free download 78 travel guides written by experts

Evolutie saptamanala marfuri: marfurile, ajutate de dolarul slab,

insa deciziile OPEC bantuie titeiul

de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank

Cu excepția energiei, mărfurile au fost tranzacționate la prețuri mai mari săptămâna trecută, probabil și datorită unui binevenit ajutor primit prin scăderea dolarului. Întâlnirea OPEC din Viena a creat o retragere nervoasă a țițeiului, în timp ce traderii pe aur au rămas cu ideea că creșterea dobânzii Fed din decembrie va avea un impact negativ asupra metalului prețios.

Banca Centrală Europeană a prins piețele pe picior greșit joi, după ce a anunțat măsuri semnificative de relaxare cantitativă pe care traderii și investitorii o vor reflecta în prețuri. Investitorii au fugit de titluri și acțiuni, în timp ce euro a ”sărit” cel mai mult din 2009 încoace, iar pozițiile bearish s-au redus mult.

Dolarul mai slab rezultat a ajutat mărfurile să își revină după o săptămână dură, în care țițeiul a tins un nivel scăzut record în ultimii șase ani și jumătate din cauza lipsei de inițiativă a OPEC și a supraproducției, în timp ce aurul a coborât și el la un prag record în ultimii cinci ani și jumătate din cauza dobânzii Fed.

În vreme ce prețul coșului de mărfuri înregistrat de Organizația ONU pentru Alimente și Agricultură în noiembrie a scăzut, adică a avut o direcție opusă creșterii din luna trecută, am avut totuși o săptămână bună pentru grâne și mărfuri soft. Porumbul și soia au crescut pe spatele dolarului slab, crescând atractivitatea culturilor produse în SUA pe piața globală de exporturi.

Zahărul rămâne unul dintre cele mai populare pariuri printre speculatori, iar săptămâna trecută nu au avut de ce să-și facă griji – prețul s-a menținut la niveluri câștigate recent datorită unei reviziuni în scădere a prognozei pe producția din Brazilia. În săptămâna cu 24 noiembrie, managerii finacniari au câștigat 17% pe 176.000 de loturi futures, cel mai mare profit din noiembrie 2013 încoace.

Minereul de fier livrat în porturile din China a scăzut la un nivel record – iarna își face simțită prezența la combinatele siderurgice. Este un moment în care cei trei mari producători își mențin producția, încercând să-ți păstreze cotele de piață pe spezele producătorilor mai mici.

Aurul, sprijinit de o posibilă creștere a dobânzii Fed reflectată deja în preț și de pozițiile short

Aurul a suferit mult în aceste 6 săptămâni deoarece Comitetul Federal pentru Piață Liberă (FOMC) a început să-și deschidă calea pentru creșterea de dobândă prevăzută pe 16 decembrie. Asta a ajutat dolarul să crească, desigur, dar USD a rămas fără ”gaz” săptămâna trecută, când Mario Draghi a scos un pic bazooka stimulării monetare. Vânzarea dolarilor a creat scuza perfectă managerilor financiari de a-și reajusta pozițiile short deținute în număr record.

Miercuri, președinta Fed, Janet Yellen, a susținut ideea unei creșteri de dobândă în decembrie, notând că îmbunătățirile de piața muncii au avut un efect pozitiv asupra proiecției inflației. A nu acționa acum ar putea duce la o nouă recesiune, deoarece Rezerva Federală ar fi nevoită să recurgă la noi măsuri restrictive pentru a evita neîmplinirea obiectivelor.

Comentariile lui Yellen au dăunat metalelor prețioase, însă, după ce atinsese nivelul cel mai scăzut din februarie 2010 încoace, aurul și-a revenit înainte de weekend. Lichidarea pozițiilor lungi și atenuarea în preț a creșterii de dobândă Fed a atras pozițiile scurte ale managerilor financiari, cu niveluri record.

Mai multe niveluri de rezistență ar putea împiedica aurul să ajungă înapoi la 1100$/uncie, dar dacă am învățat un lucru săptămâna trecută a fost că mereu cînd e înghesuială pe un trend putem avea un efect invers brusc și abrupt.

Supraproducția rămâne subiectul predilect pe piețele de țiței

Țițeiul Brent a atins cel mai scăzut nivel din 2009 încoace, când ne-a lovit criza financiară, în timp ce inventarul SUA a crescut în pofida unei cereri mai mari de la rafinării, crescută a 10-a săptămână consecutiv. Această creștere contrasezonieră a dus stocurile din SUA la 123 milioane de barili peste media ultimilor 5 ani și a iscat noi discuții despre limitarea capacității de stocare a țițeiului în relație cu supraproducția actuală.

Un idicator care arată posibila cerere de stocare alternativă poate fi regăsit în creșterea prețurilor de chirie la super-rezervoare. Stocarea plutitoare a devenit un subiect fierbinte în 2009 – pare să revină în actualitate. Deși economia nu arată nici pe departe ca acum 7 ani, super-rezervoarele au atins nivelul de preț al chiriei din 2008.

OPEC rămâne ferm

Mult așteptata întâlnire OPEC a venit și s-a dus cu membrii cartelului ridicând nivelul producției, prin urmare legitimând nivelurile actuale de țintă ale producției. Piața nu a primit prea bine vestea, dar selloff-ul inițial a fost amortizat de știrea că oricum pozițiile short speculative atinseseră un maxim.

Concluzia e limpede: OPEC crede că producția nu poate fi limitată decât prin contribuția statelor care nu sunt membre OPEC. Rusia spune că nu este momentul acum și atunci atenția se îndreaptă automat spre producătorii scumpi din SUA pentru o reducere a cotelor de producție, reducere doar iluzorie, deocamdată.

Cei 12 membri OPEC au înregistrat scăderi spectaculoase de venituri anul acesta, comparativ cu anii trecuți în care am avut peste 100$/baril. Veniturile sunt așteptate să treacă de 500 de miliarde de dolari în 2016, comparativ cu recordul din 2012, de 1.200 miliarde $. A fost un an în care teama geopolitică de întreruperi în producție și ridicarea sancțiunilor în Iran a dus la prețuri mai mari tot anul.

Privind pe repede înainte, ridicarea sancțiunilor în Iran și creșterea exporturilor într-o piață deja saturată vor crea un context problematic. O problemă pe care OPEC nu a reușit să o rezolve la reuniunea de săptămâna trecută.

Țițeiul Brent a închis sesiunea de săptămâna trecută cu un record de scădere, iar datele fundamentale par să se lupte cu pozițiile short supraextinse.

Țițeiul crud a reușit, în pofida datelor fundamentale negative, să rămână într-un interval sigur. Producția puternică din partea statelor non-OPEC – cum e Rusia, combinată cu o cotă de producție ce se încăpățânează să rămână ridicată în SUA, a creat un context negativ pentru preț.

Drept rezultat, avem manageri financiari care au crescut pozițiile bearish pe țiței. Săptămânile trecute, au atins un nou nivel record – avem deja riscul unor explozii pe cele short, similare celor din august când prețul petrolului a crescut cu 25% în doar trei zile.

Bucuresti, 07.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *