free download 78 travel guides written by experts

Eroul cu o mie de chipuri

Joseph Campbell
Editura Herald

Toti cei care isi ingaduie ragazul de a se opri si a cerceta/analiza/compara putin religiile, miturile si credintele de pe planeta noastra va constata ca exista nenumarate similaritati intre acestea. Joseph Campbell s-a oprit asupra mitului „eroului”, cel care ne este, cu siguranta, familiar din basme (si nu numai). Iar multi viseaza sa devina eroi.

Dar care este calea unui erou? Autorul a constatat ca, in esenta, indiferent de legenda/poveste/mit exista trei etape clare: eroul pleaca intr-o calatorie, are parte de incercari (alaturi fiindu-i fiinte supranaturale si obiecte fermecate), iar apoi se intoarce. Numai ca eroul este schimbat, incercarile prin care a trecut transformandu-l, maturizandu-l, oferindu-i lectiile de viata de care avea nevoie.

„Scopul acestei carti este de a ne dezvalui unele dintre adevarurile care sunt ascunse sub imaginile religiei si ale mitologiei prin adunarea mai multor exemple simple si permiterea intelepciunii antice sa se divulge de una singura. Vechii invatatori stiau ce spuneau. Odata ce am invatat sa citim din nou limbajul lor simbolic, nu ne trebuie mai mult decat talentul unui antologis de a permite invatamintelor acestora sa fie auzite. In primul rand, trebuie sa invatam gramatica simbolurilor, iar eu nu cunosc vreo cale mai buna de a descifra acest mister decat psihanaliza. Fara a considera ca aceasta are ultimul cuvant de spus asupra subiectului de fata, o putem totusi folosi ca abordare. Al doilea pas va fi asadar acela de a aduce la un loc o multime de mituri si de povesti folclorice din toate colturile lumii si de a permite simbolurilor sa vorbeasca singure. Paralelele vor deveni evidente imediat, iar acestea vor determina o formulare vasta si constanta a adevarurilor fundamentale dupa care omul a trait de-a lungul mileniilor” (introducere).

S-ar putea ca unele dintre similaritatile pe care le veti descoperi in aceasta carte sa va surprinda – un ritual al bautului de sange, intr-un trib (FARA ca persoana sa moara!) similar cu impartasania noastra, care, de altfel, era fascinanta pentru membrii acelui trib. Dar, mai presus de toate, o sa vedeti nenumarate elemente comune cand vine vorba despre eroi si incercarile lor.

Exista o prefata, o prima parte dedicata „Monomitului” (structurii comune pe care o au miturile, structura explicata pe indelete), apoi o parte complexa dedicata aventurii eroului (cu subelementele plecare, initiere, intoarcere) si una, la fel de complexa si interesanta, dedicata ciclului cosmogonic, cu tot ce include acesta.
O lucrare fascinanta, chiar si pentru cei care nu sunt cercetatori interesati de domeniu. Cartea este foarte bine documentata, trimiterile sunt numeroase (de la Freud si Jung la numeroase mituri, religii si autori cunoscuti sau mai putin faimosi si cercetari diverse) si beneficiaza de o multime de ilustratii sau imagini menite a explica mai bine informatiile oferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *