free download 78 travel guides written by experts

Erste Group finalizeaza vanzarea operatiunilor de asigurari catre Vienna Insurance Group

În urma aprobării din partea autorităţilor din domeniul competiţiei şi forurilor locale de reglementare a pieţelor de asigurări, Erste Group Bank AG a finalizat cu success, ieri, vânzarea investiţiilor sale în domeniul asigurărilor din Europa Centrală şi de Est, incluzând s Versicherung din Austria, vândut către WIENER STÄDTISCHE Versicherung AG – Vienna Insurance Group (VIG). În cadrul tranzacţiei, Erste Group sau filalele sale bancare respective din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor reţine o cotă de 5% în fiecare dintre companiile locale de asigurări de viaţă.

Pe lângă vânzarea filialelor din domeniul asigurărilor, cele două grupuri au încheiat un acord de cooperare în domeniul distribuţiei. Acest acord are un termen de 15 ani şi va sta la baza unei cooperări mai strânse între Erste Group şi VIG. În cadrul acordului, cei doi parteneri se angajează să vândă fiecare produsele celuilalt, prin canalele lor respective de vânzări, precum şi să le acorde tratament preferenţial. În acest mod, VIG dobândeşte acces la mai bine de 2.900 filiale şi peste 16 milioane clienţi ai Erste Group în regiune. În schimb, Erste Group va avea acces la cei aproximativ 10 milioane clienţi VIG, în acele ţări în care ambii parteneri operează în prezent.

Valoarea tranzacţiei combinate se situează la nivelul de 1.445 milioane euro (corespunzătoare unui raport preţ/ prime brute subscrise de 1,2 x). Aproximativ 300 milioane euro din suma totală sunt alocaţi acordului de distribuţie. Această sumă va fi transferată pe 1 ianuarie 2009 şi decalată pe parcursul a 15 ani, în conformitate cu IFRS, începând din 2009. Restul de 1,14 miliarde euro pentru vânzarea activelor a fost transferat către Erste Group pe data de 15 septembrie 2008.

Veniturile din vânzarea sucursalelor locale de asigurări şi din încheierea acordurilor locale de distribuţie se vor regăsi în rezultatele subsidiarelor locale. În consecinţă, în trimestrul III din 2008, aproximativ 56% din suma încasată din vânzarea activelor  (1,14 miliarde euro) va fi alocată către Erste Holding, aproximativ 18% către Česká spořitelna, 8% către Slovenská sporitel’ňa şi 18% către BCR.

Ca urmare, contribuţia pozitivă la profitul net al Erste Group este estimată la aproximativ 600 milioane euro în 2008.

Această tranzacţie va consolida baza de capital a Erste Group. Rata de adecvare a capitalului de rang I va creşte cu aproximativ 70 puncte de bază şi se estimează că va depăşi cu 8% la sfârşitul anului 2008.

Banca Comercială Română: BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă

VIG a achiziţionat de la Banca Comercială Română (BCR) 88,5% din acţiunile sale în cadrul BCR Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări. La fel ca în celelalte ţări, BCR va reţine o cotă de 5% din compania BCR Asigurări de Viaţă, restul de acţiuni din din cele două companii de asigurări aflându-se în posesia acţionarilor minoritari. Conform estimărilor, tranzacţia va fi finalizată în decursul săptămânilor următoare, după aprobarea finală a autorităţilor locale în domeniul competiţiei şi a autorităţilor de reglementare a pieţei asigurărilor din România.

Serbia/Ucraina

În Serbia şi Ucraina, Erste Group nu deţine niciun fel de operaţiuni în domeniul asigurărilor. Totuşi, în aceste două ţări, băncile locale şi companiile de asigurări aferente VIG vor încheia un acord privind distribuţia, pe durata a 15 ani.

Erste Group a beneficiat de consultanţă din partea Merrill Lynch, Erste Corporate Finance şi Wolf Theiss & Partner.

Bucuresti, 16.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *