Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Enel Green Power inaugurează prima seră de spirulină din lume alimentată cu energie geotermală

Siena – Ieri, Enel Green Power (EGP) a inaugurat prima seră din lume alimentată cu energie geotermală în care se cultivă spirulina, acest lucru fiind posibil datorită energiei regenerabile provenite din centrala Chiusdino, din provincia Siena, Toscana.

Proiectul este rezultatul acordului semnat în ianuarie între EGP și Consorțiul pentru Dezvoltarea Zonelor Geotermale (Co.Svi.G. sau Consorzio per lo Sviluppo delle Aree Geotermiche) pentru activități experimentale privind resursele geotermale aplicate cultivării algelor.

EGP și Co.Svi.G. au investit în proiect aproximativ 100,000 de euro fiecare. Scopul inițiativei este acela de a evidenția potențialul căldurii geotermale și în alte sectoare faţă de cel al producției de energie electrică, contribuind totodată la crearea de noi locuri de muncă sustenabile şi deschiderea de noi posibilităţi de realizare de venituri. Rezultatele acestui proiect pilot vor fi disponibile la începutul verii lui 2018.

Enel Green Power inaugureaza prima sera de spirulina din lume alimentata cu energie geotermala

Căldura necesară pentru creșterea algelor în sera experimentală de 125 mp este un produs secundar al activităților de generare geotermală ale EGP, eliminând nevoia de a construi o instalație separată de încălzire pentru seră. Apa caldă de la centrala geotermală Chiusdino este preluată de către un schimbător de căldură, care o transferă în tancurile de seră unde algele sunt cultivate la o temperatură optimă, cuprinsă între 25° și 35°C.

Printre ceilalți participanți care s-au implicat în cultivarea algelor se numără și Universitatea din Florența și Consiliul Național de Cercetare din Italia (CNCI).

Cultivarea Spirulinei are o valoare comercială importantă, cu o producție globală de aproximativ 90.000 de tone pe an concentrată aproape exclusiv în Asia (sursa: FAO) este esențială pentru producerea unor bunuri cu valoare adăugată ridicată, absorbite de piețele de nișă americane (ingrediente alimentare, produse alimentare pentru sănătate, biocombustibili, produse cosmetice și farmaceutice). Spirulina a devenit populară în Europa în ultimii ani, ducând la o cerere și aplicabilitate mai mari în domeniul îngrășămintelor bio, bioremediării, tratării apelor reziduale și în industria chimică.

Centrala geotermală de la Chiusdino, inaugurată în 2011, are o capacitate instalată de 20 MW și este capabilă să genereze mai mult de 150 milioane KWh pe an, echivalent cu consumul de energie electrică a 70.000 de gospodării. Energia regenerabilă produsă de centrală ajută la prevenirea emiterii a aproximativ 100,000 de tone de CO2 și la economisirea anuală a 32,000 TEP (Tone Echivalent Petrol).

EGP este primul operator geotermal integrat din lume care gestionează o capacitate totală instalată de peste 850 MW în Italia, Statele Unite și Chile.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, cu prezență în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 39 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare, cum ar fi sistemele de stocare în centralele bazate pe surse regenerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *