free download 78 travel guides written by experts

Eliberarea de cunoscut

Eliberarea de cunoscutJ. Krishnamurti
Editura Herald

J. Krishnamurti nu isi propune sa ofere o noua cale de urmat, filosofie, religie etc. Insa, prin ceea ce a lasat in urma, arata ca exista si o alta modalitate de a privy lucrurile si, mai ales, pe noi. Insa totul trebuie sa porneasca din interior – ceea ce este inspaimantator – si sa se axeze pe prezent.

„Noi suntem produsul a tot felul de inrauriri si in noi nu exista nimic nou, nimic care sa fi fost descoperit prin noi insine, nimic necorupt, original, limpede.” (p. 8) Aceasta este, in fapt, marea problema. Faptul ca noi asteptam mereu din afara ghidaje: ele vin din norme, din religie, de la ceilalti.

„Cunoasterea de sine este inceputul intelepciunii.” (p. 11)

Daca individul este o „entitate dintr-un nume loc”, care apartine unei tari, unei culturi etc., fiinta omeneasca „este pretutindeni”. (p. 11) „Noi, fiintele omenesti, suntem ceea ce am fost timp de milioane de ani; plini de o extrema lacomie, invidie, agresivitate, gelozie, anxietate si disperare, cu licariri intamplatoare de bucurie si afectiune. Noi suntem un amestec ciudat de ura, frica si omenie; suntem atat violenti, cat si pasnici. A fost un mare progres exterior de la carul cu boi la avionul cu reactie, insa psihologic individul nu s-a schimbat deloc, individul este cel care, pretutindeni in lume, a creat structurile societatii.” (p. 12)

J. Krishnamurti pune asadar accentul pe a ne cunoaste cu adevarat. Arata diferenta intre bucurie si placere (si de ce ar trebui sa ne axam pe bucurie): Bucuria este un lucru imediat daca nu ne gandim la ea; de cum ne gandim la ea o transformam in placere (iar privarea de acel lucru care ne face placere aduce cu sine consecinte negative – tristete, ura, depresie etc.).

Autorul arata si cum am putea sa ne invingem frica astfel incat sa ajungem sa ne cunoastem si sa ne schimbam modul de a gandi. Sunt prezentate diverse emotii – atat la nivel ideal, cat si in plan real. Sunt tratate si relatiile intre oameni, este descrisa gandirea si sunt multe alte aspecte interesante luate in calcul si dezbatute dintr-o alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti. Aflam asadar obstacolele care stau in calea acestui alt mod de a gandi.

Lucrarea se constituie asadar intr-o lectura interesanta, dar toti cei care asteapta sa le fie furnizat un sistem de gandire trebuie sa stie ca aceasta carte nu face acest lucru pentru ca ar contraveni chiar principiului de baza enuntat de Krishnamurti. Sunt oferite insa parghii pentru a ajunge la un alt mod de a gandi, de a observa si, mai ales, de a ne observa si de a ne cunoaste – un prim pas spre un alt mod de a trai si de a simti prezentul si un alt fel de libertate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *