Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Erste Group, Fundatia ERSTE si Fundatia Centrul pentru Dezvoltare Economica

lanseaza servicii de micro-creditare in Romania

· Noua companie va oferi microcredite si consultanta pentru micii antreprenori din zonele rurale si orasele mici neacoperiti inca de servicii bancare traditionale
· Serviciile financiare vor fi oferite prin intermediul a 10 birouri regionale care acopera 21 de judete
· Procesarea rapida a cererilor de creditare si conditiile flexibile de acordare a creditului vor fi dublate de contactul direct cu clientii, la nivel local, pentru a asigura o dezvoltare durabila a afacerii

good.bee Holding (societate mixta formata de Fundatia ERSTE si Erste Group) se asociaza cu Fundatia Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE), o experimentata insitutie de micro-finantare româneasca, pentru a lansa in Romania good.bee credit IFN SA. Noua companie, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) creata in conformitate cu legislatia romanesca, va oferi micro-credite si consultanta in vederea creditarii clientilor neacoperiti de servicii bancare traditionale, precum si micilor antreprenori din zonele rurale si din orasele mici, prin intermediul a 10 birouri regionale care acopera 21 de judete.

good.bee credit IFN SA isi propune sa faciliteze accesul la credite pentru micii antreprenori, promovand dezvoltarea economica locala, crearea de noi locuri de munca, precum si sustinerea celor existente.

In mod traditional, bancile sunt rezervate sau au un interes limitat in oferirea de credite micilor antreprenori. Experienta noastra in Romania arata ca exista un segment important de populatie, in special in zonele rurale si in orasele mici, care se incadreaza in aceasta categorie. Serviciile de micro-creditare oferite de noi se adreseaza in mod special acestei categorii, finantandu-le proiectele, sprijinindu-i sa-si creasca veniturile, sa-si diversifice activele si sa investeasca in propriul viitor, declara Anca Ciobanu, CEO good.bee credit IFN SA.

Pe plan mondial, micro-finantarea a demonstrat ca micii antreprenori pot fi clienti viabili. good.bee ofera solutii sustenabile de afaceri in contextul provocarilor sociale din Europa Centrala si de Est. Extinzand acoperirea serviciilor financiare responsabile catre grupuri care au un acces redus sau chiar nici un fel de acces la servicii bancare traditionale, scopul nostru este sa facilitam consolidarea “ cetateniei economice” pentru peste 35 de milioane de oameni din aceasta regiune, care, conform datelor noastre, se incadreaza in aceasta categorie. Cu aproximativ 45% din populatie traind in regiunile rurale si peste 8 milioane de oameni care nu au un cont bancar, Romania este o tara foarte importanta pentu noi – prima in care good.bee isi incepe activitatile de micro-finantare, spune Sava Dalbokov, CEO of good.bee Holding Viena.

In 1819, Erste Bank a fost prima institutie financiara care a oferit servicii bancare tuturor. A fost prima banca care a adus aceste servicii in Europa Centrala si de Est. Acum, Fundatia ERSTE si Erste Group fac acelasi lucru ca acum aproape 200 de ani, oferind produse financiare simple si accesibile care pot imbunatati traiul zilnic al oricui, declara Boris Marte, membru al consiliului de administratie al Fundatiei ERSTE.

In cadrul acestei societati mixte, good.bee Holding Viena va aduce resursele unui puternic partener financiar, in timp ce partenerul roman, lider pe piata de micro finantare din Romania, contribuie cu expertiza a mai mult de 10 ani de activitate. Noua companie, detinuta in proportie de 49% de good.bee Holding si 51% de CDE, va continua sa dezvolte realizarile de succes ale CDE (peste 4,500 de clienti, imprumuturi de aproximativ 10 milioane de dolari si o rata a rau platnicilor de sub 1%), crescand accesibiliatea la finantare pentru micii antreprenori români.

good.bee credit IFN SA incepe cu un capital social de 3 milioane euro, o baza suficienta pentru activitatile de creditare din urmatorul an. Pana la sfarsitul anului 2010, obiectivul nostru este sa oferim micro-credite de peste 15 milioane de euro in special pentru micile afaceri din regiunile rurale ale Romaniei. Suplimentar, finantare pentru aceste imprumuturi putea fi disponibila prin Erste Group/ BCR sau alte institutii financiare. Angajamentul nostru este de a asigura o baza solida de capital pentru good.bee credit si in anii ce vor veni pentru a sprijini dezvoltarea durabila a companiei, a declarat Sava Dalbokov, CEO good.bee Holding Viena.

Micro-creditele si consultanta – principalele servicii

Noile activitati de creditare vor continua sa se concentreze pe micro imprumuturi si consultanta pentru producatorii agricoli certificati, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, societati cu raspundere limitata. Beneficiarii programului de finantare vor fi in principal micii intreprinzatori care conduc activitati generatoare de venit si dovedesc abilitati de a dezvolta si mentine o afacere durabila.

Activitatile eligibile finantarii includ: agricultura, comert, productie mica sau servicii, micro-creditele putand fi folosite pentru capital de lucru sau investitie. Plafonul maxim de creditare este de 50,000 euro pe o perioada ce nu poate depasi 5 ani, in functie de activitatea finantata si istoricul clientului good.bee credit.

Deservind micii antreprenori, care au acces limitat la finantare din partea institutiilor bancare traditionale, good.bee credit va putea oferi conditii de creditare adaptate acestui segment. In plus, personalul good.bee credit va lucra in stransa colaborare cu clientii la nivel local, pentru coordonarea activitatii de micro-creditare, pregatirea beneficiarilor si supervizarea rambursarilor. In fond, scopul nostru este de a sprijini afaceri durabile, a concluzionat Anca Ciobanu, CEO good.bee credit IFN SA.

good.bee este o societate mixta, fondata de Fundatia ERSTE (40%) si Erste Group (60%), care isi propune cresterea accesibilitatii la servicii financiare a persoanelor dezavantajate din punct de vedere economic si social din Europa Centrala si de Est. www.goodbee.com

Fundatia Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE) este o organizatie neguvernamentala si non-profit, dedicata asistarii dezvoltarii micilor afaceri private in Romania. De peste 10 ani, CDE a implementat cu succes programme de micro-finantare, in special in regiunile rurale. www.cde.ro

Erste Group este unul dintre principalele grupuri bancare din Europa Centrala si De Est. Peste 51,000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in 8 tari. www.erstegroup.com

Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Est. Impreuna cu partenerii sai deruleaza o serie de activitati de activitati in cadru a trei program:e Dezvoltare Sociala, Cultura si Dezvoltare Europeana. Ca actionar principal al Erste Group, Fundatia ERSTE isi investeste dividendele in activitati care promoveaza binele general. www.erstestiftung.org

Bucuresti, 10.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *