste noapte, dar si, printre altele, vizita lui Mimi acasa la comisar.

„Excursie la Tindari” este un roman politist foarte bine inchegat, cu o actiune care te prinde, cu personaje interesante si variate ca tipologie, un roman cu umor si cu situatii surprinzatoare, o carte perfecta pentru o pauza de la problemele zilnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *