free download 78 travel guides written by experts

Enel intră pe piața americană de e-mobility şi soluții de echilibrare rețea prin achiziția eMotorWerks

· Enel, prin intermediul subsidiarei sale americane EnerNOC, a achiziționat compania eMotorWerks din California, furnizor de soluții avansate de energie și e-mobility
· Platforma JuiceNet a eMotorWerks, poate agrega instalaţii de stocare a energiei distribuite, incluzând, dar fără a se limita la baterii pentru vehicule electrice, şi servicii de echilibrare a rețelei și de gestionare a energiei
· Enel intenționează, de asemenea, să utilizeze funcțiile platformei JuiceNet pentru a oferi soluții de mobilitate electrică pentru utilizatorii finali

Roma, Boston – 25 Octombrie 2017 – Enel S.p.A. (“Enel”), prin intermediul subsidiarei sale americane EnerNOC, a anunțat astăzi achiziția companiei eMotorWerks din California, un important furnizor nord-american de stații de încărcare pentru vehicule electrice (VE), denumit JuiceBox, proprietar și operator al JuiceNet, o platformă de tipul Internet of Things (IoT – Internetul lucrurilor) pentru gestionarea inteligentă a încărcării vehiculelor electrice și a altor instalații de stocare a energiei distribuite. Prin intermediul platformei JuiceNet, aceste facilități pot fi agregate și controlate de la distanță pentru a fi utilizate în vederea echilibrării rețelei, bazându-se pe fluxurile unidirecționale și bidirecționale de energie electrică (vehicle-to-grid, V2G). Achizitia eMotorWerks marchează intrarea Enel pe piața americană de mobilitate electrică, una dintre cele mai mari piețe de vehicule electrice (VE) la nivel mondial.

Enel logo

„Vehiculele electrice au potențialul de a fi una dintre cele mai inovatoare tehnologii cu care s-a confruntat rețeaua modernă de electricitate în ultimii o sută de ani”, a declarat Francesco Venturini, Directorul diviziei Global e-Solutions a Enel. “Revoluția mobilității electrice determină companiile de utilități, operatorii de rețea și consumatorii să regândească modelele tradiționale de afaceri, să investească în infrastructură nouă și să introducă noi soluții pentru a oferi flexibilitate și rezistență rețelei. Misiunea noastră este să ne poziționăm în vârful acestei schimbări de paradigmă, în care consumatorii pot juca un rol mai activ în producerea și utilizarea de energie. Această achiziție îmbogățește oferta noastră de e-mobilitate și integrează în portofoliul nostru de servicii care vizează flexibilitatea rețelei o soluție inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice foarte sofisticată, care include cea mai mare rețea demand-response, sisteme de gestionare a energiei distribuite și baterii de stocare energie.”

„Electrificarea transportului este una dintre cele mai mari oportunități de reducere a gazelor cu efect de seră cu care se confruntă planeta, iar vehiculele electrice devin rapid cea mai mare resursă flexibilă din cadrul rețelei. Cu gestionarea inteligentă a energiei de către JuiceNet, vehiculele electrice pot oferi cea mai mare parte a capacității de echilibrare a rețelei pentru a permite crearea unei rețele de energie 100% regenerabilă în întreaga lume. În plus, pe măsură ce adoptarea vehiculelor electrice crește, companiile de utilități trebuie fie să construiască mai multă infrastructură pentru a satisface cerințele energetice, fie să adopte soluții inteligente de încărcare. Soluția eMotorWerk minimizează emisiile vehiculelor electrice și optimizează de la distanță încărcarea, facilități prin care se pot reduce vârfurile de consum și prin care se poate creşte probabilitatea ca VE să fie încărcate cu energie regenerabilă mai ieftină și mai curată”, a declarat Val Miftakhov, fondator și CEO al eMotorWerks. “În calitate de cel mai nou membru al familiei Enel, eMotorWerks are acum toate resursele necesare şi accesul către pieţe, necesare pentru a scala soluțiile noastre la nivel global și pentru a accelera adopţia vehiculelor electrice inteligente, integrate în rețea.”

Această achiziție consolidează, în continuare, implementarea strategiei Enel de a furniza pe piață produse și servicii inovatoare pentru clienți, precum încărcarea inteligentă, integrarea vehiculelor electrice și a resurselor de generare distribuite, dar și servicii de echilibrare a rețelei și Vehicle-2-Grid. Enel intenționează să folosească funcțiile platformei JuiceNet în toate stațiile de încărcare pentru vehicule electrice la nivel global¹.

Cu ajutorul platformei JuiceNet de la eMotorWerks, utilizatorii pot programa și controla de la distanță cele mai “verzi” și mai eficiente momente pentru incărcarea vehiculului electric. De exemplu, JuiceNet permite utilizatorilor să programeze încărcarea vehiculului electric atunci când abundă energia electrică produsă de sistemele solare de pe acoperişul casei. În plus, prin platforma JuiceNet, stațiile de încărcare VE, V2G și alte unități de stocare pot fi folosite și pentru a răspunde la semnalele din rețea, agregând activitățile de încărcare și descărcare pentru a echilibra, atunci când este necesar, fluxurile de electricitate din rețea. Aceste servicii de echilibrare pot genera surse suplimentare de venit pentru proprietarii de vehicule electrice, oferind posibilitatea de a reduce costul total al întreținerii acestui tip de vehicul.

eMotorWerks are sediul în San Carlos, California, și are în prezent 55 de angajați. Achiziția vine la puțin timp după clasarea eMotorWerks ca cea de-a 17-a companie cu cea mai rapidă creștere din Silicon Valley și cea de-a 19-a companie cu cea mai rapidă creștere în domeniul energetic din Statele Unite, de către Inc. 5000, un clasament al celor mai importanți și inspiraționali antreprenori americani de la Inc., una dintre cele mai importante publicații americane care urmărește companiile aflate în creștere. eMotorWerks a instalat până în prezent peste 25.000 de stații de încărcare conectate la rețeaua inteligentă.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Este cea mai mare companie de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul activează în peste 30 de țări din întreaga lume și produce energie electrică printr-o capacitate gestionată de peste 86 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, gestionează deja o capacitate de 39 GW din surse care includ energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie, provenite din centrale aflate în Europa, America, Africa, Asia, și, recent, Australia.

În America de Nord, subsidiara Enel de energie regenerabilă, Enel Green Power North America (EGPNA), administrează un portofoliu de peste 100 de centrale de energie hidro, eoliană, geotermală și solară cu o capacitate totală de peste 3,3 GW, În luna ianuarie, prin intermediul EGPNA, grupul Enel a cumpărat Demand Energy Networks, o companie americană specializată în sisteme software inteligente și sisteme de stocare a energiei, în timp ce în luna august a finalizat achiziția EnerNOC, un furnizor de top pe piaţa serviciilor de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului (demand response) și a serviciilor energetice pentru companii de utilități, clienți comerciali, instituționali și industriali.

¹ Enel a instalat aproximativ 5000 de stații de încărcare în Italia, Spania, România, Grecia, Chile, Columbia și Argentina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *