metalshow

Editura Cartea Copiilor spune “Povesti cu printese”

“Poveşti cu prinţese” este cea mai nouă carte lansată de editura Cartea Copiilor, o colecţie de basme din toată lumea, repovestite de Caitlin Matthews şi ilustrate de artista irlandeză Olwyn Whelan.

Această carte le demonstrează celor mici că visele se pot împlini: îi învaţă că pentru a deveni o prinţesă sau un cavaler neînfricat nu e nevoie de o coroană, de un castel sau de o mulţime de servitori, ci de o inimă bună, o fire prietenoasă şi un suflet curajos.

Caitlin Matthews, o profesoară britanică pasionată de tradiţii, mituri şi spiritualitate, autoare a peste 35 de cărţi, a adunat aceste poveşti pentru a le oferi lumii, ca răspuns la nevoia perpetuă de magie, frumuseţe şi minuni.  Odată a existat o lume regi, regine şi prinţese. Bună la suflet sau încăpăţânată, blândă sau neastâmpărată, binevoitoare sau orgolioasă, exista o prinţesă pentru fiecare popor. Dar regatele s-au destrămat, regii pot fi număraţi pe degete, însă lumea noastră încă mai are nevoie de cavaleri şi prinţese şi de poveştile lor.

Aceste povestiri au origini pe cât de diferite, pe atât de interesante. Cu unele dintre ele ne-am mai întâlnit în volumele de basme ale lui Hans Christian Andersen sau ale fraţilor Grimm. Altele au fost culese de folclorişti sau de autoare însăşi, de la festivaluri de poveşti tradiţionale. Dacă unele dintre poveşti au origini bine determinate, fiind scrise de autori europeni sau de poetul persan Nizami (secolul XII), celelalte se pierd în timp, dezvoltate şi reproduse de memoria colectivă (cele spuse de tribul indienilor irochezi şi de tribul Kalmuck, aflat la graniţa dintre Siberia şi Mongolia). 

Ilustraţiile fanteziste ale irlandezei Olwyn Whelanîntăresc valoarea şi mesajul cărţii. Acestea sunt create în stilul în care cei mici desenează: bidimensional, văzute dintr-un singur unghi. Dacă privim cu atenţie, vom regăsi elemente pe care orice copil le foloseşte atunci când desenează, dar pe care noi, adulţii, le-am uitat: bujorii din obrajii personajelor, soarele şi luna cu ochi şi zâmbet îngăduitor, stelele care ating pământul sau apa mării prin care se zăresc toţi peştii. Cartea, o bucurie pentru cei mici, reprezintă şi o lecţie importantă pentru cei mari: să-şi amintească de visele şi trăirile lor din copilărie, de farmecul acestei perioade, şi să nu renunţe la încrederea în lume şi în cei din jur.

Cartea, recomandată copiilor între 5 şi 12 ani, este disponibilă pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro – la preţul de 29 lei, precum şi în librăriile Cărtureşti, Humanitas şi în celelalte librării mari din ţară.

Bucuresti, 29.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *