free download 78 travel guides written by experts

Echipa Universitatii de Tehnologie din Varsovia a castigat premiul Competitiei ecomagination

organizata de GE Energy

Studentii polonezi  au demonstrat  ca pot avea  un campus universitar mai verde realizand un sistem de producere combinata a caldurii si electricitatii cu auto-generare

GE Energy a anuntat castigatorul primului an al concursului special pe care l-a organizat pentru studentii universitatilor europene, „Ce puteti face pentru a avea un campus mai verde?” în cadrul unei ceremonii speciale are a avut loc la Budapesta. Echipa KNEPW, formata din studenti ai Universitatii de Tehnologie din Varsovia (Polonia) a fost aleasa dintre cei trei finalisti ai Competitiei ecomagination din acest an pentru sistemul de producere combinata a caldurii si electricitatii (CHP) cu auto-generare. Proiectul castigator are potentialul necesar pentru a sustine noua politica energetica din Polonia, care pune accent pe dezvoltarea surselor de energie distribuita, pe utilizarea combustibililor cu nivel redus de emisii si pe cogenerare.

În calitate de castigator, Universitatea de Tehnologie din Varsovia va beneficia de o finantare de pana la 25.000 de euro pentru implementarea efectiva a proiectului. Echipa INSA Lyon de la Universitatea Lyon, Franta a ocupat locul al doilea si Loughborough Dreams de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie s-a clasat pe locul al treilea.

„Pentru echipa noastra, Competitia ecomagination a GE a însemnat o ocazie unica de a ne realiza propriul proiect tehnologic – nu doar ca simplu exercitiu, ci stiind ca ar putea fi cu adevarat pus în practica. Scopul nostru a fost acela de a crea un concept care sa fie fezabil din punct de vedere financiar,” a declarat Adam Rajewski, co-lider al echipei castigatoare. „De asemenea, consideram ca existenta în campus a unei centrale electrice proprii va reprezenta un instrument pedagogic util atat profesorilor, cat si studentilor. Dupa castigarea competitiei speram sa vedem rezultatele muncii noastre transpuse în practica – aceasta fiind probabil dorinta oricarui inginer.”

Competitia ecomagination este un concurs de dezvoltare de tehnologie care pune accentul pe promovarea eficientei energetice si a reducerii emisiilor prin implementarea proiectelor nou realizate, create de studenti si absolventi în inginerie din cadrul universitatilor europene. Termenul limita de depunere a proiectelor participantilor a fost 1 mai 2009, proiectele fiind axate pe dezvoltarea unor idei inovatoare si revolutionare cu un impact ecologic pozitiv asupra campusului lor. În acest an s-au depus 32 de proiecte.

„Eforturile GE Energy de încurajare a creativitatii tinerilor în munca lor sunt foarte binevenite. Sectorul energetic este unul din fundamentele dezvoltarii economice si trebuie sa fie promotor al curentului de gandire verde. Initiativa ecomagination a GE Energy este o modalitate de a schimba mentalitatea oamenilor privind dezvoltarea noilor tehnologii pentru o lume mai buna. Sunt convins ca o astfel de investitie se justifica pe deplin,” a declarat profesorul Krzysztof Badyda, Vice Decan al Facultatii de Energie si Inginerie Aeronautica, Universitatea de Tehnologie Varsovia.

Echipa KNEPW, reprezentand Universitatea de Tehnologie Varsovia din Polonia, a creat un sistem CHP cu auto-generare bazat pe un motor cu combustie interna pe gaz, iar în cadrul acestui proiect, echipa a dovedit ca este mai eficient din punct de vedere ecologic si financiar în comparatie cu achizitia de caldura si electricitate produse de centralele cu cogenerare pe baza de carbune din Varsovia. Acest proiect a demonstrat ca, pe langa reducerea emisiilor de gaze periculoase, o centrala CHP poate aduce si avantaje financiare.

„A fost o adevarata inspiratie sa vedem ca toate echipele au înteles conceptul si scopul acestei competitii: crearea unor solutii ecologice si eficiente energetic pentru mediul lor. Ne face placere sa oferim sprijin acestor tineri ingineri care au lucrat eficient împreuna, în echipa, pe proiectele lor si care sustin viziunea GE despre o lume mai verde,” a afirmat Rod Christie, Presedinte GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI.

Pentru informatii suplimentare despre proiecte, va invitam sa vizitati: //www.makeyourcampusgreener.com. Ecomagination reprezinta angajamentul asumat de GE de a concepe si construi tehnologii inovatoare care sa îi ajute pe clienti sa faca fata nevoilor lor de natura ecologica si financiara. Reprezinta atat o strategie de afaceri menita sa încurajeze cresterea GE, cat si o promisiune de a aduce, în acelasi timp, o contributie pozitiva pentru mediu.

Budapesta, Ungaria, 27.08.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *