free download 78 travel guides written by experts

Enel devine lider pe piața irlandeză de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, câștigând peste 200 MW la prima licitație din țară

• Prin volumul de capacitate câștigat, Enel va deține 40% din piața totală de soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului din Irlanda

Roma și Boston, 31 ianuarie 2018 – Enel X, noua divizie de servicii energetice avansate a grupului Enel, a câștigat, prin intermediul subsidiarei sale americane EnerNOC, Inc, companie specializată în soluții de echilibrare a rețelei prin gestionarea consumului, o capacitate de 217 MW în resurse de reducere a consumului, în cadrul primei licitații pe piața de capacități din Irlanda, inițiată de operatorii sistemelor de transport (Transmission System Operators – TSOs) din Irlanda și Irlanda de Nord.

În urma câștigării licitației, Enel va deține 40% din piața totală de soluții de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului din Irlanda. Dimensiunea centralei electrice virtuale a Enel pe piața irlandeză va crește cu 60% comparativ cu anul precedent, de la nivelul actual de 136 MW până la capacitatea de 217 MW obținută la licitație, atunci când va fi deschisă piața de capacități, la sfârșitul lunii mai 2018.

Enel logo

În urma câștigării acestei licitații, Enel va gestiona cererea de energie electrică a unor consumatori industriali și comerciali de mari dimensiuni, conectați la rețeaua irlandeză de transport a energiei, informându-i pe aceștia de nevoia de reducere sau creștere a consumului de energie, cu scopul de a îmbunătăți stabilitatea rețelei.

“Suntem încântați că am reușit să obținem cea mai înaltă poziție pe piața de soluții de echilibrare a rețelei în cadrul primei licitații pe piața de capacități din Irlanda”, a declarat Francesco Venturini, directorul Enel X. “Această piață trece printr-o transformare rapidă, adaptându-se, în același timp, la sistemul de electricitate al UE. Rezultatele noastre foarte bune în oferirea unei game largi de soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului și servicii de rețea ne poziționează în mod unic, astfel încât putem să-i susținem pe clienții noștri irlandezi în abordarea acestei schimbări și în obținerea de valoare adaugată prin participarea lor la programul de echilibrare a rețelei prin gestiunea consumului.”

Programele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului sunt create pentru remunerarea marilor consumatori de energie, precum fabricile, centrele de date și centrele comerciale, astfel încât acestea să-și poată ajusta consumul de energie prin reducerea sau creșterea acestuia, cu scopul stabilizării rețelei. Programul oferă o mai mare flexibilitate a rețelei, stabilitate și o utilizare mai eficientă a infrastructurii energetice, în vederea menținerii unor prețuri cât mai scăzute la electricitate pentru toți consumatorii. Sistemul presupune remunerații acordate utilizatorilor pe tot parcursul anului, pentru disponibilitatea acestora de a răspunde în eventualitatea unei urgențe a rețelei, precum și plăți suplimentare în cazul în care intervenția lor este necesară.

Aceasta este prima licitație a pieței de capacități din Irlanda, deși programele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului au fost deja în implementate în țară, iar Enel gestiona deja o serie de capacități de echilibrare a rețelei, prin intermediul EnerNOC. Piața de capacități a fost lansată ca răspuns la modelul țintă al Uniunii Europene pentru integrarea energiei electrice, care este conceput pentru a integra piața de energie electrică a Irlandei și a restului Europei într-un nou aranjament al pieței angro, Piața Europeană Integrată a Energiei Electrice (Integrated Single Electricity Market – I-SEM). Capacitatea acordată în cadrul licitației va fi utilizată pe I-SEM pentru a crea mai multe oportunități pentru tranzacții și comerț dinamic, pentru a facilita o mai bună integrare a surselor de energie regenerabilă în sistem și, în ultimă instanță, pentru a obține o mai eficientă procedură de stabilire a prețurilor energiei electrice în regiune. Aceste schimbări de piață sunt așteptate să avantajeze întreg sectorul irlandez de energie electrică în ceea ce privește stabilitatea rețelelor și generarea de venituri pentru clienți, în timp ce Enel va ajuta clienții irlandezi din programele echilibrare a rețelei prin managementul consumului să maximizeze valoarea pe care o pot obține prin participarea la această nouă oportunitate de piață.

În plus față de lansarea licitației de capacitate, EirGrid¹ intenționează să majoreze oportunitățile de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, în sprijinul eforturilor sale de a majora ponderea energiilor regenerabile în totalul producției din Irlanda la 40%.

EnerNOC, o companie a Grupului Enel, dezvoltă parteneriate cu companiile pentru reducerea costurilor, gestionarea riscurilor, creșterea sustenabilității și maximizarea valorii tehnologiilor energetice emergente prin strategii personalizate de management al energiei. EnerNOC este lider mondial în domeniul serviciilor de sporire a flexibilității funcționării rețelelor prin gestiunea consumului și oferă marilor consumatori de energie accesul la cel mai mare număr de programe de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, comparativ cu alti furnizori. În plus față de soluțiile de flexibilitate, serviciile de consultanță oferite de tehnologia EnerNOC ajută consumatorii mari de energie să creeze valoare prin achizițiile strategice de energie, prin gestionarea energiei, accesul la software-ul de gestionare al facturilor la utilități, precum și alte servicii. Pentru mai multe informații despre cum să vă alăturați rețelei EnerNOC și să începeți să obțineți plăți pentru flexibilitatea consumului dvs., puteți vizita www.enernoc.com/ireland.

Enel X este o nouă linie globală de afaceri a Grupului Enel, dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, locuințe, industrii și mobilitate electrică.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 86 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel. Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, gestionează deja unități de producție cu capacitate de aproximativ 40 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă şi hidroenergie în Europa, America, Africa, Asia și recent, Australia.

¹ EirGrid plc, operator al sistemului de transport al Republicii Irlandeze și SONI Limited, operator al sistemului de transport al Irlandei de Nord, ambele aparținând grupului EirGrid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *