Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Enel finalizează vânzarea a 10% din compania indoneziană producătoare de cărbune, PT Bayan Resources

• Acordul a fost încheiat cu Dato’ Low Tuck Kwong, acționarul majoritar al PT Bayan Resources pentru a vinde participația Enel din companie pentru o sumă de 85 de milioane de dolari
• Această tranzacție impactează pozitiv situaţia financiară netă a Grupului în cuantum echivalent cu valoarea tranzacţiei
• Acordul de astăzi reprezintă un pas înainte în vederea eliminării emisiilor de carbon asociate activităților Enel, dar şi pentru implementarea strategiei sale de rotație a activelor
• Din 2015 până în prezent, Grupul Enel a vândut active cu o valoare totală de aproximativ 5 miliarde de euro

Rome, Jakarta – Enel a încheiat o înțelegere privind vânzarea participației sale de 10% din cadrul companiei indoneziene producătoare de cărbune PT Bayan Resources Tbk (“Bayan”), deținută în prezent prin intermediul subisidiarei sale, Enel Investment Holding BV, către acționarul majoritar al Bayan, Domnul Dato’ Low Tuck Kwong, pentru suma de 85 de milioane de dolari, plătită integral în numerar.

Enel logo

„Vânzarea participaţiei noastre minoritare deţinute în cadrul companiei Bayan, se potrivește perfect cu strategia noastră de rotație a activelor, precum și cu planurile grupului nostru în ceea ce priveşte consolidarea unui mix energetic complet decarbonizat până în 2050″, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel. “În același timp, rămânem foarte interesați de această țară bogată în surse de energie regenerabilă în care desfășurăm deja operațiuni de prospectare geotermală și la care ne uităm cu atenție în vederea identificării de oportunități în zona proiectelor de energie regenerabilă”.

Enel a achiziționat, în august 2008, o participație de 10% în cadrul companiei producătoare de cărbune Bayan, în urma unei Oferte Publice Inițiale (IPO), care a condus la listarea companiei indoneziene la bursa din Jakarta.

Tranzacția face parte din obiectivul de rotație a activelor circulante în valoare de 8 miliarde euro prevăzut în strategia de management a portofoliului de active Enel. În linie cu această strategie, veniturile din vânzarea de participaţii vor fi destinate dezvoltării financiare în zone strategice, cum sunt rețelele, energia regenerabillă și achizițiile de participaţii minoritare.

Din 2015 până în prezent, Grupul Enel a vândut active cu o valoare totală cumulată de aproximativ 5 miliarde de euro.

Bayan este un producător indonezian integrat de cărbune. Acționarii principali ai companiei, listată la bursă, sunt Domnul Dato’ Low Tuck Kwong, a cărui participație de 51,6% urmează să crească la 61,6% după achiziția participației Enel, compania de utilități Korea Electric Power cu o participație de 20,0% și alţi acționari fondatori cu participații aproximative de 9%. Bayan este implicat în proiecte de exploatare minieră a diferite tipuri de cărbune din mine situate în principal în Kalimantanul de Est și de Sud din Indonezia și este implicat, de asemenea, prin filialele sale în diverse sectoare de activitate, inclusiv în gestionarea serviciilor portuare, încărcarea cărbunelui, servicii de transport cu barje, servicii de contractare şi închirieri de utilaje grele.

În Indonezia, Enel Green Power, subsidiara de energie regenerabilă a grupului Enel, prospectează în prezent resurse geotermale în consorțiu cu compania geotermală locală PT Optima Nusantara Energi (PT ONE), cu scopul de a dezvolta proiectul de energie geotermală Way Ratai de 55 MW, în regiunea Way Ratai, provincia Lampung, conform unei licitații guvernamentale care s-a desfășurat anul trecut. Grupul Enel a semnat, de asemenea, în 2016, un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu compania de utilități indoneziană PT PLN Persero pentru evaluarea posibilelelor oportunități de cooperare în dezvoltarea de proiecte sustenabile de generare de energie în această țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *