free download 78 travel guides written by experts

Dosarele X

Sau cum să nu înființăm în Bucureștiul irespirabil un parc gata-făcut

Loc: București, România, Uniunea Europeană
Data: 01.10.2014
Dosar: Parcul Natural Vãcãrești
Situația: Un parc imposibil de înființat, deși existã “de facto”, are o perfectã acoperire legalã și urbanisticã, este susținut de o largã majoritate a populației și a presei, de organizațiile de mediu naționale și internaționale, de Academia Românã și Guvern și chiar de Primãria București. Mai mult, Bucureștiul, Brașovul, Iașul sunt în procedura de Infringement (in cadrul CE) pentru depãșirea concentrațiilor de particule de praf (PM 10) din aer.

Ieri, Consiliul General al Municipiului București ne-a mai demonstrat încã o datã de ce Bucurestiul ocupã ultimul loc între capitalele europene, (și) la capitolul “guvernarea de mediu”!

În orașul în care s-au încãlcat de-a lungul anilor toate normele urbanistice și au fost sacrificate interesele publice majore în favoarea celor personale, Consiliul General al PMB nu reușește nici dupã (8) luni și trei runde de vot sã aprobe un simplu AVIZ administrativ necesar pentru oficializarea unui parc gata-fãcut de naturã și pentru care existã tot restul documentației necesare!

Absurdul situației este accentuat de faptul cã în toate cele trei runde (aprilie, august, septembrie), avizul a fost votat cu majoritate confortabilã de toți cei prezenți, dar a fost anulat tot de trei ori, din rațiuni procedurale – contestarea categoriei de ședințã și anularea acesteia și a tuturor hotãrârilor adoptate, interpretarea temeiului legal și încadrarea în articole/paragrafe/litere, necesitatea (contestabilã) a unei adoptãri cu majoritate de 2/3 din numãrul consilierilor.

Rezultatul – în ciuda susținerii cvasiunanime și chiar a declarațiilor explicite ale consilierilor de toate culorile politice – în lipsa acestui simplu aviz administrativ dosarul nu poate merge mai departe, pentru emiterea Hotãrârii de Guvern, iar locuitorii Bucureștiului nu pot primi:
– Ultima șansă pentru un spațiu verde semnificativ,
– Cel mai mare parc – comparabil ca suprafață cu parcul Herăstrău, acesta fiind de fapt înjumătățit de restaurante, terase ilegale și alte construcții,
– Prima arie naturală protejată,
– Un centru de recreere, educație ecologică, de conservare și cercetare științifică și un obiectiv turistic.

Între timp, ecosistemul a cãrui valoare a fost confirmatã de avizul științific al Academiei Române este în continuare supus agresiunii umane și amenințat cu distrugerea.
Reamintim doar câteva dintre performanțele administrației orașului, cumulate de-a lungul timpului:
– Dispariția a 50% din spațiile verzi, strivite de construcții,
– Orașul pentru care “parc” înseamnă mai curând o îngrămadire de cârciumi și cluburi (vezi parcul – monumentul istoric, Herăstrău),
– Singurul oraș important fără nicio arie naturală protejată – capitalele europene beneficiază de mii de hectare de arii naturale protejate,
– Orașul codaș în clasamentele spațiu verde/locuitor – de exemplu Viena are de 7 ori mai mult!
– Un slogan fără nicio acoperire: “Capitala crește verde”!
– O strategie interesantă rămasă în fază teoretică – “București 2035” – care ar impune zona Văcărești ca spațiu verde!

Grupul de Inițiativã pentru înființarea Parcului Natural Vãcãrești reamintește aleșilor, locali și centrali cã un parc nu poate avea culoare politicã, poate fi doar “verde”, astfel cã este normal sã fie susținut de toate partidele politice. Mai mult decât atât, Parcul Natural Vãcãrești nu trebuie sã devinã victima unor jocuri politicianiste meschine și fãrã nicio legãturã cu interesul public. Parcul Vãcãrești este un obiectiv de utilitate publicã care trebuie urgent oficializat și protejat!

În acest context, reamintim guvernanților ca au obligația istoricã de a oferi orașului un parc, iar singura muncã pe care trebuie sã o depunã este sã voteze și sã emitã un simplu aviz administrativ.

În final, adãugãm o observație tristã: actualul blocaj al acestui proiect este un exemplu perfect despre cum nu se fac lucrurile bune în România. Un exemplu instructiv pentru generația viitoare.

Grupul de inițiativã pentru înființarea Parcului Natural Vãcãrești (National Geographic, Asociațiile Salvați Dunãrea și Delta, Ecopolis, Kogayon)

Bucuresti, 01.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *