Kinodiseea

Domnu’ Trandafir este pe urmele “uraganului Zvetlana”

Luni, 15 octombrie, ora 20.00,
la TVR Cultural,

 La ediţia din 15 octombrie a emisiunii Domnu’ Trandafir, producătorul Adrian Bănuţă şi echipa sa de reporteri au pregătit telespectatorilor un alt subiect de discuţie de mare actualitate: „învăţământul şi politica”. Profesorul Adrian Chipereanu, consilierul personal al Zvetlanei Preoteasa, ministru secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), Grigore Cartianu, redactor şef adjunct la Evenimentul Zilei, dar şi scriitorul Tudor Octavian sunt invitaţi în platoul emisiunii pentru a discuta pe tema anunţată. Emisiunea porneşte de la materialul realizat de reporterul Melania Trifu, un reportaj anchetă despre şcolile din Mehedinţi, pe urmele „uraganului Zvetlana”. De ce a fost numită astfel doamna ministru secretar de stat din MECT? Pentru că înainte cu câteva săptămâni de începerea anului şcolar 2007-2008, aceasta a pornit o serie de inspecţii în câteva judeţe (printre acestea Mehedinţi, Gorj, Hunedoara) cu scopul de a demite inspectorii şcolari care nu au cheltuit fondurile de reabilitare a şcolilor alocate de minister.

A fost o comandă politică inspecţia ministrului secretar de stat (inspectorii şcolari spun că au fost demişi cei care sunt din Opoziţie) sau o acţiune de informare? Ar fi început în condiţii bune anul şcolar în Mehedinţi? De ce n-au fost cheltuite fondurile alocate de minister? Este subordonat politic învăţamântul din România? Sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă invitaţii din platou, dar şi Zvetlana Preoteasa, printr-o intervenţie telefonică în emisiune.

Conform statisticilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, doar 2% dintre copiii de la sate ajung la universităţi. Şcoala a reprezentat o etapă firească din viaţa fiecărui om, continuarea firească a „celor şapte ani de acasă”. Vorbim la trecut fiindcă la sat şcoala începe să se topească într-o îngrozitoare indiferenţă: a oficialităţilor, a oamenilor care trăiesc acolo şi, poate, nu în ultimul rând, a copiilor. Puşi să aleagă între obţinerea unor venituri necesare existenţei şi un concept „abstract” precum instruire, oamenii de la sate reîncep să-şi trimită copiii la muncă. În era calculatoarelor neuronale şi a zborurilor cosmice, în România sunt sate în care nu există o bibiotecă sau un televizor.

Cu toate acestea, emisiunea de luni seară de la TVR Cultural îşi propune să  descopere şi să prezinte acel dascăl de ţară care face mai mult decât i se cere, acel domn Trandafir  al zilelor noastre, dar şi să arate învăţământul românesc aşa cum este el, cu bune şi rele.

Bucuresti, 12.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *