metalshow

Etichetarea produselor alimentare: un pas inapoi pentru sanatatea consumatorilor

Consumatorii europeni au primit azi, o mare lovitură, atunci când parlamentarii europeni au votat împotriva adoptării la nivel european a unui sistem de etichetare a produselor alimentare, care să folosească culorile, tip semafor.

Grupurile de consumatori, în baza unei atente cercetări, au încercat să aducă amendamente la propunerea Comisiei Europene privind menţionarea ingredientelor produselor alimentare, prin stabilirea unui sistem codificat de culori, obligatoriu de afişat pe partea din faţa a ambalajului a 4 elemente nutritive cheie ( grăsimi, grăsimi saturate, zahăr şi sare) în funcţie de nivelul lor, precum şi pe partea din spate a ambalajului a altor 8 substanţe nutritive în funcţie de nivelul lor. Parlamentarii europeni au votat includerea obligatorie pe eticheta produsului a ţări de provenienţă.

BEUC şi organizaţiile de consumatori membre au susţinut încă de la început utilizarea unui sistem de etichetare pe bază de culori, respectiv roşu, portocaliu şi verde, prin care să se indice faptul că nivelurile principalilor nutrienţi (grăsimi, grăsimi saturate, zahăr şi sare) sunt ridicate, medii sau scăzute. Acest sistem ar fi trebuit să se bazeze pe criterii solide, fundamentate ştiinţific prin cercetări independente şi pe avizul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

În plus, sistemul obligatoriu de culori ar fi acţionat ca un stimulent pentru industria alimentară pentru reducerea nivelurilor de grăsimi, zahăr şi sare din produse.

Utilizarea DZR (dozei zilnice recomandate) pentru etichetarea nutrienţilor poate fi înşelătoare, deoarece nivelurile de referinţă pot varia de la persoană la persoană. Mai mult, DZR nu este uşor de utilizat precum un sistem de culori şi prin urmare nu oferă aceeaşi rapiditate în interpretare. Un sondaj efectuat de membrii BEUC printre consumatori (3000 de persoane) a relevat faptul că vasta majoritate a respondenţilor ar prefera o modalitate simplificată de etichetare pentru nutrienţii principali, precum sistemul de culori.

"Consumatorilor europeni le-ar fi mult mai uşor şi mai simplu să aleagă alimentele sănătoase, folosind un sistem de codare cu ajutorul culorilor. Este foarte important să încercăm să oferim consumatorilor instrumentele de care au nevoie pentru a face cea mai bună alegere în ceea ce priveşte dieta de zi cu zi. Votul de astăzi, din Parlamentul European este enorm de dezamăgitor. Parlamentarii europeni au ratat posibilitatea de a face mai accesibilă calea spre o alimentaţie mai sănătoasă. Ne temem că lupta împotriva obezităţii în rândul copiilor este aproape pierdută. Părinţii sunt din ce în ce mai ocupaţi şi nu mai au timp să citească informaţiile detaliate care se găsesc azi pe ambalajele produselor alimentare. Este foarte important să avem un sistem transparent şi clar pentru toţi consumatori, în vederea comparării produselor alimentare.„ a precizat Dl Stanciu Costel, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Bucuresti, 17.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *