Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Europa trebuie sa interzica pesticidele care ucid albinele

Dacă nu se va acționa, costurile vor fi catastrofale pentru agricultura europeană

Reprezentanții guvernelor din Uniunea Europeană se reunesc astăzi și mâine la Bruxelles pentru a discuta interzicerea parțială a trei pesticide din familia neonicotinoidelor1 care s-au dovedit a fi dăunătoare albinelor. Greenpeace solicită guvernelor europene să nu cedeze la presiunile industriei pesticidelor, ci sa protejeze agricultura europeană interzicând aceste substanțe, în conformitate cu recomandările oamenilor de știință.

În urma publicării mai multor studii științifice privind efectele negative a neonicotidelor, Comisia Europeană a propus în luna ianuarie interzicerea acestora, interzicere care urmează să fie discutată astăzi de către statele membre UE. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Agenția Europeană de Mediu au emis rapoarte2 în care pledează în favoarea luării unor măsuri drastice. Interzicerea se referă la substanțele imidacloprid, clotianidin și tiametoxam, care sunt foarte toxice pentru albine, și care sunt produse de companiile Syngenta și Bayer.

Ca răspuns, corporațiile industriei agro-chimice, au demarat campanii de lobby în încercarea de a îndepărta orice amenințare de interzicere. E puțin probabil ca reprezentanții guvernelor sa atingă majoritatea necesară a voturilor pentru a aproba sau respinge interdicția. Va depinde apoi de Comisie să înainteze o nouă propunere sau să sesizeze un organism mai înalt al reprezentanților naționali.

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: „Comunitatea științifică europeană și mondială a avertizat în repetate rânduri că neonicotinoidele și alte pesticide contribuie la reducerea drastică a numărului de albine. Ignorarea acestor avertismente reprezintă un act iresponsabil și dăunător pentru agricultura europeană, care se bazează pe activitatea albinelor și ai altor insecte polenizatoare. Comisia Europeană și guvernele UE trebuie să introducă și să aplice interdicții privind neonicotinoidele”.

Pentru agricultura Europei, polenizarea culturilor agricole de către albine și alți polenizatori are o valoare estimată aproximativ 22 miliarde de euro3. Interziceri parțiale ale neonicotinoidelor sunt deja în vigoare în Italia, Franța, Germania și Slovenia4. După mai mulți ani, previziunile catastrofale ale industriei agro-chimice, precum că neonicotinoidele sunt necesare pentru a preveni pierderile din recolte, rămân nefondate.

1 Neonicotinoidele sunt pulverizate pe frunze, aplicate pe sol sau folosite ca îmbrăcăminte pentru semințe, de unde sunt absorbite și răspândite în toată planta atunci când crește. Neonicotinoidele includ substanțele imidacloprid, clotianidin și tiametoxam, care sunt foarte toxice pentru albine, cu o mare toxicitate orală de 4-5 ng/albină.
2 Evaluarea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară asupra neonicotinoidelor: //www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm; Agenția Europeană de Mediu "Late lessons from early warnings: science, precaution, inovation", Part B: //www.eea.europa.eu/publications/late-lessons-2/late-lessons-chapters/late-lessons-ii-chapter-16.
3 Comisia Europeană, despre apicultură și producția de miere:
//ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/index_en.print.htm.
4 Raportul proiectului APENET (2011) "Efectele semințelor de porumb îmbrăcate asupra albinelor"
//www.reterurale.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/7181.

Bruxelles / Bucuresti, 14.03.2013

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *