bucharest tech week 2021

Evaluari reale ale imobilelor – un nou serviciu gratuit MagazinulDeCase

Utilizatorii sistemului MagazinulDeCase vor putea beneficia gratuit de un studiu personalizat pentru evaluarea locuintei.  Sistemul va fi disponibil incepand din luna iulie si se doreste a fi un instrument util pentru utilizatorii care au o locuinta in proprietate si doresc sa o vanda. Astfel, fiecare vanzator va putea utiliza studiul comparativ al preturilor inainte de a determina cel mai bun pret pentru vanzare. Studiul Comparativ al Preturilor va contine o raportare la alte 3- 5 imobile similare tranzactionate recent pe piaţa, stabilind o medie a pretului de vanzare. De asemenea, utilizatorii sitemului vor putea folosi acest studiu pentru a vedea care este media preturilor locuintelor similare postate pentru vanzare la momentul realizarii studiului. Informatiile pentru realizarea studiului vor folosi preturile din piata, atat cele ale agentiilor imobiliare cat si ale particularilor.
    
Principalele criterii dupa care se face studiul comparativ cu alte imobile similiare sunt locatia, suprafata, numarul de camere, tipul constructiei, starea cladirii (inclusiv riscul seismic) si renovari/finisaje/imbunatatiri/dotari. Pentru evaluarea unei locuinte exista trei metode de evaluare raspandite pe scara larga la nivel international: metoda comparatiilor (imobilul evaluat este comparat cu alte trei imobile similare tranzactionate recent), metoda costurilor (se stabileste valoarea imobilului ca un cost de reconstructie), si metoda randamentului (capitalizarea veniturilor/chiriei).  In general evaluatorii bancari utilizeaza 2 dintre cele 3 metode, metoda comparatiilor fiind cea mai raspandita si considerata obligatorie pentru marea majoritate a bancilor.
Pentru acest proiect MagazinulDeCase va colabora cu mai multe companii de evaluare imobiliara afiliate Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).
    
“Consideram esential acest instrument pentru proprietarii care doresc sa-si vanda casa, pentru a putea sa stabileasca pretul dorit in conditiile unei informari cat se poate de pertinente.  In contextul in care foarte  foarte putini proprietari apeleaza in prezent la un evaluator certificat pentru determinarea valorii unei proprietati speram ca acest serviciu gratuit sa ajute la transparentizarea pietei imobiliare, in special in privinta valorii reale a proprietatilor imobiliare”, a declarat Matei Malos, manager MagazinulDeCase.     

Bucuresti, 20.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *