free download 78 travel guides written by experts

Dupa 66 de ani, Marian Voicu reuneste doi adversari

Marţi, 9 februarie, de la ora 17.30, la TVR 1, emisiunea „Atunci şi Acum” va avea o ediţie în care, după 66 de ani, doi piloţi de vânătoare, un american şi un român, care s-au confruntat într-o luptă aeriană în Cel de-al II-lea Război Mondial, se întâlnesc din nou, faţă în faţă, ca invitaţi ai lui Marian Voicu.

Ion Dobran şi Barrie Davis au căutat să se doboare pe când erau tineri şi fără grade, pe 6 iunie 1944. Atunci a câştigat românul. Cei doi aşi ai aviaţiei, pe umerii cărora încă atârnă greutatea războiului, au început să-şi scrie în urmă cu doi ani. Doborât de pe cerul României, americanul nu l-a uitat niciodată pe cel care aproape l-a ucis. Fostul locotenent Dobran ştie acum că, în ziua aceea călduroasă de 6 iunie 1944, şi-a notat pe bună dreptate în agendă o victorie împotriva avionului Mustang Mayfair 24, şi nu împotriva lui Barrie Davis. Americanul era, pe atunci, un tânăr sublocotenent. Avea 20 de ani şi activa în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare. La 25 de ani, Ion Dobran era deja locotenent şi pilota un Messerschmitt – 109. După lupta cu el, Davis a aterizat forţat în Bulgaria, dar a scăpat cu viaţă.

Telespectatorii vor afla cu ajutorul lui Marian Voicu cum au evoluat de atunci şi până acum vieţile celor doi piloţi, într-un dialog cu Generalul de flotilă aeriană (r) Ion Dobran şi Colonelul (r) american Barrie Davis.

Bucuresti, 08.02.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *