metalshow

EURUSD: intrevedem paritatea in cateva luni

de John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Existența unui acord cu Grecia ar trebui să dezlănțuie un nou val de vânzări EURUSD. Un entuziasm proaspăt pentru vânzarea euro s-ar putea întoarce, după o perioadă de precauție și poziții short determinate de criza din Grecia.

În același timp, injecția de lichidități din partea BCE va ajuta ca atenția să se mute, din nou, pe divergențele din politica băncii centrale și pe drumul Rezervei Federale către prima creștere de dobândă din ultimii ani.

Între timp, economia SUA continuă să meagă cu toți cilindrii funcționali, ceea ce înseamnă că, în aceste condiții, am putea vedea o creștere de dobândă în decembrie, sau chiar în octombrie, la reuniunea FOMC. Totodată, un potențial wild-card pozitiv pentru dolar ar putea reprezenta o înțelegere rară din partea partidelor politice dominante de a taxa diferit profitul corporațiilor realizat în străinătate, ceea ce ar aduce un val de taxe… repatriate. Combinația dintre euro slab și un USD în creștere ar putea echivala cu o paritate la tranzacționarea EURUSD în următoarele patru – șase luni.

Parlamentul grec a aprobat acordul cu o largă majoritate; acum, atenția se îndreaptă către obținerea temporară de lichidități pentru a pune din nou în funcțiune economia Greciei și sistemul financiar elen, asta în ideea în care parlamentele europene, inclusiv cel german, vor aproba acordul. Un alt aspect interesant este că FMI a declarat datoria Greciei ca fiind ”nesustenabilă”, ceea ce, cel puțin în teorie, determină Fondul să nu se mai implice. De asemenea, tulburarea politică din Grecia este departe de final: sciziunea din Syriza determinată de înțelegerea cu UE îi face viața grea lui Tsipras. Cu toate acestea, prezentul capitol al crizei este aproape de a fi terminat, chiar dacă șansele unui Grexit nu sunt totalmente eliminate, dacă Greciei nu i se vor oferi și alte condiții diminuante de-a lungul acestui proces. Sentimentul de ușurare va permite investitorilor europeni să înceapă din nou să caute oportunități de investiții și va încuraja poziții short pe euro, în tranzacționările cu euro în poziție carry.

În SUA, în timp ce raportul de vânzări retail a fost foarte slab pe luna iunie, Janet Yellen (președinta Boardului de Guvernatori ai Rezervelor Federale) a depus o declarație în fața Congresului în linie cam cu ce ne așteptam: a menținut tonul optimist și a nutrit speranța că dobânda ar putea crește anul acesta, dacă datele din rapoartele ce vin vor sprijin acest demers. Piețele sunt destul de sceptice în privința curajului lui Yellen, pentru că așteptările privind creșterea au rămas neclintite, chiar dacă dolarul a crescut.

Poate că piața crede doar în datele economice, nu în îndrumarea Rezervei Federale. Yellen a încercat să evidențieze că sincronizrea creșterii dobânzii este mai puțin importantă decât ritmul cu care se renunță la acomodare, deși piața va fi totuși surprinsă și va fi nevoită să gâfâie un pic dacă cifrele din iulie și august vor arăta că economia americană se dezvoltă, în special dacă vedem o accelerare în creșterea veniturilor și o scădere a șomajului spre 5%. Șomajul pe luna iunie a scăzut până la 5.3% de la 5.5% în mai, iar Rezerva Federală tocmai și-a modificat proiecția referitoare la șomaj, în sensul că prognozează până la finele lui 2015 un șomaj de 5.2 – 5.3%, deci suntem la limita superioară a marjei și mai sunt încă 6 luni până la finele anului. Nu prea mai sunt date notabile așteptate săptămâna viitoare, așa încât USD s-ar putea tranzacționa pe baza acestui sentiment, cel puțin până vom vedea declarația de politici monetare a FOMC din 29 iulie și apoi datele cheie legate de economia SUA în luna iulie.

Un adevărat wild-card pentru dolarul american va fi potențiala repatriere a profiturilor realizate de corporațiile SUA în străinătate. Un adevărat ocean de peste 2 trilioane de dolari reprezentând venituri corporatiste americane zace dincolo de granițele țării, din cauza regulilor regimului fiscal din SUA care cere taxarea veniturilor deja taxate în străinatate – unde au fost obținute, ceea ce înseamnă că aceste venituri nu sunt repatriate decât dacă va exista o facilitate fiscală care va determina coporațiile să aducă banii acasă. Acum, se pare că o înțelegere bipartită prinde contur în Congres în acest sens: veniturile realizate în străinătate ar putea fi taxate cu un procent redus, iar taxele să se ”ducă” în finanțarea autrostrăzilor. Asta ar putea însemna un adevărat impuls pentru dolarii de peste Ocean, chiar și dincolo de traiectoria politicii monetare a Rezervei Federale. Cei care sunt activi pe piață de ceva vreme poate își amintesc de ceva similar: Legea pentru Investiții Naționale din 2005 (Homeland Investment Act – HIA), care a sprijinit un an de zile repatrierea veniturilor realizate de corporațiile americane peste hotare.

Bucuresti, 17.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *