Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Enel încheie un parteneriat cu Dorna Sports și devine sponsorul principal al Cupei Mondiale FIM MotoE și partenerul pentru energie durabilă al MotoGP

• Grupul susţine prima serie de curse cu motociclete 100% electrice din lume, prin tehnologia inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, servicii energetice avansate și energie verde

Roma, 6 februarie 2018 – Enel va fi sponsorul principal al viitoarei competiții FIM¹ MotoE World Cup, prima serie a circuitului de curse cu motociclete complet electrice recunoscută de Federație, mai precis, Cupa Mondială FIM Enel MotoE, care va debuta în 2019. Compania a anunțat, de asemenea, noul său rol de partener pentru energie durabilă al MotoGP™, împărtășind o viziune comună cu Dorna Sports, titularul drepturilor comerciale ale competiției, care vizează angajamentul pe termen lung al sportului față de dezvoltarea durabilă.

Anunțul a fost făcut în timpul unui eveniment care s-a desfășurat la Officine Farneto, în Roma.

Noua ediție a Cupei Mondiale MotoE reprezintă un salt către viitor prin competiția primelor motociclete electrice cu încărcare rapidă (Fast Charge) din lume, ce îmbină performanța și emisiile reduse de carbon, fabricate de compania italiană Energica.

Management team Enel - Dorna Sports

Vito Ippolito, președintele FIM, a declarat: “Suntem încântați să anunțăm acest nou parteneriat între Dorna și Enel, o companie care a demonstrat că are un plan riguros în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiilor de producție a energiei din surse regenerabile. Federaţia Internaţională de Motociclism a început cu un program de dezvoltare durabilă în urmă cu 25 de ani. Credem că este un element-cheie pentru viitorul motociclismului și pentru evoluția din domeniul Energiilor Alternative. Suntem convinși că parteneriatul dintre Dorna, Energica și Enel aduce sectorului sportiv contribuția necesară pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special a celor referitoare la energia curată şi la preţuri accesibile”.

Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel, a declarat: “Anunțul de astăzi al parteneriatului nostru cu Dorna evidențiază din nou angajamentul Enel de a susține avansul continuu al mobilității electrice la nivel global. Contribuția pe care o aducem prin soluții industriale atât în cadrul MotoGP, liderul competițiilor de motociclism, cât și în cadrul MotoE, care duce la un alt nivel lumea competițiilor de motorsport, ne va permite să continuăm să explorăm inovații tehnologice în domeniul transportului sustenabil. Parteneriatul nostru cu MotoE și MotoGP este, un pas natural pentru Enel și consolidează poziția noastră de Partener Oficial pentru energie durabilă în cadrul Formula E, pe care am anunțat-o în 2016. Poziția de lider pe care am avut-o în ultimul deceniu în revoluția energiei regenerabile și dezvoltarea tehnologiilor inteligente pentru locuinţe, companii și orașe, face posibile parteneriate precum cel încheiat cu Dorna, prin care putem pune în aplicare și comunica strategia noastră în domeniul dezvoltării durabile,, în care electrificarea transporturilor joacă un rol esențial”.

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports, a declarat: “Dorna, împreună cu FIM, sunt încântați de intrarea în lumea mobilității electrice – o opțiune pe care o considerăm o cale spre viitor. Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru cu Enel în calitate de sponsor principal al Cupei Mondiale FIM Enel MotoE, dar și de Partener pentru energie durabilă al MotoGP – un partener tehnic cu care suntem nerăbdători să colaborăm în cadrul acestei noi inițiative. Angajamentul și valorile Enel exprimă perfect principiile care stau la baza noii competiţii, Cupa Mondială FIM Enel MotoE. Suntem foarte mândri să colaborăm cu o companie globală, inovatoare și cu o prezenţă extinsă și așteptăm, de asemenea, cu nerăbdare şi colaborarea cu IRTA, Echipele Independente MotoGP și excelenta motocicletă Energica. Puteți fi siguri că, împreună, vom asigura succesul răsunător al Cupei.”

Enel, prin divizia de servicii energetice avansate Enel X, va pune la dispoziţie expertiza tehnică și experiența sa în domeniul mobilității electrice în cadrul Cupei Mondiale FIM Enel MotoE. Grupul va asigura tehnologii inteligente și rapide de încărcare, servicii energetice avansate, alimentarea cu energie verde, precum și sisteme de stocare a energiei, cu personal şi echipamente dedicate în cadrul evenimentului. Sistemul electric complex al MotoE va fi susținut de soluțiile inteligente de management al energiei de la Enel și de energia regenerabilă produsă local prin sisteme fotovoltaice portabile de ultimă generație sau disponibilă în rețelele locale de distribuție a energiei. În plus, în calitate de Partener pentru energie durabilă al MotoGP ™, Enel va coopera cu Dorna pentru a oferi MotoGP™ soluții avansate de energie, inclusiv cele destinate să sporească eficiența energetică în cadrul evenimentelor competiției.

Enel va proiecta și şi va furniza dispozitive inteligente pentru a asigura încărcarea rapidă a motocicletelor Energica. Astfel, Enel va conecta la platforma sa inteligentă de e-mobility un încărcător mobil special conceput, prevăzut cu baterie, capabil să încarce complet o motocicletă în mai puțin de 30 de minute, asigurând optimizarea procesului de încărcare. Totodată, platforma menţionată integrează cele mai noi tehnologiile ale soluţiei Electro Mobility Management (EMM) a Enel, care permit monitorizarea de la distanță a stațiilor de încărcare, precum şi ale platformei JuiceNet, dezvoltată de subsidiara americană a Enel, eMotorWerks, care permit agregarea facilităților de stocare distribuite.

În calitate de sponsor principal al Cupei Mondiale FIM Enel MotorE, logo-ul Enel va fi vizibil pe motociclete și pe echipamentele piloților de curse.

Dorna Sports este titularul exclusiv al de drepturilor de comercializare şi difuzare al FIM Road Racing World Championship Grand Prix (MotoGP™), împreună cu MOTUL FIM Superbike World Championship (WorldSBK), FIM CEV Repsol, Red Bull MotoGP™ Rookies Cup, Idemitsu Asia Talent Cup și British Talent Cup. Dorna Sports a fost înființată în 1988, fiind o companie internațională de management al sporturilor și marketing. MotoGP ™ este cea mai importantă cursă de motociclete și produsul vedetă din portofoliul Dorna. Este cel mai vechi campionat mondial de motorsport din lume, numele său sprijinindu-se pe 69 de ani de istorie. Dorna oferă o gamă largă de produse: expunere publicitară, activități promoționale și corporative, merchandising, drepturi comerciale, ospitalitate corporativă, transport de mărfuri în străinătate, drepturi TV, producție TV, fluxuri live, programe post-producție, semnale personalizate, tehnologia OnBoard, sisteme de timing, procesare de date, grafică pentru transmisiuni în direct, intranet, transmisiuni pe internet, rezultate online și streaming video printre altele.

FIM (Federația Internațioanlă de Motociclism – Fédération Internationale de Motocyclisme), fondată în 1904, este organismul de conducere pentru sporturile cu motociclete și susţinătorul mondial al motociclismului. FIM este o asociație independentă formată din 113 federații naționale din întreaga lume. Este recunoscută ca fiind singura autoritate competentă din domeniul sporturilor cu motociclete de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Printre cele 50 de campionate mondiale FIM, evenimentele principale sunt MotoGP™, Superbike, Endurance, Motocross, Supercross, Trial, Enduro, Rally Cross-Country și Speedway. Mai mult, FIM este, de asemenea, activă și implicată în următoarele domenii: afacerile publice, siguranța rutieră, turismul și protecția mediului. FIM a fost prima federație sportivă internațională care a impus un Cod de Mediu în 1994.

¹ Federația Internațională de Motociclism.

 

ENEL ESTE SPONSORUL PRINCIPAL AL CUPEI MONDIALE FIM MotoE ȘI PARTENERUL PENTRU ENERGIE DURABILĂ AL MotoGP

Enel este sponsorul principal al cupei mondiale FIM MotoE și partenerul pentru energie durabilă al MotoGP

Enel, sponsor principal al Cupei Mondiale FIM Enel MotoE și partener pentru energie durabilă al Dorna Sports MotoGPTM, va pune la dispoziție tehnologia și expertiza sa în cadrul competiției de curse cu motociclete electrice din 2019, când va avea loc prima Cupă Mondială FIM Enel MotoE .

Parteneriatul Grupului cu MotoE va lansat odată cu prima ediție din 2019, în cadrul căreia Enel va pune la dispoziția echipelor participante la Campionatul Mondial FIM Enel MotoE servicii de încărcare inteligentă, servicii energetice avansate, energie verde și sisteme de stocare a energiei sau servicii de asistență tehnică, precum Fast Charge – Încărcare rapidă, împreună cu personal dedicat pe durata desfăşurării competiției.

În calitate de Partener pentru energie durabilă al MotoGP™, Enel va coopera cu Dorna în cadrul Campionatului Mondial FIM MotoGP™ și va contribui cu soluții energetice avansate, inclusiv cele destinate creșterii eficienției energetice a evenimentelor din competiție.

Enel, prin divizia sa de servicii energetice avansate Enel X, furnizează Cupei Mondiale FIM MotoE o serie de tehnologii diferite, precum:

1. Tehnologia de încărcare inteligentă

Enel va proiecta și livra dispozitive inteligente de încărcare pentru a asigura încărcarea rapidă a motocicletelor Energica. Tehnologia va permite încărcarea motocicletelor atât în locurile special amenajate pentru opriri, atunci când vor fi conectate la rețea, cât și în alte zone ale circuitului atunci când vor funcționa pe bază de baterii, prin intermediul unui încărcător mobil cu capacitate de stocare încorporată.

Un încărcător mobil special conceput, echipat cu baterii, care poate fi încărcat atât prin conectarea la rețeaua electrică, dar și în afara rețelei, prin generarea distribuită de energie regenerabilă, este capabil să încarce complet o motocicletă în mai puțin de 30 de minute. Acest încărcător va fi ușor de transportat de la garaj la padoc sau chiar pe pistă și va fi conectat la platforma inteligentă de e-mobilitate a Enel pentru optimizarea procesului de încărcare. Platforma integrează tehnologiile de ultimă generație ale soluţiei Enel, Electro Mobility Management (EMM), care permit monitorizarea de la distanță a stațiilor de încărcare, precum şi cele ale platformei JuiceNet, dezvoltată de eMotorWerks, subsidiara americană a Enel, care permit agregarea facilităților de stocare a energiei distribuite.

Recent, Grupul a dezvoltat dispozitive mobile de încărcare, potrivite domeniului motosport, iar unele dintre ele pot fi utilizate în aplicații de tip pop-up pentru parcurile de autovehicule electrice sau pentru încărcarea temporară a autovechiculelor electrice în afara rețelei, pentru a sprijini evenimentele și inițiativele rutiere speciale și chiar pentru a oferi asistență rutieră pentru proprietarii de autovehicule electrice.

2. Servicii energetice avansate

Enel va utiliza soluțiile sale inteligente de management al energiei și contorizare digitală pentru a asigura echipelor MotoE și Dorna un cadru tehnologic de ultimă generaţie pentru gestionarea sistemelor electrice complexe.

Enel va împărtăşi experiența sa dovedită în alimentarea cu energie a unor evenimente majore, printre care se numără Rețeaua Inteligentă de scară largă implementată pentru Expo 2015 în Milano sau micro-rețeaua portabilă dezvoltată pentru campionatul ABB FIA Formula E. Enel a contribuit de asemenea şi la transformarea ePrix din New York în primul eveniment cu zero emisii din istoria campionatului. Acest lucru a fost posibil prin compensarea emisiilor de CO2 rezultate în urma competiției ePrix prin emiterea de certificate verzi din portofoliul său de centrale de energie regenerabilă, împreună cu instalarea unei micro-rețele cu panouri solare cu două fețe și un sistem avansat de stocare la scară largă.

3. Energie verde

Pentru încărcarea motocicletelor va fi folosită energie regenerabilă care va fi disponibilă fie prin generare locală cu ajutorul sistemelor fotovoltaice portabile de ultimă generație, fie prin utilizarea energiei regenerabile disponibilă în rețelele de distribuție a energiei. Energia provenită din surse complet regenerabile va fi apoi utilizată în cadrul evenimentului pentru încărcarea motocicletelor, reducând total emisiile de carbon.

4. Enel este Partener Oficial al campionatului ABB FIA Formula E

Enel este Partenerul Oficial al campionatului ABB FIA Formula E (FE) încă din 2016. Grupul lucrează cu FE pentru a implementa și optimiza soluțiile sale inovatoare de generare, distribuție și management al energiei curate. Astfel, a implementat o micro-rețea complet digitalizată care utilizează tehnologia inteligentă de contorizare și de management al energiei şi care integrează surse regenerabile de energie cu infrastructura de stocare și mobilitate electrică.

Cu ocazia competiției ePrix din New York în luna iulie a anului trecut, Enel a împărtăşit această tehnologie şi a contribuit la transformarea competiției în primul eveniment cu zero emisii de carbon din istoria campionatului, compensând emisiile de CO2 generate în cadrul evenimentului ePrix prin emiterea certificatelor verzi din portofoliul său de centrale de energie regenerabilă.

Enel a proiectat și dezvoltat contoare inteligente personalizate pentru FE, care au fost utilizate pentru prima dată la ePrix în Buenos Aires, în februarie 2017. Aceste contoare se bazează pe tehnologia deja cunoscută a contoarelor digitale Enel, dar adaptată provocărilor acestui mediu. O caracteristică inovatoare a contoarelor inteligente este designul flexibil de tip „plug and play”, acestea fiind proiectate instalarea şi deconectarea lor rapidă. Astfel, pot fi adaptate desfăşurătorului rapid al evenimente globale majore.

Contoarele sunt gestionate prin intermediul Energy Management System (EMS) al Enel, software-ul principal al micro-rețelei, prin intermediul căreia este posibilă monitorizarea și gestionarea tuturor echipamentelor conectate la rețea. EMS colectează date cu ajutorul contoarelor și le trimite panoului de control pe care Enel îl utilizează pentru monitorizarea performanței sistemului.

Această capacitate de a gestiona energia a permis companiei Enel să lanseze o aplicație dedicată, oferind fanilor FE o experiență interactivă prin care să poată afla mai multe despre competiție și să descopere aspectele legate de energie, inclusiv consumul de energie în timp real al ePrix.

Începând cu ediția ePrix din Marrakesh, 2016, Enel a instalat un sistem fotovoltaic cuplat cu un sistem de stocare a energiei, ambele fiind monitorizate prin intermediul EMS. Împreună, acestea furnizează 100% energie din surse regenerabile în zone specifice ale sitului de competiție, contribuind astfel la obiectivul de a reduce total emisiile de carbon din competiția FE. Anul trecut, în New York, sistemul fotovoltaic a inclus panouri solare cu două fețe, cuplate cu sistemul de stocare de 8 kWh, la care a fost adăugat un sistem de stocare la scară largă.

Enel utilizează puncte de încărcare montate în podea pentru vehiculele electrice în fiecare locație în care se desfășoară curse. Punctele de încărcare sunt monitorizate prin EMM și fiecare stație are doi conectori care permit încărcarea simultană a două vehicule. Implementarea la scară largă a micro-rețelelor se va face utilizând soluțiile și competențele tehnice de care dispune Enel, inclusiv introducerea stațiilor de încărcare cu tehnologia vehicle-to-grid (“V2G”), care permite stocarea energiei în vehicule și returnarea acesteia în rețea, dacă este necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *