free download 78 travel guides written by experts

„Duminica filmului romanesc” dedicata, in aceasta saptamana, regizorului Stere Gulea

În 22 decembrie TVR 2 a programat filmul „Stare de fapt"

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", cu Oana Pellea în rolul principal. Regia este semnată de Stere Gulea, cel căruia îi este dedicată, la TVR 2, în această săptămână ciclul „Duminica filmului românesc”. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

Astfel, duminică, 22 decembrie, la TVR 2, de la ora 13.30, intră în emisie drama Moromeţii –în regia lui Stere Gulea. Având pe: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Dorel Vişan în rolurile principale, filmul este o ecranizare a romanului omonim de Marin Preda. Moromeţii este povestea destrămării unei familii ţărăneşti tradiţionale pe fondul unor schimbări sociale majore şi ireversibile care au loc în anii ’30 ai secolului XX. În ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei uniţi şi a nu-şi vinde din pământ, valul schimbărilor istorice mătură, în calea sa, toate năzuinţele lui Moromete.

De la ora 22.50 este programat filmul Stare de fapt (realizat în 1996), deţinător a şase premii UCIN şi a unui premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva, în 1996, pentru Oana Pellea. Stare de fapt a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1997, dar nu a intrat în concurs.

Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă. Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare. A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap. Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă povestea sub tăcere, dar tânăra asistentă refuză, declanşând un şir cumplit de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept.

Bucuresti, 20.12.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *