free download 78 travel guides written by experts

Drumul spre casa

Rose Tremain
Editura Leda
Review by Rudi

Zilele acestea Editura LEDA – Grupul Editorial Corint – ne rasfata cu o noua aparitie de clasa in colectia Maestrii LEDA. Este vorba despre cel mai nou roman scris de Rose Tremain, Drumul spre casa, roman primit entuziast de critici. Rose Tremain, una dintre cele mai cunoscute si apreciate scriitoare britanice contemporane, s-a nascut in 1943, la Londra, si a studiat la Sorbona si University of East Anglia. Opera ei, compusa din romane, volume de povestiri, piese de teatru pentru radio si televiziune a fost distinsa cu premii prestigioase.

„Drumul spre casa”  a castigat in Marea Britanie Premiul BROADBAND (acordat celui mai bun roman al anului scris de o femeie). De asemenea, fost nominalizat in 2007 la Costa Novel Award si a obtinutOrange Prize for Fiction pe anul 2008 si Good Housekeeping Book Award, 2008.

Romanele talentatei autoare au ca fir comun incercarea de transformare a propriei persoane.

„Drumul spre casa” urmareste incercarea implinirii propriului destin, prin intamplarile prin care trece Lev, un imigrant din Rusia. Povestea muncitorului strain in Anglia contemporana captiveaza. Mai ales cititorul roman (pentru ca sunt multe familii din care unii membrii au plecat la munca in strainatate).

Dupa ce ramane vaduv, iar fabrica unde lucra este inchisa, Lev ia drumul Londrei, in ideea de a castiga bani pentru a-si intretine mama si fiica.

Indiferent ca traieste pe strazi sau are de lucru, deci si un adapost, Lev este coplesit de dorul de casa. Trairile personajului care nu se regaseste in noua tara, puternic ancorate in realitatea contemporana, ne arata felul in care sunt vazuti britanicii de el, dar si felul in care este el perceput la randu-i. Adaptarea dificila este transmisa cititorului cu intensitate.

„Dar, chiar si o tigara neaprinsa era un camarad – ceva de care sa se agate, ceva care ii oferea o promisiune – si tot ce putea face acum era sa dea din cap, doar ca sa-i arate femeii ca a auzit ce i-a spus, sa o linisteasca ca nu va crea probleme; pentru ca vor fi nevoiti sa stea aici timp de cincizeci de ore sau mai mult, unul langa celalalt cu durerile si cu visele lor separate, ca un cuplu casatorit. Isi vor auzi unul altuia sforaiturile si suspinele, vor mirosi mancarea si bautura pe care fiecare si-a adus-o, vor observa gradul in care fiecaruia ii va fi teama, vor face scurte incursiuni in conversatie. Si apoi, mai tarziu, cand vor ajunge in sfarsit in Londra, probabil ca se vor desparti de abia cu un cuvant sau o privire, vor pasi intr-o dimineata ploioasa, fiecare singur si incepand o noua viata. Si Lev se gandea cum asta era atat de ciudat dar necesar si deja ii comunica ceva despre lumea inspre care calatorea, o lume in care isi va rupe spatele muncind –   numai daca ar putea fi gasita munca asta. S-ar mentine la distanta de ceilalti oameni, ar gasi colturi si umbre in care sa stea si sa fumeze, va demonstra ca el nu are nevoie sa apartina, ca inima lui a ramas in propria lui tara.” (pp. 9–10)

Lectura captivanta, surpinzatoare.

Imbinare de bucurii, temeri si suferinte, de aspiratii si sperante.

Drumul catre acasa.

Empatia cu imigrantul strain printer straini, neinteles intr-o lume noua, la fel de neinteleasa pentru el.

Cititi romanul incitant „Drumul spre casa” de Rose Tremain.

Va invitam sa cititi acest volum si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *