free download 78 travel guides written by experts

Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarneri?

100 de bilete suplimentare vândute instant şi succes fără precedent la Braşov

Dupa recitalul de la Braşov, unde sala a fost arhiplină, pianistul Horia Mihail era copleşit: “Sunt foarte fericit pentru că şi la acest al doilea concert publicul a invadatat pur şi simplu sala. S-au vândut absolut toate locurile, s-au vândut şi locuri în picioare, lucru care, trebuie să recunosc, din păcate, se întâmplă foarte rar în oraşul meu natal. E o plăcere să cânţi cu sala arhiplină. Important este că oamenii vin cu inima deschisă la astfel de concerte.”

„Eu vin din Germania. Am auzit la radio despre acest concert, lucru care m-a şi determinat să-mi las prietenii acasă şi să vin repede să văd concertul. Sunt foarte buni tehnicieni, se vede clar de tot”, spunea un spectator. „Sunt grozavi, sunt colosali. Ideea turneului în sine e colosala.” „Sunt formidabili, nu mă aşteptam! Viori de mare clasă! Nici nu poţi alege între ele. Din acest duel publicul a ieşit învingător.” Aşa sună aprecierilor celor care au umplut sala de la Braşov.

Hotărât să arbitreze de la început până la final, imparţial şi competent, deja vestitul Duel al Viorilor, publicul bucureştean s-a luptat mai întâi pentru un loc la concert.

Cei mai norocoşi au reuşit să cumpere un bilet, dintre cele aproape 1000, puse în vânzare la Sala Radio şi epuizate cu şapte zile înainte de recital. Pentru cei care nu au reuşit, organizatorii au mai pus în vânzare 100 de locuri pe scaune suplimentare amplasate pe scenă, şi acestea vânzându-se în doar cîteva ore.

Dornici să arate calităţile incontestabile ale valoroaselor instrumente pe care cântă, dar şi să-şi demonstreze măiestria interpretativă, cei doi violonişti, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, alături de pianistul Horia Mihail, au oferit pâna acum publicului un concert la Tg. Mureş si unul la Braşov, care au stârnit ropote de aplauze şi ovaţii îndelungi.

Pentru început interpreţii au prezentat publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel, GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul «George Enescu», a interpretat lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU a cântat la vioara Stradivarius “Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski, Brahms – Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU şi HORIA MIHAIL, au fost prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Viorile Stradivarius sunt adevărate opera de artă, valoarea lor de piaţă ajungând în zilele noastre la milioane de euro. Dacă lutierul a creat cca 1100 instrumente, în prezent mai există în lume 600 de viori Stradivarius. Numărul copiilor realizate este remarcabil (milioane în toată lumea). Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul viorilor Stradivarius,vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura lor perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munţilor Balcani şi a arcului carpatic.

Dacă Stradivari lucra cu precădere pentru nobili, case regale şi biserici, segmentul de piaţă al familiei Guarneri era format în principal de muzicieni. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedeşte o preferinţă evidentă a muzicienilor pentru sunetul lor. Violonişti celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman şi nu în ultimul rând, George Enescu şi-au încredinţat măiestria acestor viori.

Turneul continuă:
30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio
3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)
4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol
6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători: Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN

Coproducători: TVR 3 şi Radio România Regional.

Partener principal: Muzeul Naţional «George Enescu» în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu

Sponsori: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, JTI

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Adevărul, Caţavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural, Agenţiadecarte.ro, Librăriile Humanitas

Parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica «Transilvania» Cluj-Napoca, Festivalul «Toamna Muzicală Clujeană», Filarmonica «Banatul» Timişoara, Filarmonica «Oltenia» Craiova

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Bucuresti, 29.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *