free download 78 travel guides written by experts

Enel și ENAP inaugurează prima centrală geotermală din America de Sud, Cerro Pebellón

• Centrala geotermală de 48 MW, localizată la 4.500 de metri deasupra nivelului mării în districtul Ollagüe, este prima centrală de acest gen din America de Sud și prima din lume construită la o asemenea altitudine
• Cerro Pabellón este deținută de Geotérmica del Norte (GDN), o companie mixtă deținută de Enel Green Power Chile (81,7%) și ENAP (18,3%)

Roma/Santiago, 13 Septembrie 2017 – Enel și ENAP au inaugurat Cerro Pabellón, prima centrală geotermală din America de Sud și prima centrală de acest tip și de capacitate mare din lume construită la 4.500 de metri deasupra nivelului mării. Ceremonia de inaugurare, care continuă începerea operațiunilor la cea de-a doua unitate de 24 MW a centralei, a fost deschisă de președintele statului Chile, Michelle Bachelet, și au participat și Ministrul Energiei din Chile, Andrés Rebolledo, Ministrul Mediului, Marcelo Mena, Francesco Starace, CEO și General Manager al Enel, Marcelo Tokman, CEO al ENAP, și Antonio Cammisecra, Head of Enel Green Power.

centrala geotermala Cerro Pabellon

„Suntem mândri să inaugurăm Cerro Pabellón, întrucât reprezintă un punct de referință important nu doar pentru noi, ci și pentru întrega America de Sud, și va ajuta statul Chile în vederea diversificării mixului de generare”, a spus Francesco Starace, CEO ENEL. „Construcția centralei Cerro Pabellón a reprezentat o provocare atât din punct de vedere tehnic, cât și uman, pe care am reușit să le implementăm cu succes datorită efortului unei echipe înalt specializate, care a continuat într-un mediu deșertic caracterizat atât prin frumusețea peisajului cât și prin condiții aspre. Ne dorim ca acest proiect să reprezinte, pentru Chile, un punct de plecare și un nou drum în dezvoltarea sectorului de energie, pentru a stimula sectorul său de energie geotermală, pentru a profita de potențialul și resursele disponibile.”

Marcelo Tokman, CEO ENAP, declară: „Astăzi am încheiat un capitol utilizarea energiei geotermale în Chile și începem o nouă etapă. Privim în urmă către eforturi de aproape o sută de ani, care includ primul comitet geotermal creat de CORFO și ENAP acum cinci decenii, și care ilustrează în mod clar rolul companiei de a profila proiecte și soluții care promovează un viitor sustenabil al energiei.”

În timpul ceremoniei, Ministrul Mediului, Marcelo Mena, a premiat platforma centralei Cerro Pabellón cu „Sello de Excelencia en la Gestión de Gases de Efecto Invernadero” (Sigiliul de Excelență pentru Gestionarea Emisiilor de Gaze), în cadrul programulului ministerului denumit Huella Chile. Este pentru prima dată când un proiect din Chile primește acest premiu, prin care sunt recunoscute măsurile adoptate în cadrul platformei, pe tot parcursul dezvoltării proiectului, pentru a cuantifica, reduce și neutraliza emisiile de gaze cu efect de seră.

Cerro Pabellón este localizată în Deșertul Atacama, în districtul Ollagüe, regiunea Antofagasta, și este compusă din două unități cu o capacitate brută instalată de 24 MW fiecare, în total 48 MW. Când va deveni operațională în întregime, aceasta va putea produce în jur de 340 GWh pe an, echivalentul nevoilor de consum a peste 165.000 de gospodării din Chile, evitând în același timp emisia a aproximativ 166.000 de tone de CO2 în atmosferă.

Cerro Pabellón este o centrală cu ciclu binar de entalpie înaltă și încorporează cele mai avansate tehnologii geotermale, pentru a garanta performanța optimă în cazul unor condiții extreme cauzate de localizarea sa, caracterizată de variații mari de temperatură și altitudine mare. În plus, odată ce fluidul geotermal extras din sondele de producție își completează ciclul de generare în centrală, este re-injectat în rezervor, asigurând disponibilitatea pe termen lung și sustenabilitatea resurselor geotermale. O particularitate a energiei geotermale este abilitatea de a produce energie în mod continuu, 24 de ore pe zi.

Centrala, a cărei construcție a necesitat o investiție de aproximativ 320 de milioane dolari americani, este deținută de Geotérmica del Norte S.A. (“GDN”), o companie mixtă controlată de Enel Green Power Chile (81,7%) și ENAP (18,3%). Prima unitate de 24 MW a început să furnizeze energie către sistemul de transport Norte Grande (SING, Sistema Interconectado del Norte Grande) la sfârșitul lunii martie, în timp ce a doua unitate va deveni complet operațională din octombrie.

ENAP este un actor public esențial pentru dezvoltarea sectorului de energie din Chile și din teritoriile în care operează. Deține trei linii de activitate: Explorare și Producție de hidrocarburi (E&P), Rafinare și Comercializare (R&C), prin care compania operează în Aconcagua (în cea de-a Cincea Regiune), în Biobio (în cea de-a Opta Regiune) și în rafinăriile din Gregorio (în Magallanes), unde uleiul brut este procesat și converit în combustibil; și Gaze și Energie (G&E), care se ocupă cu generarea de electricitate din gaze și alte resurse regenerabile neconvenționale. Compania operează bunuri și în Chile, Ecuador, Argentina și Egipt. Având aproximativ 3,700 de lucrători în diferite țări, scoul ENAP este acela de a avea echipe dedicate siguranței, eficienței și sustenabilității în fiecare țară în care compania este prezentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *