free download 78 travel guides written by experts

Dosar România prezintă documentarul „SIDA – fenomenul românesc”

Cristina Ţilică şi echipa Dosar România s-au întors la primii copii români infectaţi cu HIV în ’89 şi împreună cu medici specialişti români au făcut o analiză a fenomenului generat de boala SIDA în câteva regiuni din România înainte de anii ‘90. Subiectul e de urmărit sâmbătă, 28 octombrie, ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Cristina Ţilică ne propune un documentar pornind din mijlocul celor care, acum 30 de ani, în judeţul cu cele mai multe cazuri de infectare cu HIV, nu primiseră nicio şansă la viaţă. Cum trăiesc, ce s-a întâmplat cu ei, cum au reuşit să supravieţuiască cu acest virus vom afla sâmbătă, 28 octombrie, într-o nouă ediţie Dosar România, difuzată de TVR 1 şi TVR+.

Cu câteva luni înainte de decembrie 1989, în România – ţară comunistă- nu se vorbea despre vreun copil infectat cu virusul HIV sau bolnav de SIDA. Când primul copil a fost diagosticat pozitiv, s-au continuat analizele şi spre surprinderea şi panica medicilor, s-a descoperit că 10 la sută dintre copiii internaţi în spitalele din Constanţa, Bucureşti şi din ţară erau bolnavi.

Dosar Romania, documentar SIDA

„Oh, Doamne, spitalul era plin de copii seropozitivi. În secţia de pediatrie, pentru că spitalul era organizat şi pentru adulţi, şi pentru copii, în secţia de pediatrie veneau zilnic zeci de copii”, îşi aminteşte Ioana Popescu, fosta asistentă şefă a secţiei de pediatrie a Spitalului de Boli Infecţioase, Constanţa.

„Nici până astăzi nu avem un răspuns definitiv vis a vis de cum a fost posibil că să se infecteze copiii în câteva regiuni din ţară, pentru că, din punct de vedere epidemiologic, fenomenul încă este discutat şi nu avem… raspuns. Părinţii acelor copii acuză permanent sistemul şi, personal – pentru că sunt inclusiv colegi de-ai mei – nu suntem in măsură să dăm un răspuns: ce s-a întâmplat atunci? Unii şi-au pierdut unicul copil…”, declară profesorul doctor Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius din Constanța.

Deşi nimeni nu le dădea nici o şansă de supravieţuire până la majorat, copiii infectaţi cu HIV în 1989 trăiesc şi fac eforturi în fiecare zi pentru a ne convinge că merită şanse egale la educaţie, la îngrijire medicală şi la angajare. Mulţi dintre ei au fost retraşi din şcoli, izolaţi social, până la excluderea totală. Li s-a atribuit o vină care nu a fost niciodată a lor. Nu le-a rămas decât să spere ca, într-o zi, să ajungă într-un loc unde o pot lua de la capăt, neştiuţi de nimeni.

„Avem o cohortă care este reprezentată de copiii născuţi înainte de ‘90 şi care au făcut parte dintr-un accident epidemiologic, aşa se cheamă, deci nu e vorba de transmitere sau de transmitere spitalicească, ci este vorba de un accident epidemiologic”, punctează, la Dosar România, prof. doctor Adrian Streinu Cercel, pentru a explica ceea ce s-a întâmplat în perioada 1988-1992.

„Teama de SIDA a existat şi există, să ştiţi, ca şi acum. Şi nu numai în România, ci şi în lumea largă. Sigur că exista teamă, pentru că nu se cunoşteau multe despre SIDA. După aceea, specialiştii au ştiut, dar s-a făcut mult prea puţină informare despre transmiterea infectiei HIV, despre SIDA în general. Şi este mare păcat că, de exemplu, nu se face educaţie sexuală în şcoli, SIDA fiind preponderent o boală cu transmitere sexuală”, afirmă Rodica Mătuşa, medic specialist în AIDS, care s-a ocupat timp de peste 30 de ani de copiii, persoanele şi mamele infectate cu HIV SIDA din judeţul Constanţa.

Concluzii, puncte de vedere pertinente, povestea în imagini a ceea ce s-a întâmplat cu copiii de atunci şi care este astăzi soarta unui bolnav infectat cu HIV vom vedea în documentarul „SIDA – fenomenul românesc”, realizat de Cristina Ţilică. Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, în Dosar România de la TVR 1 şi TVR+.

Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *