Baby Boom Show Virtual

„Dosar România” vă prezintă „Băile Herculane, o istorie în ruină“

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

Săptămâna aceasta, în cea de-a doua ediţie a noului sezon „Dosar România”, Irina Păcurariu vă propune un subiect dureros: starea actuală a uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani, despre care împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este „cea mai frumoasă staţiune din Europa”.

Este vorba despre Băile Herculane, considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european.

Herculane, TVR

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare. Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi, veneau cu toţii fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor, uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide altădată.

Urmăriţi săptămâna aceasta „Băile Herculane, o istorie în ruină“ – un reportaj semnat de Cătălin Apostol la Dosar România.

Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *