free download 78 travel guides written by experts

Evolutia pietei de placi ceramice in 2010

Piata placilor ceramice a scazut cu 40% anul trecut, în volum, din cauza reducerii numarului de proiecte noi de constructii, al tranzactiilor imobiliare si al lucrarilor de renovare, iar vânzarile ar putea scadea si în 2010, cu 10-20%, potrivit companiei Romstal Imex.

"Au fost mai putine proiecte în constructii – foarte putine proiecte noi, amânari sau anulari ale celor începute în 2008 -, mai putine tranzactii imobiliare, dar si dificultati financiare ale potentialilor clienti care au fost astfel în situatia de a amâna decizia de renovare care implica achizitia de gresie si faianta", a declarat agentiei MEDIAFAX Oana Iftime, director de strategii si cercetari de marketing pe segmentul sanitare, ceramice si electrice decorative în cadrul Romstal Imex, principala companie a grupului Romstal.

Romstal Imex este producator si furnizor pe segmentele echipamentelor termo-hidro-sanitare, placilor ceramice si corpurilor de iluminat.

Din punct de vedere valoric, scaderea pietei a fost influentata si de contractia preturilor jucatorilor din piata, furnizori, distribuitori si vânzatori.

"În ceea ce priveste proiectele, scaderea bugetelor alocate finalizarii constructiilor – birouri, cladiri, blocuri – a condus la reducerea preturilor de achizitie pentru gresie si faianta. Astfel, cele mai multe cereri primite din partea constructorilor au venit pentru gresie în valoare de 20 – 25 lei /mp si pentru faianta de 30 – 35 lei /mp", a continuat Iftime.

Produsele din segmentul mediu de pret au avut anul trecut cea mai mare pondere în vânzari, iar pe segmentul de lux clientii s-au orientat catre colectiile noi, conform sursei citate.
Reprezentantul Romstal estimeaza ca piata ceramicelor va continua sa scada si în 2010. "Daca ar fi sa avansez cifre, probabil minus 10% ar fi un scenariu optimist, iar 20% pesimist", a afirmat Iftime.

Ea a explicat ca în 2009 s-au eliberat cu 20% mai putine autorizatii de construire pentru cladiri, comparativ cu 2008, iar constructia lor nu va începe neaparat în 2010, ceea ce înseamna ca finalizarea poate avea loc în 2011 sau 2012.

"Desi numarul autorizatiilor de construire eliberate în 2008 a fost mai mare decât în 2007, doar o parte din ele au fost puse în practica. Este posibil ca proiectele începute în 2008, dar amânate, sa fie reluate si finalizate în 2010, dar acest lucru depinde foarte mult de situatia în care se afla dezvoltatorii", a afirmat Oana Iftime.

În conditiile în care noua formula a Programului "Prima Casa" va sustine constructiile de locuinte noi, reprezentul Romstal apreciaza ca achizitiile de materiale de constructie se vor majora, însa pe segmentul de finisari efectele vor fi vizibile cel mai devreme în 2011.

Totodata, ea sustine ca în acest an, pe fondul incertitudinilor legate nivelul salariilor sau locul de munca, lucrarile de reamenajare, care presupun achizitia de gresie si faianta, vor fi initiate în special la achizitia de locuinte sau în situatii de stricta necesitate.

Romstal Imex intentioneaza sa extinda portofoliul de produse în 2010, prin aducerea pe stoc a celor mai vândute colectii, dar si prin lansarea unor produse noi.

Grupul Romstal, controlat de omul de afaceri Enrico Perini, include mai multe firme, cele mai importante fiind Romstal Imex, Valrom Industrie (producator de sisteme de tevi din plastic), Valplast Industrie (producator de tevi si fitinguri din PVC) si dealer-ul auto Autoklass Center. Grupul mai cuprinde si firme specializate în alte segmente, precum cel imobiliar, agricultura sau energetic. Afacerile consolidate ale grupului s-au diminat cu 35% în 2009, la 350 milioane de euro, iar rulajul va continua sa scada în 2010, potrivit declaratiilor actionarului majoritar al grupului, de la sfârsitul anului trecut.

Bucuresti, 03.02.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *