Shadow

Enel devine cel mai mare operator din Japonia pe piața de echilibrare a rețelei prin managementul consumului

• Prin volumul de capacitate câștigat, Enel aproape că își triplează dimensiunea centralei electrice virtuale pe piața japoneză și ajunge la o capacitate de 165 MW de la 60 MW. Astfel, compania ajunge la o cotă de piață de 17% și devine cel mai mare operator din Japonia pe piața de echilibrare a rețelei prin managementul consumului

Roma și Boston – Enel X, noua divizie de servicii energetice avansate a grupului Enel, a câștigat, prin intermediul subsidiarei sale americane EnerNOC, Inc, companie specializată în soluții de echilibrare a rețelei prin gestionarea consumului, o capacitate de 165 MW în resurse de reducere a consumului în cadrul unei licitații pentru capacități de echilibrare inițiate de un grup japonez de companii de utilități.

Enel logo

Câștigarea licitației confirmă poziția de lider a Enel, compania fiind cel mai mare operator independent pe piața soluțiilor de echilibrare a rețelei prin gestionarea consumului din Japonia. Totodată, grupul aproape că își triplează capacitatea centralei electrice virtuale de pe piața japoneză și va ajunge la o capacitate de 165 MW, de la 60 MW în prezent, echivalentul unei cote de piață de 17% atunci când noile programe vor fi operaționale, în iulie 2018.

„Câștigarea acestei licitații consolidează prezența noastră tot mai puternică pe piața soluțiilor de echilibrare a rețelei prin managementul consumului și vine la scurt timp după succesul nostru din cadrul primei licitații pe piața de capacități din Irlanda. Totodată, confirmă și poziția noastră de lider în furnizarea serviciilor avansate de management al energiei”, a declarat Francesco Venturini, Directorul Enel X. „Suntem încântați că prin intermediul acestei licitații avem ocazia să punem la dispoziția pieței japoneze de energie, care devine tot mai competitivă, expertiza noastră în servicii care să susțină furnizarea stabilă de electricitate în țară.”

În urma câștigării acestei licitații, Enel va gestiona cererea de energie electrică a unor consumatori industriali și comerciali de mari dimensiuni, conectați la rețelele companiilor de utilități, informându-i pe aceștia de nevoia de reducere sau creștere a consumului de energie, prin crearea unei rezerve care să asigure echilibrul și să sporească stabilitatea rețelei.

Această licitație recentă este rezultatul efortului depus de Japonia în vederea liberalizării pieței, proces aflat în curs de desfășurare, și este un pas tranzitoriu către o piață a serviciilor auxiliare, care este așteptată să intre în vigoare până în 2020. EnerNOC, subsidiara Enel, este prezentă în Japonia din 2013 prin intermediul parteneriatului cu Marubeni Corporation, una dintre cele mai mari companii de trading din Japonia.

Programele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului sunt create pentru remunerarea marilor consumatori de energie, precum fabricile, centrele de date și centrele comerciale, astfel încât acestea să-și poată ajusta consumul de energie prin reducerea sau creșterea acestuia, cu scopul stabilizării rețelei. Programul oferă o mai mare flexibilitate a rețelei, stabilitate și o utilizare mai eficientă a infrastructurii energetice, în vederea menținerii unor prețuri cât mai scăzute la electricitate pentru toți consumatorii. Sistemul presupune remunerații acordate utilizatorilor pe tot parcursul anului, pentru disponibilitatea acestora de a răspunde în eventualitatea unei urgențe a rețelei, precum și plăți suplimentare în cazul în care intervenția lor este necesară.

EnerNOC, o companie a Grupului Enel, dezvoltă parteneriate cu companiile pentru reducerea costurilor, gestionarea riscurilor, creșterea sustenabilității și maximizarea valorii tehnologiilor energetice emergente prin strategii personalizate de management al energiei. EnerNOC este lider mondial în domeniul serviciilor de sporire a flexibilității funcționării rețelelor prin gestiunea consumului și oferă marilor consumatori de energie accesul la cel mai mare număr de programe de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, comparativ cu alti furnizori. În plus față de soluțiile de flexibilitate, serviciile de consultanță oferite de tehnologia EnerNOC ajută consumatorii mari de energie să creeze valoare prin achizițiile strategice de energie, prin gestionarea energiei, accesul la software-ul de gestionare al facturilor la utilități, precum și alte servicii.

Enel X este o nouă linie globală de afaceri a Grupului Enel, dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, locuințe, industrii și mobilitate electrică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *