free download 78 travel guides written by experts

Driving my future, o șansă pentru tinerii care părăsesc orfelinatele

ICT Logistics, jucător important pe piața de transport și logistică din România, în parteneriat cu Fundația Hope and Homes for Children, au pus bazele unui parteneriat prin care tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului pot beneficia de instruire și, ulterior, de un loc de muncă în domeniul transporturilor prin programul ”Driving My Future (Conduc Viitorul Meu)”. În primul an de parteneriat, doi tineri din Iași și Sibiu au fost incluși în program.

Programul are patru etape în care tinerii selectați sunt formați pentru meseria de șofer de camion. Pregătirea durează aproximativ un an și începe prin obținerea permisului de conducere categoria B, urmat de categoriile C și CE aferente conducerii unor vehicule de mare tonaj și de dobândirea atestatelor profesionale. Pe întreaga durată a școlarizării și apoi în cele 6 luni de ucenicie, ICT Logistics susține costurile studiilor și costurile de întreținere ale tinerilor, prin asigurarea unui venit lunar.

Conform datelor oficiale, anual, aproximativ 4.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului, fără a fi pregătiți pentru o viață independentă, sau având o pregătire extrem de limitată.

”«Driving My Future» este o inițiativă locală a ICT Logistics și a început printr-un proiect pilot. Cu sprijinul echipei Hope and Homes for Children am selectat doi tineri, unul din Sibiu și unul din Iași, care au început deja școlarizarea. Noi ne pricepem la transporturi și ne dorim ca, prin resursele de care dispunem, să contribuim în felul nostru și să le oferim un viitor mai bun și mai sigur tinerilor care se înscriu în acest program. Meseria de șofer de camion este una complexă, care presupune devotament, dedicare și multă seriozitate. Totodată, este o meserie care asigură un venit stabil și o șansă profesională pentru acești tineri”, declară Mihai Teodorescu, CEO ICT Logistics România.

Mihai Teodorescu, ICT Logistics
Mihai Teodorescu, ICT Logistics

“Proiectul inițiat de partenerii noștri este o inițiativă care ne-a bucurat și la care am spus «da» imediat. Rolul nostru este acela de a comunica oportunitatea în rândul tinerilor din programul de integrare socio-profesională, de selectare a candidaților și de consiliere pe întreaga perioadă a procesului de școlarizare. Momentan este un proiect pilot, însă ne-am bucurat să avem peste 50 de candidați interesați, din care am selectat doi. Din anul 2002, de când am început programele pentru sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, am sprijinit peste 1.000 de tineri pentru integrarea cu succes în societate”, explică Ștefan Dărăbuș, director regional Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children.

Stefan Darabus, HHC
Stefan Darabus, HHC

Programul ”Driving My Future” va fi evaluat de parteneri la finele anului 2019, iar, dacă obiectivele sunt atinse, acesta va continua la parametri extinși în România și va fi propus pentru implementare și în rețeaua internațională ICT Logistics.

Prin programul de integrare socio-profesională, Hope and Homes for Children sprijină îmbunătățirea abilităților de trai independent prin consiliere și sprijin material și creează premisele pentru integrare pe piața muncii prin consiliere, mediere și recomandări.

DESPRE ICT LOGISTICS

ICT Logistics este o casă de expediții fondată în Danemarca și care deține birouri în 16 țări din Europa. Soluțiile de transport și logistică oferite de ICT Logistics acoperă deopotrivă nevoile clienților globali și nevoile specifice pe care le au companiile medii și mici. Serviciile companiei includ transport rutier, feroviar și naval din și către țări din Europa de Nord, Centrală și de Vest, CIS și Țările Baltice.

Principalii clienți ai companiei provin din domenii precum automotive, agro, construcții metalice, cauciuc și mase plastice, industria chimică, industria lemnului, industria de textile și fabricarea jucăriilor. Anual compania transportă 1 milion tone de bunuri în spațiul european.

DESPRE HOPE AND HOMES FOR CHILDREN

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 56 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 105 case de tip familial, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *