free download 78 travel guides written by experts

Exclusivitate TVR: interviu realizat de Adelin Petrisor cu singurul nord-coreean nascut si evadat

din lagarul de detentie

Interviul cu Shin Dong-hyuk, „Martorul nr. 1” privind regimul din Coreea de Nord, poate fi urmărit sâmbătă, 6 septembrie, după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00.

Numit de presa internaţională „Witness no. 1” („Martorul nr. 1”) în ceea ce priveşte regimul de la Phenian, Shin Dong-hyuk este singurul nord-coreean care a reuşit să evadeze din lagărul de detenţie în care s-a şi născut. La 14 ani îşi denunţa propria mamă, care încerca să evadeze, asistând ulterior la execuţia ei. Sâmbătă, 6 septembrie, după principala ediţie a Telejurnalului de la TVR 1, telespectatorii au ocazia să urmărească, în exclusivitate, în cadrul Reportajelor Telejurnalului, un interviu realizat de Adelin Petrişor cu Shin Dong-hyuk, în Coreea de Sud, la începutul lunii august. Materialul va putea fi urmărit la TVR 1 şi online, pe TVR+.

„Am fost în Coreea de Sud pentru un interviu exclusiv cu Shin Dong-hyuk, considerat de comunitatea internaţională Martorul nr. 1, cel care demonstrează duritatea regimului de la Phenian. Shin are 31 de ani, a fost născut în lagărul 14, lângă capitala nord-coreeană şi a evadat de acolo la 23 de ani”, îl prezintă Adelin Petrişor pe tânărul nord-coreean.

Povestea lui este înspăimântătoare, după cum relatează jurnalistul TVR: „Shin nu este rodul dragostei părinţilor. Nu, aceştia au avut voie să facă sex pentru că munciseră bine-n lagăr, depăşiseră norma impusă de gardieni. Shin şi-a denunţat mama, în momentul în care aceasta încerca să evadeze şi a asistat, fără nicio remuşcare, la execuţia ei. A evadat câţiva ani mai târziu pentru că a auzit de la un alt deţinut că afară există şi altă carne în afară de cea a şobolanilor şi a păsărilor moarte găsite pe câmpurile lagărului.”

Singurul caz de acest gen documentat până acum, Shin Dong-hyuk a fost audiat de mai multe ori de reprezentanţii ONU, iar mărturia lui ar putea ajuta la punerea sub acuzare a lui Kim Jong-un pentru crime împotriva umanităţii. Este subiectul bestseller-ului mondial „Escape from Camp 14” şi al unui documentar. Shin vorbeşte foarte rar cu presa. El a mai acordat un singur interviu, anul trecut, jurnalistului american Anderson Cooper (CBS News), pentru programul „60 minutes”.

În prezent, Shin Dong-hyuk trăieşte în Coreea de Sud, încercând să ducă o viaţă normală. „De câţiva ani, descoperă lumea liberă, învaţă să simtă, se luptă să treacă de la statutul de animal la cel de om”, mai spune Adelin Petrişor despre cel pe care a avut ocazia să îl intervieveze.

Adelin Petrişor este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România. Telespectatorii TVR îl cunosc din timpul relatărilor de pe teatrele de operaţiuni din toată lumea – Irak, Afganistan, Liban, Algeria, Albania, Închisoarea de la Guantanamo. Tot el este şi autorul unui film documentar, „Guantanamo, periferia lumii libere”. A făcut interviuri cu celebrităţi, de la Yasser Arafat şi Beniamin Netanyahu, până la motociclistul Valentino Rossi sau la secretarul general al NATO. A fost premiat în mai multe rânduri pentru reportajele sale. Adelin scrie pe blogul personal, dar este şi autor al unor cărţi. Cea mai recentă dintre ele, foarte apreciată de cititori, poartă titlul „Ţara cu un singur gras” şi este rezultatul unei călătorii spectaculoase în Coreea de Nord.

Credit foto: www.adelin-petrisor.ro

Bucuresti, 03.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *