Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Enel a plasat cu succes pe piața europeană prima obligațiune asociată obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu o emisiune în mai multe tranșe, în valoare de 2,5 miliarde de euro

• Enel Finance International N.V. a plasat o emisiune de obligațiuni legate de realizarea a două Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, ODD 7 și ODD 13, în condiții similare obligațiunilor asociate ODD-urilor emise în luna septembrie
• În conformitate cu actualul Plan Strategic al Grupului, emisiunea consolidează demersul Enel de a implementa o strategie de finanțare din ce în ce mai sustenabilă, întărindu-și angajamentul de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
• Emisiunea a fost suprascrisă de patru ori, cu comenzi de aproximativ 10 miliarde de euro, confirmând aprecierea piețelor pentru soliditatea strategiei durabile a Grupului și a rezultatelor financiare ulterioare ale acestuia.

Roma – Enel Finance International N.V. („EFI”), filiala financiară înregistrată în Olanda a Enel SpA („Enel”¹), a lansat o emisiune de obligațiuni „sustenabile” în mai multe tranșe pentru investitorii instituționali de pe piața europeană, în valoare totală de 2,5 miliarde de euro. Obligațiunea este asociată realizării Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) și este prima „Obligațiune generală asociată ODD-urilor” emisă pe piața europeană.

„După plasarea cu succes a obligațiunilor asociate ODD-urilor în SUA, am lansat prima noastră obligațiune sustenabilă pe piața europeană, iar rezultatul excelent al acestei emisiuni este încă o dovadă a apetitului în creștere al investitorilor pentru instrumente de finanțare inovatoare și sustenabile”, a declarat Alberto De Paoli, CFO-ul Enel. „Există o legătură clară între sustenabilitate și crearea de valoare deoarece, investind în proiecte sustenabile din punct de vedere ecologic și social, companiile pot asigura o rentabilitate ridicată și pot minimiza riscurile, contribuind totodată la realizarea ODD-urilor. Suntem siguri că din ce în ce mai multe companii vor adopta acest model, orientându-și afacerile către o strategie de ansamblu care plasează sustenabilitatea în centrul deciziilor de investiții și finanțare.

logo enel

Obligațiunea, care este garantată de Enel și lansată ca parte a programului de emisiune de obligațiuni pe termen mediu al Enel și EFI (Euro Medium Term Notes Notes – EMTN), a fost aproape de patru ori suprasubscrisă, cu comenzi totale de aproximativ 10 miliarde de euro și participarea semnificativă a Investitorilor Responsabili Social (SRI) și permit grupului Enel să continue diversificarea bazei sale de investitori. Emisiunea urmează să fie listată la Bursa din Irlanda.

Cererea puternică de obligațiuni emise astăzi confirmă încă o dată aprecierea piețelor pentru soliditatea strategiei durabile a Grupului și rezultatele financiare ale acesteia, reflectând interesul Enel către finanțări din ce în ce mai sustenabile. Emisiunea este asemănătoare celei de obligațiunile asociate Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă lansată de către EFI pe piața americană în septembrie 2019 cu o valoare totală de 1,5 miliarde de dolari SUA, precum și cele trei obligațiuni verzi anterioare emise de EFI pe piața europeană, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de euro.

Succesul emisiunii este, de asemenea, o recunoaștere a capacității Grupului de a genera valoare, contribuind la realizarea ODD-urilor ONU. Încă o dată, valoarea sustenabilității s-a reflectat în mecanica cererii și a prețurilor obligațiunii, permițând Enel să obțină o reducere de aproximativ 10 puncte de bază (bps) comparativ cu o emisiune similară fără caracteristici de sustenabilitate, reprezentând o reducere cu aproximativ 20% a costului ponderat al întregii tranzacții.

Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin opțiuni de business care susțin îndeplinirea următoarelor patru ODD-uri în planul grupului pentru perioada 2019 – 2021:
• ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, cu majorarea capacității de producție din surse regenerabile cu peste 11,6 GW;
• ODD 9 „Industrie, inovație și infrastructură”, cu peste 46,9 milioane de contoare inteligente instalate și investiții de 5,4 miliarde de euro în inovare și digitalizare;
• ODD 11 „Orașe și comunități sustenabile”, cu investiții în segmentul de retail și noi servicii de energie cu accent pe electrificarea unor domenii de activitate, al căror obiectiv este de a ajunge, printre altele, la o capacitate însumată de 9,9 GW pentru echilibrarea rețelelor prin managementul consumului și 455.000 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice;
• ODD 13 „Acțiune climatică”, cu un angajament de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mai puțin de 0,125 kg / kWh până în 2030 și de decarbonizare completă până în 2050.

În special, această emisiune de obligațiuni, care va fi utilizată pentru a răspunde cerințelor financiare obișnuite ale Grupului, este legată de capacitatea Enel de a atinge următoarele obiective de dezvoltare durabilă:
i. ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, prin ajungerea, până la 31 decembrie 2021, la un procent din capacitatea instalată de energie regenerabilă (pe o bază consolidată) egal sau mai mare de 55% din capacitatea instalată totală consolidată. La 30 iunie 2019, cifra era deja egală cu 45,9%;
ii. ODD 13 „Acțiune climatică”, prin atingerea unui nivel de emisii de gaze cu efect de seră până în 2030 egal cu sau mai mic de 125 g CO2/ kWh (în 2018 această cifră era deja egală cu 369 g CO2/ kWh), în conformitate cu angajamentul de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră de către Enel cu 70% până în 2030 comparativ cu valorile din 2017, așa cum este certificat prin inițiativa Science Based Targets (SBT) și în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Mai specific, emisiunea este structurată în următoarele tranșe:
• 1.000 de milioane de euro cu o rată fixă de 0,00%, cu scadența la 17 iunie 2024 și asociată cu ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”:
° prețul de emisiune a fost stabilit la 99,123%, iar randamentul efectiv la scadență este de 0,189%;
° rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva atingerii obiectivului de sustenabilitate indicat la punctul i. de mai sus la 31 decembrie 2021;
° în cazul în care această țintă nu este atinsă, se va aplica un mecanism de intensificare, care va crește rata cu 25 bps începând cu prima perioadă de acordare a dobânzii după publicarea raportului de evaluare de către auditor.
• 1.000 de milioane de euro cu o rată fixă de 0,375%, cu scadența la 17 iunie 2027 și asociată cu ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”:
° prețul de emisiune a fost stabilit la 99,257%, iar randamentul efectiv la scadență este de 0,474%;
° rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva atingerii obiectivului de dezvoltare durabilă indicat la punctul i. de mai sus la 31 decembrie 2021;
° în cazul în care această țintă nu este atinsă, se va aplica un mecanism de intensificare, care va crește rata cu 25 bps începând cu prima perioadă de acordare a dobânzii după publicarea raportului de evaluare de către auditor.
° 500 de milioane de euro cu o rată fixă de 1,125%, cu scadența la 17 octombrie 2034 și legată de ODD 13 „Acțiuni climatice”:
° prețul de emisiune a fost stabilit la 98,922%, iar randamentul efectiv la scadență este de 1,204%;
° rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva atingerii obiectivului de sustenabilitate indicat la punctul ii. de mai sus la 31 decembrie 2030;
° în cazul în care această țintă nu este atinsă, se va aplica un mecanism de intensificare, care va crește rata cu 25 bps începând cu prima perioadă de acordare a dobânzii după publicarea raportului de evaluare emis de către un expert terț însărcinat cu validarea metodologiei de măsurare emisiile de CO2 aplicate de Grup.

Informații suplimentare despre principiile de bază ale emisiunii de obligațiuni și asupra strategiei de sustenabilitate a Grupului sunt disponibile pe site-ul Enel, la adresa www.enel.com/investors/fixed-income/main-programs/sdg-bond.

Operațiunea a fost susținută de un consorțiu bancar format din Banca IMI, Barclays, BBVA, BNP Paribas, BofA Merrill Lynch, CaixaBank, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, ING, J.P. Morgan, Mediobanca, Mizuho, MUFG, Natixis, Santander Corporate & Investment Banking, SMBC Nikko, Unicredit, ocupându-se de intermedierea emisiunii.

¹ Ratingurile Enel: BBB+ (stabil) la Standard & Poor’s, Baa2 (pozitiv) la Moody’s și A- (stabil) la Fitch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *