free download 78 travel guides written by experts

Echilibrarea rețelei prin managementul consumului: Enel X a câștigat o capacitate de 62 MW în cadrul celei mai recente licitații Terna

• Enel X își confirmă poziția de principal jucător în dezvoltarea și distribuția noilor servicii avansate de flexibilitate energetică.

Roma – Enel X, divizia Grupului Enel dedicată serviciilor inovatoare și soluțiilor digitale, își confirmă poziția de principal jucător în dezvoltarea și distribuția noilor servicii energetice avansate, precum echilibrarea rețelei prin gestionarea consumului în Italia și în alte zone.

În cadrul ultimelor două licitații pilot lansate de către operatorul sistemului italian de transport, Terna, pentru furnizarea de resurse rezervate titularilor de unități de consum virtuale autorizate să participe la piața serviciilor de furnizare (UVAC, acronimul italian al pieței), Enel X a câștigat o capacitate totală de 62 MW pentru servicii de flexibilitate asigurate de către clienții săi industriali și comerciali.

Enel X logo

Câștigarea acestor licitații reprezintă o etapă importantă, marcând intrarea Enel X pe piața italiană, în calitate de agregator de servicii. Cea de-a treia rundă de licitații de echilibrare a rețelei prin managementul consumului lansată de Terna din vara anului 2017 reprezintă un semn important al continuității și interesului operatorului de rețea din Italia în ceea ce privește serviciile de flexibilitate.

Echilibrarea rețelei prin managementul consumului reprezintă un serviciu de dispecerizare realizat de către consumatori, coordonat de către “agregatori” (precum Enel X), prin gestionarea flexibilității cererii de energie, care poate fi redusă sau crescută ca răspuns la nevoile sistemului. Acest tip de administrare oferă o mai mare flexibilitate și stabilitate rețelei prin utilizarea mai eficientă a resurselor energetice.

În conformitate cu activitatea Enel X desfășurată în alte țări (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Irlanda, Polonia, America Latină, Asia, Australia și Noua Zeelandă), divizia de servicii inovatoare a Enel construiește, de asemenea, un portofoliu de echilibrare a rețelei prin managementul consumului în Italia, cu scopul de a contribui la susținerea stabilității rețelei prin scăderea sau creșterea consumului ca răspuns la nevoile sistemului. În timpul programului pilot, diferite segmente de clienți sunt autorizate pentru servicii de dispecerizare și, prin urmare, pot ajusta consumul de energie ca răspuns la vârfurile de consum sau de producție de energie electrică. Prin intermediul bazei sale de clienți reprezentând unități autorizate de consum virtual, Enel X poate oferi operatorului Terna 62 MW de “capacitate de modulare” în această vară, care va fi activată ca răspuns la nevoile operatorului de rețea, ori de câte ori transmite ordinele de echilibrare.

“Într-un context european aflat în continuă evoluție și într-o lume în care tranziția energetică duce la noi forme de generare a energiei și de gestionare a cererii, această inovație este cheia care oferă companiei Enel posibilitatea să creeze un centru de excelență, confirmând ambiția noastră de a avea o poziție de lider ca agregator pe piața italiană a energiei electrice. Aceste proiecte-pilot reprezintă un mic prim pas către o reformă cuprinzătoare a pieței de servicii energetice, care, prin participarea deplină a tuturor resurselor, o va face mai potrivită pentru transformarea rapidă care are loc în sistemul energetic”, a declarat Alessio Torelli, directorul Enel X Italia,

Echilibrarea rețelei prin managementul consumului este o schimbare majoră a paradigmei în furnizarea electricității din Italia, având în vedere că până de curând numai centralele de producție a energiei electrice erau autorizate să participe pe piața serviciilor, în timp ce în prezent consumatorii de energie electrică și unitățile distribuite de generare pot participa prin agregatoare precum Enel X.

În cadrul recentelor licitații au participat clienți Enel X din diverse sectoare industriale și de mărimi diferite.

Procesul de gestionare a comenzilor de echilibrare și controlul/monitorizarea centralelor va fi gestionat prin platforma de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, EnerNOC, o companie achiziționată de către Enel X, care a activat în acest sector de mulți ani în America și Europa. Această platformă este una dintre cele mai avansate din industrie și face posibilă maximizarea valorii agregatelor clienților, punând în valoare diversele caracteristici și disponibilitatea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *