metalshow

Enel și Seedstars semnează un acord de cooperare pentru identificarea startup-urilor inovatoare din Africa, în vederea facilitării accesului la energie

• Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Enel, a semnat un acord cu Seedstars World pentru a găsi cele mai inovatoare startup-uri din Africa cu scopul de a stimula electrificarea și creșterea socio-economică în zonele rurale subsahariene.

Roma, 11 iulie 2017 – Grupul Enel (“Enel”), prin intermediul diviziei sale de energie regenerabilă Enel Green Power și prin grupul elvețian Seedstars World SA (“Seedstars”) au semnat un acord de cooperare punând bazele Africa Energy Track, o competiție ce vizează identificarea startup-urilor care au ca obiect de activitate facilitarea accesului la electricitate în Africa, şi care este parte integranta a competiției pentru startup-uri Seedstar World.

Scopul proiectului este de a crește gradul de tehnologizare și de a încuraja spiritul antreprenorial în zonele rurale subsahariene, prin soluții inovatoare de energie, bazate pe mobilitate electrică, stocarea energiei, generare distribuită și eficiență energetică, ce răspund Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite, în special celui de-al șaptelea obiectiv – energie curată accesibilă tututor.

enel logo

“Expertiza și programele Seedstars sunt în acord cu angajamentul Enel de a se deschide către startup-uri în căutare de soluții inovatoare pentru provocările legate de energie și sustenabilitate “, explică Antonio Cammisecra, director Enel Green Power. “Prin acest parteneriat, Enel are oportunitatea de a intra în contact cu cele mai inovatoare companii, făcând un pas înainte în căutarea de noi modele de afaceri care să facă diferența și care să încurajeze dezvoltarea socio-economică în Africa rurală”.

Enel este partenerul exclusiv pentru competițiile regionale Seedstars din Africa, ce vor consta în peste 20 de evenimente locale cu participarea unor startup-uri din diferite sectoare, evaluate de jurii ce includ experți Enel în domeniul energiei. Câștigătorii evenimentelor locale merg mai departe către Summit-urile Regionale, iar Enel va selecta cel puțin un startup din domeniul energiei la Summit-ul regional Seedstars din Africa. Câștigătorul selectat va intra într-un program de creștere și dezvoltare de trei luni care include și o contribuție financiară oferită de Seedstars.

Prin participarea sa la acest poiect, Grupul Enel vizează identificarea companiilor care pot contribui la procesul de electrificare din zona rurală a Africii subsahariene şi, astfel, la dezvoltarea socio-economică a satelor din zonă. Energia electrică este un factor de bază al creșterii socio-economice, dar trebuie să fie însoțită de activități comerciale și de producție. Competiția Africa Energy Track va ajuta la identificarea modelelor de afaceri inovatoare care au obiectiv electrificarea regiunilor rurale izolate și crearea de activități generatoare de venituri.

Din anul 2013, Seedstars a desfășurat competiția de startup-uri “Seedstars World” care are loc pe piețele emergente. Prin desfășurarea concursurilor locale, grupul elvețian le acordă startup-urilor selectate training-uri de prezentare a ideilor, iar câștigătorilor le oferă ocazia de a concura în Summit-ul Global, unde unul dintre ei va fi desemnat câștigătorul al competiției Seedstars World. Prin intermediul diferitelor activități de recrutare a startup-urilor, dezvoltare de companii și programelor de accelerare, echipa Seedstars are acum acces la antreprenori, investitori, incubatoare, corporații și oficiali guvernamentali din peste 75 de țări.

Enel este prezent în Africa subsahariană prin Enel Green Power RSA (EGP RSA) din Africa de Sud, care are în funcțiune centrale eoliene și solare cu o capacitate de peste 520 MW și prin Enel Energy Africa de Sud, care oferă soluții inovatoare de energie pentru clienți rezidențiali și de business. În Zambia, grupul a câștigat proiectul solar Ngonye PV cu o capacitate de 34 MW, în cadrul licitației Scaling Solar organizate în luna iunie 2016.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 83 GW şi peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, cu prezență în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 38 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare, cum ar fi sistemele de stocare în energia regenerabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *