Eveniment dedicat uneia dintre cele mai cunoscute și controversate artiste din lume, Frida Kahlo

Eveniment inedit organizat în memoria artistei mexicane Frida Kahlo. Un bucătar mexican din București a pregătit rețetele culinare ale artistei, într-o demonstrație de live cooking, așa cum au fost ele prezentate în Cartea secretă a Fridei Kahlo, a lui F.G.Haghenbeck. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Mexicului la București și de restaurantul cu specific mexican El Torito, în deschiderea Festivalului Fridei Kahlo, care are loc în perioada 16-20 octombrie.

„Frida a devenit un simbol al Mexicului. Ea a promovat tradițiile mexicane într-o vreme când ele nu erau promovate. Ne bucurăm că prin acest festival putem oferi publicului o parte din ce ne-a oferit Frida Kahlo nouă, poporului mexican”, a declarat E.S. Martin Alonso Borrego-Llorente, Consul al Mexicului la București.

Bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a gătit pentru o taquerie din Cancun, este pasionat de pictură. Cel mai apreciat tablou al său este tocmai un portret al Fridei Kahlo, lucrare pe care a realizat-o în semn de omagiu pentru artista-simbol a Mexicului.

preparate Frida Kahlo

El a pregătit pentru evenimentul din deschiderea Fesrivalului Frida Kahlo rețete ale artistei, care diferă de cele clasice prin mici detalii care dau preparatelor un farmec aparte. Astfel, cei prezenți au putut degusta „Pico de gallo”, pregătit cu mango, ananas și portocală; „Tostada de pollo” cu tortilla, pui, salată verde sos picant chipotle și smântână; „Cochinita de porc”, pregătită cu achiote, chimen, oțet, portocală și ceapă roșie murată; „Mole poblano”, făcută cu carne de pui, cicolată, patru feluri de ardei, alune susan alb.

„Rețetele Fridei sunt parte a culturii mexicane. Frida Kahlo a folosit rețete tradiționale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. Pentru a păstra gustul autentic, noi folosim ingrediente aduse special din Mexic”, a spus bucătarul Julio Cesar Rivera.

În onoarea Fridei Kahlo, taqueria El Torito va avea în meniu, în această săptămână specială, preparate pregătite în stilul inconfundabil al artistei.

Desemnată în 2010, de către UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, bucătăria mexicană seduce prin culori, arome și miros. Transmisă din generație în generație, este și un element central al identității culturale poporului mexican.

Pasionații, pot citi mai multe despre pasiunea Fridei Kahlo pentru gătit în „Cartea secretă a Fridei Kahlo”, a lui F.G.Haghenbeck.

Festivalul Frida Kahlo include expoziția fotografică „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (Diego și Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului), care va avea loc pe 17 octombrie la ora 19:00, la sediul Point Cultural Hub din București, proiecția „Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferința timpurie a Fridei care a însoțit-o până în ultima zi a vieții (18 octombrie la Institutul Cervantes din București, de la ora 19:00) și prelegerea despre arta Fridei și a lui Diego, care va avea loc la Timișoara, la Jecza Gallery (19 octombrie, ora 19:00).

Frida Kahlo a fost o pictoriță mexicană care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura națională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradițiile indigene. Cultura mexicană și tradițiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu-zis.

Frida Kahlo s-a născut și a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul).

Taqueria El Torito, de pe Strada Apolodor nr. 3, este a doua locație a lanțului de restaurante El Torito și a fost inaugurată cu prilejul Zilei Naționale a Statelor Unite ale Mexicului. Este un restaurant mexican inconfundabil, cu linii si elemente de design în stil mexican. Decorul, ritmurile incitante ale muzicii mexicane și aroma devastatoare de mâncare mexicană, sunt impulsurile unei aventuri gastronomice de neuitat, care oferă o experiență unică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *