free download 78 travel guides written by experts

Evadare din lumea tacerii

Emoție. Emoție și teamă de necunoscut. Mă uit la ei, la fețele lor. Sunt tineri. Toți sunt tineri. Se privesc cercetător, vădit stingheriți unii de alții. Nu de alta, dar, după cum îi simt, acum, la primii lor pași împreună, nu știu cum să se abordeze unii pe alții. Deocamdată stau în două grupuri distincte și doar se privesc. Deoparte, ei, cavalerii. Nu, nu e o glumă, sînt chiar cavaleri din cinul (ordinul cavaleresc) Cavalerilor Cetății. O grupare de tineri care a decis să reînvie tradițiile din vremuri apuse ale spiritului cavaleresc. Nu să caute neapărat Sfîntul Graal, ci să propăvăduiască cinstea, respectul, dreptatea. Și-au confecționat armuri medievale – juri că sînt autentice – paloșe, scuturi, buzdugane, coifuri. Din cînd în cînd dau și spectacole cu tentă medievală. Și participă nesmintit la Turnirul Cetăților Transilvane.

De partea cealaltă sînt ei, ceilalți. Un grup de tineri surdo-muți. Curiozitatea i-a mînat la această întîlnire. ”Ideea mi-a venit, îmi spune Fănel Stroe, asistent social în cadrul Centrului teritorial Brașov al Patronatului Medicinei Integrative, pe parcursul etapelor de caravană “Trăiește Sănătos!”. Noi am umblat prin județe și am vorbit cu oamenii despre cît de important este să faci mișcare, să nu abuzezi de alimente nesănătoase, de alcool, de tutun. Am mai făcut și citiri de tensiune, și măsurători de greutate, i-am mai învățat și ceva mișcări de întreținere… Dar m-am gîndit că cel mai bine, mai educativ, ar fi să îi punem pe cei tineri și sănătoși față în față cu necazurile create de o viață nesănătoasă, căci disabilitățile, cele mai multe dintre ele, de aici se trag. Și așa a apărut ideea acestei întîlniri. Desigur, mă veți întreba de ce cavalerii? Răspunsul este simplu: pentru că acești tineri au mintea foarte deschisă și călătoresc mult. Pentru că ei sînt deja ambasadori ai cinstei și onoarei și am considerat că vor fi și mai buni ambasadori, prin multele locuri prin care circulă, printre tinerii și nu numai cu care vin în contact, și ai unui stil de viață sănătos. Și cel mai bine este să vadă ei, cu ochii lor. De ce surdo-muții? Pentru că ei, la rîndul lor, reprezintă o comunitate foarte unită. Și pentru că, oricât ar părea de ciudat, sunt extrem de comunicativi.”

Trecerea de la tăcere la comunicare s-a făcut brusc. Una dintre tinerele cu dizabilități auditive a luat cu teamă mai întîi un coif. Și l-a pus pe cap. Apoi au apărut zîmbetele. Rîsul. Comunicarea. Și brusc atmosfera s-a destins, cavalerii și membrii comunității surdo-muților au spart barierele. Au găsit căi incredibile de a comunica. De a-și împărtăși unii altora gîndurile, trăirile, bucuriile. Apoi au trecut la fapte. Cavalerii i-au învățat pe noii lor ucenici cîteva din tainele mînurii armelor medievale. Ale mișcării, ale sportului. Iar noii ucenici, i-au transformat pe tinerii cavaleri în elevi într-ale comunicării non-verbale.

Ionel Pascaru, unul dintre cavalerii cetății îmi spunea: ”A fost o experiență incredibilă. Am învățat foarte multe de la acești tineri minunați. Și am primit o fantastică lecție de viață. În această seară eu unul am devenit mult mai bogat sufletește. Am descoprit o lume nouă și mi-am descoprit noi prieteni”. Iar de la Simona Miclea, mai mult prin limbajul semnelor (binecuvîntat fie cel care ne-a donat la Centrul Teritorial Brașov al Patronatului Medicinei Integrative un manual de comunicare pentru surdo-muți) aflu: ”Astăzi sunt fericită. Am cunoscut oameni noi, oameni buni. Și ne-am simțit bine împreună. Aș vrea să ne mai întîlnim. Îmi place să mă joc cu săbiile și scuturile și să facem gimnastică împreună”.

În sala nu foarte mare, tinerii, cavaleri și noii lor prieteni, par a fi descoperit noi universuri. Și nu pot să nu rețin ceea ce mi-a comunicat, prin semne și cîteva cuvinte guturale, extrem de greu articulate, Simona: ”Am evadat din lumea tăcerii”. Sau, cel puțin, asta cred că mi-a spus…

Acum, la rece, la 24 de ore după inedita întîlnire din caravana Trăiește Sănătos! organizată de Patronatul Medicinei Integrative, în cadrul proiectului “Reţea regională pentru promovarea și aplicarea conceptelor economiei sociale, în vederea creșterii șanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilitaţi”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni! pot concluziona: da, a fost o etapă atipică. De data aceasta nu am mai luat tensiunea participanților. Și nu le-a mai vorbit nici un medic despre pericolul tutunului și alcoolului. Dar două grupuri de oameni din universuri diferite s-au cunoscut. Au făcut mișcare împreună și au învățat, tot împreună, un nou tip de comunicare. Iar asta chiar face parte dintr-un stil de viață sănătos. Iar Patronatul Medicinei Integrative și-a îmbogățit uriașa-i familie cu noi prieteni. Și cu excelenți amabasadori ai sănătății și frumuseții umane.

Bucuresti, 20.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *