tech week
Shadow

Drumul lung de la nimic la vocație

Oana Păuna, Creative Content Writer – www.oanapauna.ro

Orice poveste începe cu nimic și se ajunge, nu la infinit, dar infinit mai departe de început. Undeva. Se ajunge undeva că dacă nu s-ar ajunge nicăieri nu am avea ce povesti.

Am început timid să fac freelance. M-a ajutat un fost prieten căruia îi mulțumesc mereu sperând ca într-o zi să ajungă să mă citească și să înțeleagă că deși avea multe defecte, a reușit să schimbe viața și traiectoria unui om. Un om care de fiecare dată când îi este greu nu încetează să îi mulțumească pentru șansa primită.

 

content writing freelancing

sursa foto

Începuturi

Aveam 21 ani și eram anul al II-lea la facultate, în portofel aveam doar bani de covrigi. El mi-a arătat o nouă lume deschizând o ușă spre imense oportunități. Doar cu cunoștințele mele de engleză, Excel și diplomația din scris, am început să fac primii bani. A fost greu, nu pot nega, dar fiecare feedback pozitiv mă propulsa spre nori și voiam extazul acela în fiecare zi.

Este foarte greu pentru un student care nu știe mai nimic, dar cu potențial, cu temeri, traume și nesiguranță în forțele proprii să reușească. Aproape imposibil ar spune unii. Este posibil cu multă perseverență și ambiție. Cu multă dorință de a-ți schimba condiția. Aveam un vis: să cobor dintr-o mașină scumpă, îmbrăcată frumos, aranjată după ultimele tendințe și să fiu mândră de mine.

Primele taskuri au fost primite pe site-ul oDesk, acum se numește Upwork și nu mai am cont acolo. Căutam joburi pe Google și Olx. Am prins diverse proiecte pe toate aceste site-uri, dar și pe Freelancer.com.

Odată cu primii bani câștigați online visul meu nu mai părea atât de departe de mine. Parcă făceam pași spre el în fiecare zi. Încercam cu greu să fiu atentă la cursurile plictisitoare de la facultate din moment ce mintea mi-era tot la calculatorul de acasă, tot la ce se întâmplă online, la ce oportunități sunt și în ce direcție aș putea să mă duc. Banii mi se păreau că stau în copac și tot ce trebuie să fac este să întind mâna să îi iau.

Activitate continuă

Ajunsesem să îmi verific mailurile noaptea, atât de obsedată de muncă devenisem. Adoram goana asta după taskuri, clienți noi, proiecte, șanse să dovedesc că Oana din România este mai mult decât i s-a spus că este. Lunile au trecut și pe lângă taskurile zilnice citeam foarte mult despre freelance și freelancing în general.

Citeam într-o limbă pe care nu o înțelegeam perfect, dar făceam eforturi să nu-și dea seama americanii de asta. Citeam despre cum îți cauți clienți, cum îi abordezi, cum capeți primele review-uri de 5 stele, cum îi păstrezi, dar și despre lucruri care acum mi se par banale: cum să scrii un email, eticheta în afaceri sau promovarea serviciilor.

Spre scris și mai departe…

Știam de atunci că-mi plăcea să scriu, dar nu găseam proiecte să trăiesc numai din asta. Am dat peste 2 cărți care m-au pus pe gânduri și în timp au stat la temelia carierei pe care o am acum: Cum Să Faci Ce-ți Place Fără Să Mori De Foame de David Mitran. Am noroc la concursuri, așa că am câștigat online cele 2 cărți ale lui David. Sămânța ideii de a trăi din scris începea să-mi înflorească în cap.

Am făcut un curs de marketing digital online, tot citeam, tot mă înformam, am dat mailuri diverselor reviste găsite online cu propunerea de a lucra pentru ei, dar nimeni nu mi-a răspuns. Am dat peste un site unde căutau colaboratori să scrie recenzii de carte pentru 5 lei.

Citisem despre importanța portofoliului și astfel, cu acest gând în minte, am trimis mail. Am fost acceptată ca redactor pe Goodread.ro care acum este Booknation.ro. Am scris despre toate cărțile pe care le-am citit vreodată și am pus astfel primele linkuri la portofoliu. Cu ajutorul lor am prins o altă colaborare, iar am mai pus ceva la portofoliu. Apoi o vreme nu am mai reușit să trăiesc din scris, m-am angajat full time și freelance-ul a căzut pe locul doi.

Totuși nu eram mulțumită de ce găsisem la job, de cum eram tratată, de ce mediu aveam acolo și gândul îmi stătea tot online unde eram tratată frumos deși non-native speaker de engleză. În online mi se dădea șansa să învăț, americanii oferă training 1 to 1 gratis. Totul e diferit.

Back to freelancing

Am revenit ușor-ușor online și am început iar să trăiesc din asta. Am tot aplicat la joburi de redactor și content writer, am dat n teste, am primit n refuzuri, m-am perfecționat și într-un final am prins câteva colaborări. În 2018 am devenit antreprenor cu acte în regulă și în 2019 deveneam freelancer full time. Vânam colaborări pentru un cashflow constant și mă perfecționam constant.

Au început și românii să vorbească deschis despre freelancing și au apărut primele grupuri pe Facebook: Freelancer în România, Joburi (publicitate, marketing, pr, jurnalism) și altele.

Dintr-o colaborare în alta am ajuns să trăiesc din scris, din pasiunea mea din copilărie și am înțeles că asta este vocația mea, nu vreau să mai fac altceva și nu mai am nevoie nici să încerc altceva.

Scrisul este refugiul meu. Chiar dacă acum scriu comercial și nu îmi pun neapărat sufletul pe tavă, tot mă face să mă simt bine. Este mai împlinitor decât ai crede și pentru un introvertit este o metodă de a spune ceea ce nu o poate face prin viu grai.

Dacă am învățat ceva în anii aceștia lungi, pot spune 2 lucruri:

  1. Nu te da bătut după prima încercare
  2. Când lucrurile nu merg, schimbă macazul, întoarce-o ca la Ploiești.

De fiecare dată când pare că lucrurile nu mai avansează și ai o perioadă proastă, este timpul să schimbi ceva. Te reinventezi și te întorci pe piață. Devii mai bun, mai puternic, mai căutat! Lucrurile pe care le trăim nu sunt facile pentru niciunul dintre noi. Toată concurența ta este online, îți fură proiectele, ceilalți îți atrag clienții, îți preiau ideile.

Toți vor să fie antreprenori și să nu mai lucreze pentru nimeni, dar EI nu înțeleg ceva: a fi antreprenor nu înseamnă a lucra singur. Tot ai un partener, un client, un mic șef chiar dacă îl numești colaborator. Tot va trebui să te pliezi pe cerințele, dorințele, ideile cuiva pentru a avea venituri și implicit profit.
Întotdeauna vei avea o relație de colaborare cu cineva, va trebui să înveți să te vinzi, să îți vinzi produsele sau serviciile, iar temerile personale, procrastinarea, depresia, traumele și piedicile tale mentale sau emoționale nu au ce căuta aici. Va trebui să te ajuți pe tine în fiecare zi pentru a deveni mai bun ca ieri, iar clienții tăi să îți vadă progresul.

Eram nimic și am ajuns Creative Content Writer, adică un om care trăiește din pasiunea și vocația sa.

Sunt un antreprenor cu vise mari de dezvoltare și scopul de a schimba lumea prin cuvintele sale și ale viitoarei sale echipe.

Fii tare! Nici dracul nu e atât de negru!

Stay tuned!

Despre Oana Păuna

Oana Păuna
Oana Păuna

Sunt un content writer pasionat de cuvinte, o visătoare care vrea să schimbe lumea prin forța articolelor și ideilor sale. Cred în puterea pe care cuvintele o au și mai cred că oamenii își pot sculpta în carne propriul destin. De aceea, dezvoltarea personală ocupă un loc important în viața mea.
Mă poți citi pe Facebook și LinkedIn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.