metalshow

Eurobarometru Standard 70: Toamna anului 2008

Eurobarometrul de toamnă arată că atitudinile generale ale cetăţenilor faţă de UE au rămas în general stabile, în timp ce percepţia lor privind situaţia actuală şi perspectiva economică a fost dramatic afectată de criza financiară.
Margot Wallström, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabilă pentru relaţiile instituţionale şi strategia de comunicare, a declarat cu privire la sondaj: „Noul Eurobarometru reflectă dificultăţile perioadei prin care trecem. Cetăţenii sunt, fără îndoială, extrem de îngrijoraţi în privinţa crizei economice. Provocarea care stă în faţa UE este de a continua să acţioneze în sensul pachetului de redresare economică, adoptat recent. Se observă că cifrele care reflectă sprijinul faţă de calitatea de membru al UE şi faţă de beneficiile percepute care decurg din această calitate nu au scăzut. Aceste date sugerează că populaţia vede UE ca pe o parte a soluţiei.”

Caracteristica esenţială a sondajului este evaluarea pesimistă pe care cetăţenii UE o fac prezentei situaţii economice şi perspectivei acesteia.

Mai mult de două treimi din cetăţenii UE (69%, + 20 de puncte procentuale faţă de toamna anului 2007) consideră că situaţia economică din ţara lor este proastă, faţă de 58% (+ 31) care consideră că economia UE este într-o situaţie proastă.Evaluarea situaţiei economice actuale de pe plan mondial – întrebare care a fost introdusă în acest sondaj pentru prima oară – este similară cu cea privind economia naţională, 71% considerând-o proastă.

De asemenea, aşteptările cetăţenilor UE în privinţa viitorului apropiat sunt foarte pesimiste.Mai mult de jumătate consideră că situaţia economică din ţara lor se va agrava în următoarele 12 luni, în timp ce 41% au această opinie cu privire la întreaga UE şi 49% cu privire la situaţia economică de pe plan mondial.

37% din cetăţenii UE consideră situaţia economică (+ 17) ca fiind una din cele mai importante probleme la care ţara lor trebuie să facă faţă în prezent, subiect care a devenit motiv principal de îngrijorare, la acelaşi nivel cu inflaţia.

Cei trei indicatori principali referitori la atitudinea generală faţă de UE – sprijinul faţă de calitatea de membru al UE (53%, + 1), beneficiile percepute care decurg din calitatea de membru (56%, + 2) şi imaginea UE (45%, – 3) – sunt fie stabili, fie uşor în scăderea faţă de primăvara anului 2008.

De asemenea, încrederea în instituţiile europene rămâne la un nivel stabil – Comisia Europeană 47%, Parlamentul European 51% şi Banca Centrală Europeană 48% – dar tendinţa de a nu avea încredere în acestea a crescut uşor.

Cu privire la conflictul din Georgia, Uniunea Europeană este privită de 26% din cetăţenii UE ca fiind actorul care a jucat rolul cel mai important în terminarea conflictului, iar 60% cred că acest conflict ar fi putut avea un impact asupra securităţii aprovizionării cu energie a Uniunii Europene.

Aproape jumătate din cetăţenii UE (48%) cred că extinderea a întărit UE, iar aproximativ două treimi (65%) cred că dispariţia zidului Berlinului a fost benefică pentru UE.

Dezvoltarea economică şi impulsionarea creşterii la nivelul UE sunt percepute în prezent ca fiind obiectivul principal al construirii Europei (23%), iar 23% cred că ameliorarea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii UE ar trebui să fie principalul obiectiv al construirii Europei.

Acest sondaj „Eurobarometru standard” a fost efectuat pe bază de interviuri faţă în faţă de către TNS Opinion & Social.Au fost intervievate în total 30 130 de persoane în perioada 6 octombrie – 6 noiembrie 2008.Sondajul „Eurobarometru standard” este efectuat de două ori pe an, primăvara şi toamna.Primele rezultate sunt disponibile pe site-ul internet al UE consacrat opiniei publice:

//ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm
 

Bucuresti, 18.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *