free download 78 travel guides written by experts

Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?

Turneul naţional Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarneri începe luni, 26 septembrie, la Târgu Mureş.

Liviu Prunaru vorbeşte cu căldură despre vioara Stradivarius pe care cântă acum: „Construcţia instrumentului a avut loc în 1694, era perioada „lungă” a lui Stradivari, adică cea în care făcea instrumente puţin mai lungi decât cele obişnuite, ceea ce adaugă un grad de dificultate interpretării… De ce? Pentru că eu înainte am cântat pe un Guarneri, care era mult mai mic decât o vioară obişnuită şi a fost destul de diferit atunci când am trecut pe acest Stradivarius care are 3 milimetri în plus şi a fost deja ajustat cu alti câţiva milimetri. Cânt de trei ani pe acesta vioară. Mi-a fost oferită de Orchestra din Amsterdam, Concertgebouw, să cânt pe ea atâta timp cât voi rămâne cu ei. Este un motiv foarte convingător…”

Gabriel Croitoru are o poveste mai simplă despre vioara lui, Guarneri „Catedrala” din 1730. „Această vioară Guarneri care mi-a fost pusă la dispoziţie de Muzeul „George Enescu” pentru a cânta pe ea inclusiv în acest an în care se marchează 130 de ani de la naşterea lui Enescu, mi se pare deosebită. Ea are un pseudonim şi anume „Catedrala”, pentru că sunetul ei se aseamănă cu cel dintr-o biserică. Este absolut grozav. Sigur că vioara a fost necântată o perioadă destul de lungă, cam 50 de ani… Totuşi este minunată. Povestea a fost foarte simplă. Înainte de a muri, Enescu, locuind la Paris în perioada respectivă, i-a dat viorile care îi aparţineau lui Menuhin, care, după un an de zile le-a returnat pe toate, mai puţin un Stradivari pe care l-a păstrat. Aceste instrumente au ajuns în ţară prin Maruca, fosta soţie a lui George Enescu, care le-a donat muzeului, împreună cu clădirea în care se află şi astăzi Muzeul Enescu. De atunci, practic, vioara a stat necântată împreună cu celelalte, desigur, foarte bine păstrate în seif. Din punctul acesta de vedere chiar aş zice că este mult mai bine întreţinută decât cealaltă, respectiv decât Stradivariusul care a fost în folosinţa maestrului Voicu şi faptul că instrumentul a revenit în circuitul muzical este un punct câştigat. Sper să am ocazia sa cânt cu el cât mai mult timp.”

Pianistul Horia Mihail ne spune care sunt punctele forte care ar recomanda acest turneu: „Muzica pe care o vom prezenta nu implică pentru public un grad prea avansat de familiarizare cu noţiunile muzicale, ci poate fi ascultată foarte uşor de către oricine. Din punct de vedere al marketing-ului, acest aşa-zis „duel” cred că va atrage foarte mulţi spectatori în cele şase săli de concert în care vom evolua. Cele două viori trebuie privite în primul rând ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. Valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial, cu siguranţă la nivel naţional. În plus, programul va fi foarte incitant şi foarte interesant, uşor de ascultat, plăcut. Diferenţele dintre aceste două opere de artă, Stradivari şi Guarneri, vor putea fi sesizate în aceeaşi seară, în acelaşi spaţiu, cele două instrumente fiind mânuite de doi mari violonişti născuţi în România.”

Publicul din România este chemat la ceas de seară, nu în loc ferit, ci cât se poate de cunoscut, să arbitreze un duel cum nu s-a mai văzut: ”Duelul viorilor”.

Turneul Naţional care va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii va avea loc, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară. Pentru început interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu pusă la dispoziţie de Muzeul « George Enescu » va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU va cânta la vioara Stradivarius “Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski, Brahms – Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU şi HORIA MIHAIL, vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi promotor al turneului afirma: “Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru nu reprezintă doar istoria viorilor lor celebre, viori pe care cântă în acest moment prin generozitatea unor susţinători privaţi sau publici ai culturii europene. Cei doi reprezintă două faţete ale unor istorii de viaţă, ale unor opţiuni diferite pentru a duce mai departe o vocaţie şi o misiune ce ascunde un efort pe care puţini dintre cei aflaţi în sala de concert îl pot intui. Pe scenele din Tg. Mureş, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova vor urca simultan în această toamnă trei muzicieni născuţi în România. Unul care a plecat din ţară şi continuă să trăiască şi să activeze în Europa – Liviu Prunaru, un altul care a plecat pentru o perioadă şi apoi a revenit – Horia Mihail şi un al treilea care a părăsit România doar pentru perioada scurte, pentru cursuri, concursuri sau concerte – Gabriel Croitoru.”

Viorile Stradivarius sunt adevărate opera de artă, valoarea lor de piaţă ajungând în zilele noastre la milioane de euro. Dacă lutierul a creat cca 1100 instrumente, în prezent mai există în lume 600 de viori Stradivarius. Numărul copiilor realizate este remarcabil (milioane în toată lumea). Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul viorilor Stradivarius, vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura lor perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munţilor Balcani şi a arcului carpatic.

Dacă Stradivari lucra cu precădere pentru nobili, case regale şi biserici, segmentul de piaţă al familiei Guarneri era format în principal de muzicieni. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedeşte o preferinţă evidentă a muzicienilor pentru sunetul lor. Violonişti celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman şi nu în ultimul rând, George Enescu şi-au încredinţat măiestria acestor viori.

Aşadar Stradivarius sau Guarnieri? Doar publicul poate decide… Vă invităm să arbitraţi ‘Duelul viorilor’ – turneu extraordinar de recitaluri cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară susţinut de Liviu Prunaru – Stradivarius, Gabriel Croitoru – Guarneri, Horia Mihail – pian.

Programul turneului este următorul:
– 26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii
– 28 septembrie, Braşov , Cercul Militar
– 30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio
– 3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)
– 4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol
– 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători: Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.
Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN
Coproducători: TVR 3 şi Radio România Regional.
Partener principal : Muzeul Naţional «George Enescu» în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu
Sponsori: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, JTI
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Adevărul, Caţavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural, Agenţiadecarte.ro, Librăriile Humanitas
Parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica «Transilvania» Cluj-Napoca, Festivalul «Toamna Muzicală Clujeană», Filarmonica «Banatul» Timişoara, Filarmonica «Oltenia» Craiova

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Bucuresti, 23.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *