free download 78 travel guides written by experts

Editura Cartea Romanească, la Tirgul de carte „Bookfest 2010”

Editura Cartea Românească va fi prezentă la ediţia de anul acesta a Tîrgului de carte „Bookfest ” cu peste 100 de titluri la reducere -15-20% – dintre care foarte multe noutăţi apărute în colecţiile consacrate ale editurii: „Proză”, „Poezie”, „Critică&Istorie literară” sau „Jurnale&Memorii”. Consecventă programului său editorial, Cartea Românească va lansa şi patru debuturi la Bookfest: două volume de poezie şi două romane.

Romanul Ana Maria şi îngerii, cea mai recentă apariţie din seria de autor dedicată de Cartea Românească prozatorului Radu Aldulescu, va fi lansat vineri, 11 iunie, la ora 14.30. Inspirat dintr-o poveste adevărată de viaţă, Ana Maria şi îngerii va fi prezentat de scriitorul Bogdan Suceavă şi de criticii literari Carmen Muşat, Bogdan Alexandru-Stănescu şi Daniel Cristea-Enache.

RADU ALDULESCU a mai publicat la Cartea Românească: Amantul Colivăresei (2006); Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare (2007); Proorocii Ierusalimului (2009); Mirii nemuririi (2006).

Tot vineri, 11 iunie, la ora 13.30, vor fi lansate romanele Scaune de pluş de Dan Petru Cristea, cîştigătorul Concursului de Debut al Editurii Cartea Romanească, ediţia 2009, şi Gluma rusească de Dragoş Ghiţulete. Cele două romane vor fi prezentate de eminescologul Rodica Marian şi de criticii literari Bianca Burţa-Cernat şi Daniel Cristea-Enache.

Profesor la Facultatea de Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde predă cursuri de inteligenţă artificială, programare bazată de reguli şi tehnologii ale limbajului natural, Dan Petru Cristea construieşte în Scaune de pluş o utopie negativă foarte ingenioasă şi, într-un fel, actuală.

În Gluma rusească, Dragoş Ghiţulete, jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la RFI România, aduce în scenă în destinele unor oameni care caută cu obstinaţie să înţeleagă ce se întîmplă cu ei înşişi sau dacă mai pot spera că vor ieşi vreodată din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului şi din marasmul tranziţiei româneşti postdecembriste.

De la ora 14.00, în aceeaşi zi, vor fi lansate romanele Ca picăturile de sînge pe linoleumul din lift de Maria Manolescu şi Poemele secretarei de Ştefania Mihalache, care vor fi prezentate de criticii literari Bianca Burţa-Cernat, Cosmin Ciotloş şi de jurnalistul cultural Florina Pârjol.

Poemele secretarei este un roman-avertisment adresat unei întregi generaţii – tinere, ambiţioase şi naive, uşor manipulabile de către cei care au făcut şi fac jocurile. Ştefania Mihalache este colaborator la Dilemateca şi Noua literatură, iar din octombrie 2009 este doctorandă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, cu o teză pe tema copilăriei în proza de după 1989, coordonată de prof.dr. Eugen Negrici.

În Ca picăturile de sînge pe linoleumul din lift, Maria Manolescu scrie o poveste halucinantă, cu accente de thriller psihologic şi sugestii de parabolă mistică. Un supraroman, în adevaratul sens al cuvîntului. Maria Manolescu a debutat în proză cu romanul Halterofilul din Vitan, Editura Polirom, 2006, şi publică frecvent în revista Noua Literatură.

Tot vineri, 11 iunie, la ora 15.30, va avea loc lansarea volumului Şantier 2. Un itinerar în căutarea lui Mircea Eliade de Cornel Ungureanu, unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici literari români. profesor al Universităţii de Vest din Timişoara, redactor-şef adjunct al revistei Orizont, preşedinte al Fundaţiei A Treia Europă şi preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România. Cartea va fi prezentată de criticii literari Mircea Martin, Paul Cernat, Tudorel Urian.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00 vor fi lansate volumele de poezie şi toată bucuria acelor ani trişti de m. duţescu si apasă de sorin despot. Prezintă criticul literar Bogdan Alexandru-Stănescu şi scriitorul Florin Iaru. Volumul apasă a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul de manuscrise sub 35 de ani al Uniunii Scriitorilor din România, 2009, iar volumul şi toată bucuria acelor ani trişti a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească.

Sîmbătă, 12 iunie, de la ora 17.00, Mircea Cărtărescu şi Marius Chivu vor prezenta romanul Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari, un roman de dragoste în care autorul cultivă arta suspansului şi în care nu există personaje secundare. Marin Mălaicu-Hondrari a mai publicat la Cartea Românească Cartea tuturor intenţiilor (2008).

Duminică, 13 iunie, la ora 12.00, Ovidiu Şimonca va prezenta volumul Zece povestiri multilateral dezvoltate al scriitorului ieşean Cătălin Mihuleac. Cele Zece povestiri multilateral dezvoltate, plasate temporal în defuncta societate socialistă, sînt animate de ochiul de soldat „Švejk” al autorului. Fără a se suprapune tematic peste creaţiile literare şi cinematografice despre comunism apărute deja, prozele aduc în atenţie eroi şi situaţii noi: recitatorul de versuri omagiale care scrie în jurnalul propriu poezii-pamflet la adresa Conducătorului, grănicerul care torturează fugarii spre Occident, fotbalistul care îşi escrochează coechipierii, vînzîndu-le deodorante contrafăcute.

Tot duminică, 13 iunie, la ora 14.30, va avea loc lansarea volumului de poezie Ce bine e să fii Daniel Bănulescu de Daniel Bănulescu, volum care va fi prezentat de Paul Cernat şi Daniel Cristea-Enache. Daniel Bănulescu este tradus în germană, engleză, italiană, sîrbă, olandeză ş.a. A avut burse de creaţie în Germania şi Austria. A participat la festivaluri internaţionale de poezie şi de teatru. Premii: Premiul European de Poezie al oraşului Münster, împreună cu scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner. Premiul pentru Proză „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Toate evenimentele vor avea loc la standul editurilor Polirom şi Cartea Românească (Pavilionul 15, Complexul Romexpo).

Puteţi vizualiza programul integral al evenimentelor Cartea Românească la Bookfest: aici.

Bucuresti, 03.06.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *