free download 78 travel guides written by experts

Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?

Turneul ‘’Duelul viorilor’’, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo a ajuns la final. Au fost trei artişti exceptionali: violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru alături de pianistul Horia Mihail, două viori de mare valoare, adevărate opere de artă: Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu şi Stradivarius “Pachoud”, 6 oraşe, 6 săli, 6 concerte, peste 5000 de spectatori, mai mult de 2000 de km parcurşi, un concert transmis live la radio, sute de apariţii în presă şi multe, multe aplauze.

Turneul Duelul viorilor a avut loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, în şase oraşe din România: Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Craiova. Provocarea a fost lansată celor doi violonişti, Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, de pianistul Horia Mihail, care le-a fost alături pe scenă. Repertoriul ales de cei trei artişti a fost unul deosebit de atractiv cuprinzând lucrări de: Ceaikovski, Brahms – Kreisler, Jules Massenet, Şostakovici, Sarasate, Provost, Kreisler ş.a.

Pentru cei trei artişti confruntarea a fost de fapt cu propriile forţe, decişi fiind să ofere publicului, venit în număr mare în fiecare seară de concert, un adevarat regal al muzicii: ‘’De când am gândit acest proiect, am realizat că nu va exista decât un singur posibil câştigător şi acela este publicul din cele 6 săli în care am cântat în acest turneu şi, bineînţeles, noi ca muzicieni. Nu poate fi vorba de un duel în adevăratul sens al cuvântului, ambele instrumente sunt opere de artă, nu sunt simple viori, iar cei doi artişti care le mânuiesc sunt printre cei mai mari violonişti ai momentului.’’ spune pianistul Horia Mihail, cel ce a fost de la bun început arbitrul duelului.

La final cei doi mari interpreţi, exponenţi de marcă ai şcolii violonistice româneşti, sunt fericiţi că s-au lăsat provocaţi: ”E o mare bucurie să ai în fiecare zi în mâini o vioară Stradivarius. De multe ori uit pentru că este cu mine tot timpul. Din când în când zic: ce noroc, ce şansă am avut să ating acest instrument. E o mare şansă, este indescriptibil. (…)A fost special în fiecare oraş, dar cu atât mai mult aici în Craiova, unde în sală erau multe feţe cunoscute. Am simţit că interpretez pentru familie, pentru prieteni. Este întotdeauna o mare bucurie să cânt în ţara mea” spune Liviu Prunaru.

Gabriel Croitoru doreşte continuarea: “Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment muzical care a stârnit foarte mult interes în toată ţara. Sunt convins că vom avea ocazia să ne mai duelăm şi altă dată. Ne-am duelat în 6 oraşe din ţară şi de fiecare dată lumea a apreciat foarte mult această confruntare”.

Oltea Şerban Pârâu, redactor şef Radio România Cultural, co-organizator al turneului, este de asemenea de părere că proiectul trebuie continuat: "Duelul viorilor trebuie să continue, pentru că publicul din ţară are nevoie să fie provocat el însuşi la un duel cu propria inerţie, pentru a face neîncăpătoare sălile de concert. Atunci când propui poveşti interesante, iubitorii de muzică, şi chiar cei mai puţin familiarizaţi cu domeniul, vor părăsi cu plăcere confortul propriilor cămine pentru a participa la contactul direct cu emoţia sălii de concert’’.

La final, cu emoţie şi satisfacţie întreaga echipă a turneului şi publicul însuşi decide că adevăraţii câştigători au fost spectatorii, ale căror reacţii au fost întotdeauna entuziaste:

„Mi-a ajutat Dumnezeu să vin să văd minunăţia asta de aici!”

„Parcă este muzica sferelor”, „Interpretarea este magnifică. Un moment unic”

“A fost o concurenţă inedită, iar câştigător a fost fără îndoială, publicul. Guarneri sau Stradivarius? Nu pot să aleg. A fost fantastic.”

“Am mai fost şi la alte concerte la Sala Radio, dar acesta a fost extraordinar. Datorită artiştilor de mare valoare dar şi faimoaselor instrumente.“

“Foarte frumos, am simţit diferenţa de sunet dintre cele două instrumente. Vioara Stradivarius îmi este mult mai familiară, de aceea, pot să spun ca mi-a plăcut mai mult.”

Producători: Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN

Coproducători: TVR 3 şi Radio România Regional.

Partener principal: Muzeul Naţional «George Enescu» în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu

Sponsori: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, JTI

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Adevărul, Caţavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural, Agenţiadecarte.ro, Librăriile Humanitas

Parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica «Transilvania» Cluj-Napoca, Festivalul «Toamna Muzicală Clujeană», Filarmonica «Banatul» Timişoara, Filarmonica «Oltenia» Craiova

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Bucuresti, 07.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *