metalshow

Enel Distributie Banat a incheiat lucrarile de modernizare la statia de transformare Calnic

Enel Distribuţie Banat a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de transformare (înaltă/medie tensiune) Câlnic, amplasată în municipiul Reşița, județul Caraş-Severin, stație ce deservește circa 94.000 de consumatori.

Lucrările de modernizare au necesitat o investiţie în valoare de 5,2 milioane de lei.

Staţia de transformare 110/20/6 kV Câlnic a fost pusă în funcţiune în anul 1958. Această staţie de transformare alimentează cu energie electrică, prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune, peste 25.000 de clienţi din municipiul Reşița, la care se adaugă clienții din localitățile Brebu, Ezeriş, Soceni, Zorlențu Mare, Doman, Lupac, Clocotici, Ravnic, Nermed, Vodnic. Staţia de transformare are în prezent o putere instalată de 25 MVA (Mega Volt Amper).

Lucrările de modernizare, recent încheiate, au demarat în 2014. Au fost înlocuite celulele de medie tensiune de 20kV, protecțiile existente de la celulele de 6kV şi de la celulele de înaltă tensiune, grupurile de tratare neutru pentru celulele 20 kV cu echipamente noi. S-au montat transformatoare de tensiune noi în celulele de măsură de 6 kV precum şi transformatoare toroidale noi în celulele de linie şi TSI ( tablou de servicii interne) de 6 kV. La celulele de înaltă tensiune s-au montat în camera de protecţii dulapuri noi cu terminale numerice de comandă şi protecţie unificate ENEL.

În plus, s-au înlocuit panourile de servicii auxiliare cu dulapuri noi de servicii auxiliare astfel încât stația de transformare să fie integrată în sistemul de control de la distanță (telecontrol).

Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren, acţiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permite, alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii consumatorilor.

Proiectul face parte din amplul program de investiţii derulat de Enel în România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite clienţilor, modernizarea reţelei şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Bucuresti, 14.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *