metalshow

Economia Turciei trece printr-o perioada nefasta

Christopher Dembik, Economist, Saxo Bank

· Economia nesigură a Turciei se poate deteriora și mai mult
· Turcia se află printre cele mai prost-performante economii din EM
· Țara se confruntă cu probleme pe mai multe fronturi
· Politica turcească are nevoie de fețe noi și de idei originale
· Un curs fix față de euro este o idee care ar putea funcționa

Acum câteva luni, eram întrucâtva încrezător în ce privește economia Turciei, dar acest lucru era înainte de deteriorarea neașteptată și semnificativă a perspectivei economice și politice. În opinia mea, Turcia este acum a doua cel mai prost-performantă piață emergentă, imediat după Brazilia. Această țară va avea parte de un drum greu căci se confruntă pentru prima dată din 2002 cu situația în care niciun partid politic sau coaliție nu deține majoritatea; o încetinire economică accentuată de creșterea inevitabilă din partea Fed a dobânzii; criza refugiaților din Europa care deja i-a costat echivalentul a 7,6 miliarde $ și un război pe două fronturi împotriva Statului Islamic și rebelilor kurzi.

Îndoielile politice și lipsa liderilor politici înrăutățește lucrurile și duce către o economie din ce în ce mai vulnerabilă. Puternica creștere economică din al doilea trimestru al lui 2015 este cu siguranță doar un răgaz temporar. A fost în principiu determinată de consumul stabil al gospodăriilor și guvernului. Pe măsură ce nesiguranța politică crește, încrederea consumatorului scade. În această lună a scăzut cu 6,1% față de august. Ar putea avea un impact negativ asupra vânzărilor din retail și asupra creșterii economice din următoarele două trimestre. Nu prea ai de ce să fii optimist în legătură cu economia Turciei. Singurul punct luminos este lira slabă. A susținut exporturile de la începutul anului încoace și o va face și în viitorul apropiat.

Vremuri de încercare pentru TRY

Cel mai probabil scenariu pentru lira turcească este o depreciere prelungită. Opinia pentru USDTRY este negativă pentru liră. Perechea valutară poate ajunge la un nou record la 3,15 lire per dolar până la finalul anului. La fel ca multe valute din piețele emergente, lira turcească este foarte vulnerabilă în fața politicii monetare americane. Încă din primăvara trecută investitorii au vândut masiv valute din piețele emergente pentru a cumpăra asset-uri denominate în dolari americani. La aceasta se adaugă și faptul că contextul local din Turcia este îngrijorător.

Mulți așteaptă o rezolvare a impasului politic după reluarea alegerilor în noiembrie. Este foarte puțin probabil. Peisajul politic este încă egal împărțit și foarte diferit față de acum câțiva ani. Riscul politic rămâne mare. AKP este responsabil de slăbirea economiei turcești. Presiunea pusă pe banca centrală a influențat sentimentul și investițiile străine și a condus la decizii proaste în ce privește politica monetară.

Guvernul a forțat banca centrală să relaxeze condițiile de creditare pentru a stimula creșterea economică și pentru a reduce șomajul, dar a avut și un efect negativ asupra creșterii inflației. Acest zgomot politic nu ajută economia să crească. Turcia are nevoie disperată de un guvern eficient care să liniștească antreprenorii și să asigure un flux de investiții străine. Un guvern condus de AKP nu este cel de care economia are nevoie. Turcia are nevoie de o tranziție politică și ridicarea unor noi oameni la putere care pot promova idei noi, inclusiv o reformă monetară.

Un stabilizator pentru liră?

Un consiliu monetar care ar fixa lira față de euro ar rezolva multe din problemele Turciei. Ar avea sens legătura valutei turcești de euro pentru că Eurozona este principalul partener comercial al Turciei. Această decizie ar întări independența politică a băncii centrale, ar forma un angajament credibil pentru o inflație scăzută și ar furniza o disciplină fiscală crucială.

Mai mult, lira turcească ar fi mai puțin expusă atacurilor speculative. Stabilitatea valutei ar atrage investitori străini și ar reduce fluxul de capital mobil ce destabilizează structura economiei. În asemenea circumstanțe, banca centrală ar fi cu siguranță capabilă să ajungă la ambițioasa cifră de 5% inflație anuală (inflația anuală este de așteptat să ajungă la cel puțin 7,7% în 2015).

Nu pretind că este soluția perfectă pentru Turcia. Totuși, decidenții politici ar trebui cu siguranță să se gândească la această opțiune pentru întărirea economiei. Cheia succesului este urmărirea strictă a regulilor consiliului monetar pentru a evita situația Argentinei care a fost forțată să abandoneze acest sistem în 2002. Principalul dezavantaj ar fi că Turcia nu ar mai putea să-și mai devalorizeze valuta pentru a câștiga cotă de piață. Totuși, nu e rău cu totul. Ar putea fi un stimulent puternic pentru orientarea către un segment superior și dezvoltarea inovației. Țara va avea nevoie, până la urmă, să-și îmbunătățească competitivitatea produselor dacă vrea să-și atingă țintele economice.

Bucuresti, 23.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *