Baby Boom Show Virtual

Enel achiziţionează încă 13,6% din subsidiarele sale româneşti E-Distribuție Muntenia şi Enel Energie Muntenia

· Tranzacția pentru pachetul adițional de 13,6% din acțiunile companiei de distribuție de electricitate și celei de furnizare de energie din regiunea Muntenia a fost finalizată pentru suma de circa 400 de milioane de euro

enel logo

Enel S.p.A. (“Enel”) anunță că filiala sa Enel Investment Holding B.V. (“EIH”), deținută în totalitate de către Enel, a finalizat astăzi achiziția de la SAPE S.A. (“SAPE”, compania statului român care administrează deținerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia S.A. (“EDM”) și Enel Energie Muntenia S.A. (“EEM”) pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro.

În urma tranzacției, EIH și-a majorat participațiile în EDM și EEM la aproximativ 78% din acțiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deținut anterior.

Tranzacția prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM și EEM este o consecință a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preț de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra prețului acțiunilor, în 2014 SAPE a inițiat o procedură de arbitraj la Camera Internațională de Comerț de la Paris, prin care a solicitat prețul menționat anterior, precum și dobânzi de circa 60 de milioane de euro.

În decizia din data de 3 Februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit prețul pachetelor de acțiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro și respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *