free download 78 travel guides written by experts

Euro intra la apa, iar dolarul american slabeste

de John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank

Ieri am văzut un euro strâmtorat pe toate piețele: moneda a fost sub presiune în fiecare pereche valutară, oriunde priveai, de la EURUSD până la populara EURNZD (care a crescut peste 2% după retorica blândă a Băncii Neo Zeelandeze), fără niciun catalizator de risc (care a acționat împotriva tranzacționării EUR).

Mai târziu, EURUSD a jucat și el feste, pe baza unor date economice macro slabe din SUA, cu cifre dezamăgitoare pe cererile oficiale de șomaj și locuințele noi vândute.

Primul test prin care ne-am putea da seama dacă această… intrare la apă a EUR va mai dura constă în integrarea în ecuație a datelor venite din Germania (indicele IFO), dar și evoluțiile apetitului de risc după o zi de ieri aproape “moartă”.

Atenția se îndreaptă și către întâlnirea Eurogroup din Riga despre care nu credem că va genera ceva constructiv pentru situația din Grecia, deși ieri am văzut niște comentarii mai optimiste decât de obicei din partea premierului elen Tsipras și a ministrului de finanțe Varoufakis.

EURUSD

După ziua de ieri, avem o situație clasică de tip “bullish”, confirmată încă de dimineață cu valori în jurul a peste 1.0840 – nivelul “de rezistență” stabilit la saltul anterior.

Taurii vor face presiuni pentru un test în jurul valorii de 1.10 înaintea întâlnirii de săptămâna viitoare a Comitetului Federal pentru Piață Liberă. Urșii vor căuta să obstrucționeze acest prag, poate chiar în cursul zilei de azi, mai ales că lupta argumentelor a cam secătuit.

Atenția se va îndrepta, săptămâna viitoare, către reuniunile băncilor centrale – ocazie cu care vom vedea dacă Banca Suediei, Riksbank, va crea miercuri sau joi un pic de interes pentru EURSEK. Tot miercuri/joi este programată și reuniunea Comitetului Federal pentru Piață Liberă, iar imediat după vom avea o nouă reuniune a Băncii Noii Zeelande care, fără să se aștepte la asta, a intrat în lumina reflectoarelor.

Banca Japoniei are o întâlnire internă joia viitoare, dar să nu ne așteptăm la mare lucru, pentru că Abe e în turneu în SUA.

Așadar, o săptămână interesantă!

Bucuresti, 24.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *